På selveste nyttårsaften arrangerte Maratonkarusellen sitt 30-års jubileum med hele 97 løpere som fikk sin velfortjente pokal for å ha fullført fem halve eller hele maraton. Stedet var Bjarghallen ved Stavollen fotballplass/Fana Steinknuserverk i Rådalen.

Samtlige som var tilstede var skriftlig invitert av Hans-Jacob Berntsen som grunnla og startet det hele fra begynnelsen i 1982. I 1990 startet han også den såkalte Jernmannen. 

Den store nyheten om hvem som ble årets løper for 2012 er alltid en godt bevart hemmelighet som kun Hans-Jacob Berntsen vet. Denne gangen kunne han med glede fortelle at det var Britt-Elin Birkeland på bildet til høyre som fikk prisen for årets løper 2012. Bildet (klikk for stor utgave) forteller om en svært forfjamset dame som ikke kunne tro hva hun hørte når hennes navn ble ropt opp av den meget myndige Hans-Jacob. Senere i reportasjen skal vi se litt nærmere på Britt-Elin og hva hun har gjort gjennom en årrekke og hvorfor prisen nettopp falt på henne. Jeg lover dere lesere....hun er rett og slett fantastisk.

Det ble et svært flott laget arrangement med tildekkete bord, flere innslag av musikk og en Hans-Jacob Berntsen i storform med perfekte kommentarer og morsomme historier. Undertegnede reporter ler enda av de mange fine vitser og historier vi ble servert. 
 

Tekst og foto: Jørgen Pettersen
Lik en stjerne fra Grammy-utdelingen i USA har Kondissjefen i Bergen Oddny Ringheim blitt tildelt  gjeve priser til seg og sin mann Jan Ringheim. Det er de vel forunt, ekteparet har i flere år tjent løpemiljøet og spesielt Oddny for Kondis i snart 10 år og Jan med sitt arbeid i Maratonkarusellen.
Vi som er i miljøet vet hva løping gjør med oss, Oddny blir bare yngre og yngre med tiden. Gratulerer til begge to som også har hjulpet undertegned ved flere anledninger i året som har gått.


Eva Quivey har klart i voksen alder å bli en meget god løper på bare noen få år. Hun begynte å løpe 5 km i vinterkarusellen i Fana rundt 27-tallet og nå i år har hun perset ned på 23-tallet for sin 5km. Og nå....står hun der med fullført hele fem halvmaraton på Bergensk jord og eier av sin flotte pokal med inngravert sitt eget navn. 
Undertegnede tør ikke fortelle alderen til Eva fordi ingen ville trodd meg likevel og jeg ville bli anklaget for å skrive i nyttårsfestrus. Eva blir også bare yngre og yngre...


Den kommer ikke av seg selv og blir heller ikke servert på sølvfat, men den er i sølv når du har klart det som Anne Tvedt har klart med 25 ganger full maraton. Gratulerer Anne.


Ove Hansen har all rett i løfte hendene i været med å fullføre dobbel distanse i full triatlon i år. Hør på dette:
7,6 km svømming, 360 km på sykkel og tilslutt maraton med dobbel distanse på litt over 84 km. Gratulerer til deg Ove.


En svært opplagt  og smilende Morten Hauso leder ordet med en fin velkomstale når det hele begynner. 


Praten går livlig for seg for alle løperene som har deltatt på hel og halvmaraton. 


Petter Rasmussen og Per Gunnar Alfheim har funnet seg til rette når det hele begynner. Tidlig på dagen og Farris for Per Gunnar i glasset. Kanskje det blir Champagne på han senere ikveld når han feirer nyttår og tenker gjennom sitt gode løpeår og flere oppslag i Dagens Næringsliv.


Det er munter stemning rundt bordene og noen har tidlig på dagen trent før arrangementet som begynte kl. 12.00


Heming Erstad spiller behagelig og perfekt musikk til maten og innimellem premieutdelingene.Det var mere nok av gode pølser til løperene og Svein Zachariassen lar seg ikke be to ganger når pølsene kom rundt, det gjorde heller ikke undertegnede reporter.


Morten Hauso får plakett for 50 maraton på Norsk jord av Hans-Jacob. Han figurerer på begge listene med fem maraton på Bergensk jord og fem maraton i Norge, da skjønner alle at han klarer å stå opp tidlig om morgenen og løpe syvfjellsturen etter Bergen-Voss dagen i forveien. (som reporter møtte jeg Morten før kl. 07.00 på det første fjellet på Lyderhorn.)

En annen historie med Morten er at han har hele 23 ganger av 23 mulige jernmannstatuetter fra 1990 hvor det hele startet. Litt av en prestasjon av Morten. Jernmannen består av følgende i samme sesong: Maraton, Bergen-Voss på sykkel, 5000 meter svømming, 7-fjellsturen og ultramaraton (63 km).


Gutta som er " Made of Steel " årets jernmenn med Ove Borge,  Roy Dyrkolbotn, Frode Johansen, Morten Hauso, Trond Larsen, Trond Pedersen, Jan Wilhelm Werner og Bjarte Boye.

Siden vi ikke fikk med oss navnet til Frode Storvik fra BTC som står bakerst til høyre tar vi med den meget gode Bergen-Voss tiden hans på 4 timer og 47 minutter. Han løp også Bergen Maraton i mars måned på 3 timer og 39 minutter.


