Herrevinner Harald Solhaug Næss kort tid etter start (foto:Runar Gilberg)

5 550 fullførte 10 km
På 10-kilometeren i Oslo var det 5 550 som fullførte. 3 610 av disse var kvinner, en imponerende andel på 65 %. Starten var fordelt på 7 startpuljer. Det ble litt kluss noen steder med løpere på andre distanser, men de beste ble nok ikke hindret nevneverdig. Hovedinntrykket var masse glade løpere i flott løpsvær.

Link til resultater på Oslo Maratons hjemmeside (trykk på "flere søkevalg")

Avventende Næss vant til slutt
Harald Solhaug Næss fra Enebakk (løper for SK Vidar) vant 10-kilometeren i Oslo Maraton 3 sekunder foran Salah Amidane som løper for Støttekomiteen for Vest-Sahara. ved passering 3 og 5 km var Næss ca 10 sekunder bak, én kilometer før mål var han 3 sekunder etter og i mål altså 3 sekunder foran. John Christian Deighan Hansen ble nummer tre, 22 sekunder etter Næss.

På de neste plassene kom først beste veteranløper, Terje Olsen fra Heimdal (32:59) og beste gutteløper, Tore Dybdahl fra Strindheim IL (33:23).

20 30108   Rønningen Magne O. OSI Friidrett M24-34 00:35:35

En fornøyd Helga Birgit Bjørnarå løper inn som vinner (foto: Runar Gilberg)

Det var ikke like spennende om seieren i kvinneklassen som blant herrene. Helga Birgit Bjørnarå fra UIA (Universitetet i Agder) vant hele 40 sekunder foran skilandslagets Astrid Urenholdt Jacobsen. Bjørnarå har tidligere i år vunnet Sommerløpet i Kristiansand med 36:12 og Skagerakmila med 36:29.

Nærmest Bjørnarå og Urenholdt Jacobsen kom Anette Brocks Hagen fra Strindheim IL på 38:01, foran vår suverene K50-løper Nina Wavik Ytterstad som løp på 38:32. På 8.plass finner vi beste jenteløper, Emilie Bryn Mathisen fra Askim IF som løp på 39:21.

Bilder fra 10-kilometeren:

Salah Amidane løper jublende i mål med Vest-Saharas flagg over hodet (foto: Runar Gilberg).

Astrid Urenholdt Jacobsen mot mål og 2.plass (foto: Oddvar Røsten).

Torunn Austad, Team RP / Aktiv mot kreft med Cato Zahl Pedersen som ledsager i klassen for funksjonshemmede (foto: Rolf Bakken).

"Terje Olsen-gruppa" med Heimdaløperen først. Vi ser bl.a. Øyvind Wiger, Per Erik Monsru og Tore Dybdahl (foto: Runar Gilberg).

Like før første start med masse løpere, mye publikum og strålende vær (foto: Oddvar Røsten).

Kronprins Håkon på storskjerm før 10-km starter. Han har kommet i mål på sin halvmaraton på en tid såvidt under 1.50. Se egen sak på TV2no (foto: Oddvar Røsten).

Starten for 1. pulje... og en av de som alltid er langt framme er Jan Billy Aas (foto: Oddvar Røsten).

Dagen 10 km-vinner, Harald Solhaug Næss (i rød Vidar-drakt og gule løpesko), tok det litt rolig (les; fornuftig) ut fra start. (foto: Oddvar Røsten).

Så strømmet det på med løpere. 30010 er Fredrik Sætran fra BUL-Tromsø (35:16) mens 30115 finner vi ikke blant fullførte løpere  (foto: Oddvar Røsten).

Angelica Engebretsen sjekker at klokka startet (foto: Oddvar Røsten).

Pulje 2 av 7 legger i vei. (foto: Oddvar Røsten)

Med musikk på øret: Hanna Lorentzen og Maja Monsen (foto: Oddvar Røsten).

LIne Midteng med viktig budskap... (foto: Oddvar Røsten).

Konsentrerte herrer og smilende kvinner.... (foto: Oddvar Røsten).

Yeaah, Mariann Digervold fra Øvrebø IL (foto: Oddvar Røsten).

Vi aner ikke hvem dette er, men falt for utrykket! (foto: Oddvar Røsten).

Enda en pulje.... pulje "gul" (foto: Oddvar Røsten).

Fighting face! (foto: Oddvar Røsten).

Fargerikt av ukjent kvinne (foto: Oddvar Røsten).

Løpere på et pyntet Karl Johan (foto: Rolf Bakken, løpende)

Tom Dahl Frøshaug og Hallvard Thoresen (foto: Bjørn Hytjanstorp)

Tommy Steine og Torill Melgård (foto: Rolf Bakken, løpende)

Det er i overkant trangt langs brygga der løperne bare får en halv veibane hver og to distanser møtes (foto: Rolf Bakken, løpende)

Her er det også trangt når 3 km-vinner Adrian Litwic presser seg fram mellom irriterte 10 km-løpere. Med så mange distanser blir det lett konflikter, selv om der er lang tid mellom hver start. (foto: Bjørn Hytjanstorp).

Harald Solhaug Næss spurter inn til seier (foto: Oddvar Røsten).

Salah Amidane kommer litt for sent til å vinne (foto: Oddvar Røsten).

John Christian Deighan Hansen spurter inn til 3. plass, ....men navnet "Tove" på startnummeret stemmer ikke (foto: Oddvar Røsten).

Albert Sperstad fra Tyrving IL løper inn til seier i G14-15 på tiden 33:44, som ga 7. plass totalt (foto: Oddvar Røsten).

Øyvind Wiger fra Modum FIK ble nummer 8. (foto: Oddvar Røsten)

Christian Ulriksen fra Sparebank 1 Nord-Norge i energisk spurt til 11.plass (foto: Oddvar Røsten).

Helga Berit Bjørnarå på vei til klar seier i kvinneklassen (foto: Oddvar Røsten).

Astrid Uhrenholdt Jacobsen løper inn til 2. plass. (foto: Oddvar Røsten)

Magnus Tuv Myhre fra Jevnaker Ski løper inn til seier i G12-13 på den fine tiden 36:42. (foto: Oddvar Røsten)

Øystein Syversen fra Oppstad IL - for noen år siden kåret til Årets Veteranløper - løper inn til seier i M60-64 på 37:14. Han var en av veldig mange (!!) som kontaktet oss om resultater i dagene etter løpet. Han hadde fått ulike tider på SMS, og sluttiden indikerer en "tyvstart" på 5 sekunder (som ikke var tilfelle).
(foto: Oddvar Røsten)

Årets veteranløper 2012, Nina Wavik Ytterstad, er som dyr vin. Den blir bare bedre med årene. Suveren seier i K50-54 og 3. plass totalt med 38:33. Det er et stykke etter pers, men veldig imponerende uansett. (foto: Oddvar Røsten)

Øystein Ringnes ble nr 4 i M50-54 med 38:43 (foto: Oddvar Røsten).

Marit Haslie løper inn til 4.plass med 38:55. Det ga seier i K18-21.

Det var noen rare klasseinndelinger i Oslo Maraton mellom 18-34 år: 18-19, 20-22 og 23-34 i fjor (som stemmer med Kondis' og NFIFs klasseinndeling) var endret til ukjente 18-21, 22-23 og 24-34. Kanskje bare en trykkfeil fra de som la inn data for klasseinndelingen hos tidtakerfirmaet? (foto: Oddvar Røsten).

Veslemøy Hausken på vei mot 5. plass i flott løpeskjørt. Omsider kom hun også innpå resultatlistene.
(foto: Oddvar Røsten).