Legger til rette for vekst: Kjetil Hildeskor (bildet) ønsker å legge til rette for vekst i lavterskelløp med folkehelseprofil. Foto: Bjørn Hytjanstorp.
 

Friidrettsforbundet har nå bestemt at friidrettsklubber som arrangerer løp, selv skal kunne velge om de vil kreve inn lisens når startkontingenten er under 50 kroner. Dette gjelder også for enkeltløp i løpskaruseller. Vedtaket gjelder fra dags dato. 

– Frustrasjonen mot lisens har vært stor blant dem som arrangerer mosjonsløp med en lavterskelprofil. Vi i forbundet ønsker ikke ha ordninger som gjør arbeidet med denne typen arrangement vanskelig og fordyrende, sier generalsekretær Kjetil Hildeskor i Norges Friidrettsforbund til Kondis.no. 


Ønsker folkehelseprofil

Målet med bortfallet av lisensen er å stimulere til vekst i løp med lavterksel- og  folkehelseprofil. 
– Selv om vi har gjort lisensen frivillig for friidrettsklubber i løp med startkontingent under 50 kroner, har vi valgt å opprettholde forsikringen av arrangementet. Dette innebærer at om arrangøren f.eks. får søksmål mot seg, dekkes dette av forsikringen. Dersom arrangøren ønsker at deltakerne og funksjonærene også skal være forsikret, må de kreve inn lisens fra arrangementet, sier Hildeskor. 
Vedtaket innebærer at det nå har blitt rimeligere enn på lenge for arrangørene av mosjonsløp med lav startkontingent. Disse slipper nå både lisensinnkreving og den tradisjonelle startavgifta som lisensen skulle erstatte da den ble innført i fjor vår. 

– Dette er bra

Rune Log, som er sportslig leder, webansvarlig, styremedlem og leder for mosjon- og veterangruppa i Bryne Friidrettsklubb, synes dette er et bra tiltak fra forbundets side.
Han arrangerer løpskarusellen Onsdagstempo på Bryne, og var i fjor høst svært bekymret for hvordan lisensen ville påvirke deltakelsen. 
– Dette er første steget mot fornuften, sier han når vi ringer for å orientere han om vedtaket. 
Rune Log er ikke imot helårslisensen, men er svært kritisk til at friidrettsforbundet krever engangslisens av deltakerne enten de er medlem i en friidrettsklubb eller ikke. 
– Ved å kreve inn engangslisens, tvinger de på løperne og arrangørene produkter de ikke har bedt om og som mange mener de ikke trenger. Det at de som ønsker det kan kjøpe helårslisens med forsikringsordninger, synes jeg imidlertid er bra, sier Log som selv har trukket seg fra alle aktiviteter i Bryne Friidrettsklubb som er lisensbelagte. 

 

DETTE ER LISENSSAKEN

  • Norges Friidretts Ting 16. mars i 2013 vedtok å innføre lisensplikt for alle dltakere i mosjonsløp arrangert av friidrettsklubber. Lisensplikten ble senere opphevet av styret i NFIF for løp med lav startkontingent, dvs. startkontingent inntil kr 50.
  • Deltakere som er medlem av en friidrettsklubb, tilbys å løse årslisens. Alle andre deltakere må betale engangslisens for hvert løp de stiller i.
  • Engangslisenser skal betales samtidig med startkontingenten, og arrangøren er forpliktet til å foreta lisenssjekk av de som hevder de har betalt årslisens.
  • Barn på 12 år eller yngre betaler ikke lisens og er forsikret gjennom Norges Idrettsforbunds barneidrettsforsikring.
  • Tinget vedtok følgende satser for lisensen: Årslisens på 375 kroner alternativt engangslisens på 25 % av startkontingenten, begrenset oppad til 100 kroner. Forslaget var på maks 150 kroner. Engangslisensen for stafetter skal være 10 kroner per deltaker og maksimalt 150 kroner per lag.
  • Etter massiv motstand mot lisensen fra blant annet Kondis, ble toppsatsen for engangslisens redusert til 50 kroner. Videre ble lisenssatsen gjort trappevis istedenfor å være en prosentvis del av startavgifta.
  • Per i dag er prisene for engangslisens på 20 kroner om startkontingenten er 51-100 kroner, 30 kroner for startkontingenter mellom 100 og 250 kroner, 40 kroner for kontingenter mellom 250 og 400 kroner, og 50 kroner for løp med startkontingent på over 400 kroner.
  • Ordningen med lisens trådte i kraft fra 1.1. 2014.

 

Alt Kondis.no har skrevet om lisenssaken finner du her