Av de som løp på tid vi følgende deltakertall: 47 på maraton, 252 på halvmaraton, 745 på 7.5 km. Totalt  1044 løpere som deltok i klasser med tidtaking, kom i mål på Holmestrand. I tillegg deltok hundre på 7,5 km for Aktiv mot Kreft  og over hundre barn deltok på de to barneløpene.

ALLE RESULTATER

BLOGGER:
Holmestrand Maraton: Frode Klevstul
Holmestrand Marathon 15.april: Stian fra MOSSjonistene

De siste dagene kom det flere hundre påmeldinger som gjorde at antall påmeldte lå på rundt 1800. På vei til Holmestrand opplevde vi en drøy times tid med et bygevær som var nærmere snø enn regn. Sjøl satt vi varmt og godt i bil. Det gjorde ikke Line Foss, som syklet fra Oslo (slik hun gjorde det til Fredrikstad Maraton i fjor høst) og først og fremst ville varme seg da hun kom til Hvitstein stadion. 

Vel fremme på stadion hadde det imidlertid blitt oppholdsvær og vindstille og gode løpsforhold sjøl om det ikke var plussgradene. Men slik skulle ikke søndagen bli. I det startskuddet gikk for maraton- og halvmaratonløperne kl.11:00 satte regnværet igang igjen og det høljet.
 
Utover løpsdagen fikk vi både kraftige regnbyger og noe oppholdsvær, men for det meste regnet det. Regn og kulde går dårlig sammen og kombinert med en ganske tøff løype var det som fikk et av sine tøffeste maraton- og halvmaratonløp.

Imponerende innsats av Tomas Pinås og staben
Det ufyselig været tok ikke vekk den flotte stemningen blant løperne og skremte ikke de tilskuerne som sto ved målgang. Tomas Pinås og hans stab må få godord for en flott innsats og et imponerende deltakertall i det aller første Holmestrand Maraton.
 
Tomas fortalte til kondis.no at staben hans var på bare 40 personer, av halvparten var løypevakter. Sjøl var Tomas både speaker og samtidig overalt for å organiserte.
 
Alt overskudd går til Aktiv mot Kreft, og dette er nok en av hovedårsakene til at alle Vestfold ordførere stilte opp til start etter å ha blitt trent av Bente Skari fra Team Aktiv mot kreft. Helle Aanensen fra Aktiv mot Kreft takket også Tomas hjertelig for en imponerende god innsats for saken.

Været kan ikke arrangøren gjøre noe med.
Heller ikke er det enkelt å løse løpslogistikken når du er arrangørdebutant og  får over 1500 deltakere når du opprinnelig trodde på 200-300, som du fortalte til pressen at det trolig var et optimistisk tall. Så sent som fire uker før var det 550 påmeldte deltakere.
 
Løpsleder Tomas Pinås hadde laget et meget ambisøst løpsprogram (4 løp med felles start/mål, men kun felles starttid for de lengste distansene. Pluss to barneløp som med 200-300 deltakere helt sikkert hadde gått greit, men med så deltakere som det ble var det ikke til å unngå at det ble noen kaotiske episoder etter hvert i start og målområdet. Spesielt når 7.5 km  løperne startet i full bredde ut fra starten og maratonløperne kom bakfra. Disse skulle like etter starten ut til venstre i løypa mens 7.5 km løperne fortsatt rett fremover. I all hovedsak gikk det likevel bra. 
 

Eirik Gramstad, Vidar jubler over seier på halvmaraton. I bakgrunnen i gusjegrønt, løpsleder Tomas Pinås som går inn i historien med et av de største løpsarrangementsdebuter i historien i . 

Dramatikk på halvmaraton
Maraton for menn hadde de fleste eliteløperne og der ble det også mest dramatikk. Vestfolds egen Thomas Bereket, Larvik Turn gikk rett i tet og fikk tidlig følge av etteranmeldte Weldu Negash, H-Nett. Disse hadde på det meste et minutts ledelse på Eirik Gramstad, som lå nærmest.

Løperne skulle løpe over stadion og passer startlinja etter en første runde på 2/3 av løypa. Negash og Bereket "missa" på langt de hadde løpt og dro opp en skikkelig spurt når de løp på tvers av banen. Rett før utgangen av stadion var det mening å løpe 30 m langs banen og tilbake grunnet en omlegging av løypa. Dette gikk ikke så bra etter spurten på det gjørmete underlaget, og arrangøren bestemte seg til å kutte ut dette for resten av løperne, noe som nok var en fornuftig løsning.

Dermed mistet de to i teten mye av forspranget til Gramstad som etter 15-16 km tok dem igjen og kunne avgjøre det hele til sin fordel med 7 sekunder. Negash hadde virkelig fått det og havnet 59 sekunder etter Gramstad. I regnet og en tøff bakkete løype var tider under 1.10 gode. Bereket vant i fjor 14 av de 22 løpene han stilte opp i. Nå drar han til Etiopia et 4 uker langt opphold venter som oppladning til scupen i motbakkeløp, som han satser på i år.
 
