I dag (mandag) klokken 18 startet cubanske Olga Echenique (24) på sitt 700 kilometer lange eventyr på Finnmarksvidda sammen med spanske Jose Gomez og Jorge Chico Fernandez.
 
Ekstremrittet OffroadFinnmark 700 km er av mange regnet som Norges tøffeste idrettskonkurranse og er et av verdens tøffeste terrengsykkelritt. For de aller fleste deltakerne handler det om å fullføre og sikre seg den prestisjefylte finnisher-trøya. Den har høy status blant MTB-syklister over hele verden.

Rittets hjemmeside
Følg rittet live her: Tracking
 
Bare en håndfull kvinner har sikret seg denne trøyen etter å ha syklet i mer enn fem døgn på Finnmarksvidda – gjennom Norges eneste ekte villmark. Cubanske Olga Echenique har nå muligheten til å skrive seg inn på den eksklusive listen.

Totalt ni damer starter på den tøffe 700-kilometeren i dag. De siste fem årene er det kun tre kvinner som har kommet i mål på denne distansen. Olga Echenique er profesjonell syklist og har gode muligheter for å klare målet. Hun sykler sammen med spanske Jose Gomez og Jorge Chico Fernandez. Gomez prøvde seg i fjor, men måtte gi seg før laget hadde syklet en tredel av distansen.
 
- Olga og Jorge er meget solide terrengsyklister, med mye langdistanseerfaring. Vi skal klare det i år, sier han.
 
Team Podium har forberedt seg godt og har testet deler av løypa. Det ga blandende erfaringer.
- Underlaget er veldig annerledes enn hva vi er vant med. Myrer, bløte partier, gress og løs sand gjør at det ikke går så fort. I tillegg suger underlaget kreftene fra kroppen. Det er vi ikke vant med, sier hun.

Olga Echenique er en godt meritert terrengsyklist og blant de aller beste på Cuba. I tillegg har hun syklet mange langdistanse etapperitt i Spania og Marokko. Noen av dem på over 700 kilometer.
- Dette er etapperitt, og ikke en sammenhengende distanse som OffroadFinnmark. Det blir veldig spennende å se hvordan det vil oppleves. Vi føler oss uansett veldig klare til å ta fatt på oppgaven. Nå gleder jeg meg til å komme opp på fjellet og ut på vidda, sier hun.

Finnmark opplever den varmeste sommeren siden 1972. Det er opp mot 30 grader i Alta ved start. Men varmen bekymrer ikke kubaneren.
- Hehe, nei, dette er vi vant med. Varme passer oss godt. Det er verre med myggen. Men heldigvis er det ikke så mye mygg i Finnmark i år, sier Olga like før hun skal sykle ut av Alta sentrum og opp på Finnmarksvidda. Store naturopplevelser, mye slit og lite søvn venter på henne og de to makkerne.

Bra start:
Etter drøyt tre timers sykling (64 km) er Olga og teamet hennes i ledelse - ca 1 km foran lag nummer to.
Se tracking


Offroad Finnmark sitt bilde.
Sjekk hvilke tre lag som kjørte først ut fra starten på OF700 i dag! Ruth Cecilie Jakobsen/Team Isaksen/Jakobsen (nærmest), Naomi Freireich/Team Sandy Wallace Cycles og Linda Treseng/Team Ishavskraft var først allerede ut fra start. Nå er kampen om å skrive historie i OffroadFinnmark i gang. Hvilket damelag blir det første som fullfører 700-kilometeren? (Foto: Morten Broks)