Deltakerne i Hedmarks største og klart mest tradisjonsrike vinterkarusell er en variert samling mennesker i alle aldre med eller uten treningsgrunnlag eller ambisjoner, men med en felles glede over å være i bevegelse en gang i måneden på vegene i Veldre. Mange tar turen i mørket sammen med barn, barnebarn, bikkjer eller venner. Andre benytter anledningen til ei god treningsøkt med eller uten tidtaking, mens atter andre kjører månedens testløp mot gamle og nye løperkompiser på de kuperte vegene med utgangspunkt i Byflaten.

Kondis.no har fulgt Snøkuten i snart i 20 år og har prøvd å formidle den særegne stemningen med en tur i Veldreåsen f. eks. i stjerneklart vær med utsyn over Furnesfjorden og lysene fra Mjøsbyen på den gælie/rette sida (Stryk det som ikke passer!) Kanskje nettopp det er utsikten hematt som er grunnen til at Gjøvik-løpere har dominert toppen på resultatlistene i Snøkuten i en mannsalder ved løpere som Per Briskelund, Helge Holte og  Bjørn Egil Nordseth? Det siste burde være motivasjon  i massevis for trauste (?) hedmarkinger for å prøve å bryte opplendingenes dominans.

Ida_GP_i_starten.jpgIda Gjermundshaug satte den ferskeste løyperekorden i Snøkuten da hun løp den 7,4 km lange Glestadrunden med klokka på 27 blank i november i fjor. (Foto: Stein Arne Negård)

Om noen er i stand til å slette noen løyperekorder i vinter er nok heller tvilsomt, men destod mer oppsiktsvekkende og morsomt. Edvard Dahls rekorder i de to løypene som fortsatt benyttes, Kaashagarunden og Nordhagarunden, har nemlig snart stått i 30 år. Damerekordene har imidlertid blitt pyntet på i nyere tid i og med at en Ida Gjermundshaug Pedersen i knallfom tok to av dem i 2015. Løyperekorden i den relativt ferske Glestadrunden innhas av Morten Sætha, og Ragnhild Kvarberg besitter den eldste damerekorden som skriver seg fra 2001. Her er alle gjeldende løyperekorder som honoreres med rekordfat hvis de blit slått: 

Nordhagsrunden (9,5 km) Edvard Dahl  30,11 (1987) Ida G. Pedersen   34,30 (2015)
Glestadrunden  (7,5 km) Morten Sætha 25,23 (2013) Ida G. Pedersen   27,00 (2015)
Kaashagarunden (6,9 km) Edvard Dahl  20,39 (1987) Ragnhild Kvarberg 23,52 (2001)


Veldre Friidretts nettsider
Ringsaker Blad: På tide å slette 29 år gammel løyperekord (Krever innlogging)
Samleside for Snøkuten med reportsjer, bilder og alle resultater fra 2001-202-sesongen
Snøkuten på terminlista til kondis.no
Snøkuten 2016-2017 innbydelse.pdf