Årets løper er rørt til tårer av Hans-Jacob. Hun løper hver dag til og fra jobben og får 13 km med trening bare der og det i uansett vær. Hun blir omtalt som "Jernkvinnen " . Merittlisten til  Britt-Elin Birkeland taler for seg selv:

Norskmester på 100 km (ultra) hele tre ganger
Vunnet Bergen-Voss på sykkel for kvinner
Tatt jernmannstatuetten tre ganger
Syklet Trondheim-Oslo syv ganger
Vunnet Bergen Maraton seks ganger
Fullført over 100 maraton og tre ganger ultra
Fullført syvfjellsturen 27 ganger
Fullført tre halve triatlon
Vunnet Ålesund Maraton
Vunnet Florø Maraton fem ganger
Vunnet tre ganger Trondheim Maraton
Vunnet fem ganger Jessheim Maraton
Klasseseier i Oslo Maraton tre ganger
Flere ganger fullført Birken på 54 km
Første kvinne som som løp Svalbard Maraton
Deltatt i over 10 forskjellige land i maraton

Dette er bare noe som Britt-Elin har vært med på gjennom årene. Hun ante fred og ingen fare der hun sto på kjøkkenet og laget mat for alle de andre i Maratonkarusellen idag. Plutselig blir hun ropt opp og kåret til årets løper.


Ove Eriksen sang med hele sitt hjerte de nydeligste ballader med " What a wonderful world " Cant Help falling in love " My special prayer og " Driving home for Christmas ". Ove har også deltatt og kom langt i X-faktor noen år tilbake.


Torader gruppen Åsalåten svingte seg godt og nå fikk vi også sett at menn kan flere ting samtidig. 


En av karene fra Åsalåten fikk vist at presten med sin egen hemmelige kode når han besøkte Klara for et sidesprang. En flott historie og godt fortalt av Åsalåten mannen.


En stor milepæl i livet for Kjell Kandall Hansen, 100 maraton passert og gratulasjon fra sjefen selv med Hans-Jacob Berntsen


Bjørn Skarveland kan også smile bredt med sine 100 maraton. Hans -Jakob vet godt hvilken prestasjon det er, han selv har flere hundre fullførte og aldri brutt.


Turid Landsvik som er fra Rådalen med beviset i sølv på 25 fulle og gode maraton.


Det er omtrent umulig å ikke le seg skakk når det fosser gode kommentaterer ut fra Hans-Jacob og Svein Zachariassen få sin plakett for 50 maraton.


Med " Fem Norske Maraton  " iløpet av et år. Velkjente og Norskmester på 24-timers med Bjørn Tore Kronen Taranger som en av de som fikk konvolutt og bevis.


Per Gunnar Alfheim får sitt bevis på tre terminfestede ultraløp i samme sesong. Den han får er fra 2011 og 2012 ble muligens peisved ifølge en spøkefull Hans-Jacob.


Bjørn Erdal  70 år og med 70 fullførte halvmaraton. 


Slik ser den gjeve pokalen som blir tildelt de som fullfører fem hele maraton på Bergensk jord i regi av Maratonkarusellen. Nedenfor ser dere navnene og bildet under de som klarte det.

258   Per Gunnar Alfheim
129   Hans-Jacob Berntsen
64   Bjarte Boye
298   Ståle Danielsen
253   Ove Fotland
180   Kjell Kandal Hansen
150   Inge Asbjørn Haugen
69   Bjørn Haukeland
221   Morten Hauso
109   Geir Jensen
99   Espen Konglevoll
345   Turid Landsvik
348   Victor Larsen
392   Lise Lithun
1308   Terje Lyngstad
153   Ivar Nordland
71   Bjørn Skarveland
310   Sverre Solhaug
106   Frode Storvik
9   Anne Tvedt
222   Morten Vestvik
163   Jan Wilhelm Werner
307   Svein Zachariassen
 

23 maratonløpere kan smykke seg med hver sin flotte pokal. Hans-Jacob i dress er en av dem.Så er det halvmaratongjengen som bestod av 64 løpere:
Aksel Løvenholm
Andreas Sumstad Arne
Anette Kristiansen
Arne Rognebakke
Arthur Lillefosse
Arvid Bjørsvik
Atle Andersson
Audun Landro
Bjørn Erdal
Cecilie Landro
Christen Skjerven
Egil Trosvik
Eva Quivey
Frode Sørhøy
Geir Iden
Gjord Berg
Gunnar H. Aarseth
Gunnar Lorens Lien
Gunnar Lyngnes
Gunnar Nordhus
Gunvald Gundersen
Hallstein Viken
Hilde Greve Myhrvold
Jan Arve Klungtveit
Jan Fossberg
Jan Lillemoen
Jan Ringheim
Jan Terje Nordtveit
John Grieg
Johs Slethaug
Jørn Vidar Veland
Karl Morten Bårdsen
Kristin Husby
Kristine Thorsen
Magnar Uthaug
Magnus Ness
Mats-Kristian Presterud Hopp
Morten Waage Omholt
Odd Wilhelm Olsen
Oddny Ringheim
Øivind Olsen
Ove Chr. Borge
Ove Hansen
Øystein Andersen
Per Oddvar Lien
Per Verner Aase
Richard Cornell
Roar Vatle
Rune Kvam
Sigve Ølfarnes
Steinar Esperås
Steinar Gangsø
Steinar Øen
Svein Rasmussen
Tolleiv Haugland
Tommy Sævareid
Tone Raaen
Trond Kleivedal
Trond Larsen
Trond Pedersen
Trond Treet
Trygve Andresen
Turid Lid


Arne Olav Hjelmeland som er pappaen til Bjarte Hjelmeland tar det med et smil når Hans-Jacob har laget en T-skjorte med sin egen spøkefulle kommentar på.


Slik ser det ut inne i Bjarghallen når det går mot slutten. Det har vært et flott år for hele Maratonkarusellen og videreføringen av Hans-Jacob Berntsen sitt arbeid som startet i 1982. Neste år tror undertegnede at det kan komme opp i over 150 som fullfører " Fem på Bergensk jord ".