I kvinneklassen fulgte Mari Brox, OSI opp seieren fra Sognsvann Rundt Medsols på onsdag med seier på halvmaraton på tiden 1:23:46. Det betød ny pers på Brox, som hadde 1.24.16 fra 2010 fra før. Under de rådene forhold og i en tøff løype så gjør dette oss spente på fortsettelse utover året.

Line Foss, Team United Bakeries noterte 1:30:00 etter sykkelturen fra Oslo og ble nr.2  Elisabeth Wigaard fikk 1:30:09 og ble nr.3, bare 1,5 minutt etter hennes årsbeste i fjor.
 
På halvmaraton var det en opplysning som arrangøren hadde "glemt" å informere om, nemlig at målgang var ca. 350 m før startseglet.  Dermed fikk vi en rekke dueller på "oppløpssiden" som altså skjedde etter at tiden var tatt. fikk dermed en gledelig melding når de så at resultatet sitt var langt bedre en tid på egen klokke.
 

Vinnere på maraton Sebastian Conrad Håkansson og Karianne Grefsrud sammen med Jack Waitz fra Aktiv mot  Kreft

Gode resultater på maraton
Om halvmaraton hadde en tøff løype, var nok maraton et enda tøffere løp å gjennomføre med enda flere bakker og enda mer regn. På en halvmaraton vil du ikke rekke å bli så nedkjølte så lenge som ble på den lange distansen.

Vi fikk to imponerende tider i herreklassen. Sebastian Conrad Håkansson var ukjent for de fleste i løpsmiljøet da han ifjor vant Påskemaraton i Drammen. Ikke så rart siden han da var fotballspiller på høyt nivå og ingen løper. Nå studerer han i Danmark og det er slutt på fotballen og han er i stedet med på et lag som deltar i en eliteserie det også løpes på bane. Så snart blir det 5000m for drammenseren, som trives på maraton.

Men på slutten i Holmestrand trivdes han ikke. Han hadde hatt en stor ledelse på Kristian Qvenild, men da han nærmet seg slutten fikk han høre at det bare dreide seg om 50 m. Da var Sebastian meget sliten etter en av motbakkene, som han karakteriserte som alene kunne vært et motbakkeløp.

Håkansson tidligere løpt Ringerike Maraton, som en tøff løype, og han mente at Holmestrand var enda tøffere. Tidene 2:45.44 og 2:46:00 av Sebastian Conrad Håkansson og nr.2 Kristian Qvenild var imponerende under de rådene forholdene. 

Fornøyd var også Vidar Nilsen, Klp BIL som følge at han egentlig ikke er klar for distansen. Det blitt både færre maratonløp og mindre trening de siste årene på Nilsen. Han er nå tilbake på de treningsmengdene han hadde i begynnelsen av løpskarrieren, rundt 40 km i uka. Antagelig en av de få maratonløpere i som løper under 3 timer med så få kilometere i beina. 

En som ikke få maraton eller få kilometere i beina er Karianne Grefsrud, som i slutten av februar vant Bislett 50 km og som så sent som på mandag vant Påskemaraton i Drammen på 2.56.08. Karianne holdt en stund følge med Kristian Qvenild, men det ble for tøft. Til slutt endte hun med tiden 3.05.22. Også det imponerte i Holmestrand.


Vinnere på halvmaraton og 7.5km og speaker Tomas Pinås. Fra venstre: Eirik Gramstad, VIdar halvmaraton Clotte Knudsen, Holmestrand Kommune 7.5 km, Mari Brox, OSI halvmaraton og Håkon Hjelmly, Tønsberg FIK 7.5 km  Paraplyholder: Jack Waitz, Vidar og Aktiv mot Kreft.

På 7.5 km: Vestfoldinger raskest
Håkon Hjemly, Tønsberg FIK var suveren og vant på 25:38, over 2 minutter før unge Eirik Andreas Johansen,  Skoppum Ski i 16-17 års klassen, som fikk 27:54.
 
I kvinneklassen ble det hjemmeseier ved Clotte Knudsen fra Holmestrand Kommune med 29:18. Hun tok skalpen til Lillian Simonsen, BK-SKI med 29:59 og Bente Skari fra Team Aktiv mot Kreft med 31:25
 
ALLE RESULTATER

kondis.no kommer med flere bilder utover mandagen.

 

I timene før start var det høy discofaktor på musikkanlegget, men også musikk vi forbinder med våren spilt av 
Holmestrand og Botn skolekorps.
 

Så kjølig var det at noen som vurderte å velge 7.5 km i stedet for halvmaraton, men ombestemte seg igjen når de ble klar over at 7,5 km løpet startet en time senere. Her ser vi noen av deltakerne rett før start på halv og maraton. Kaldt, men den siste timen var det oppholdsvær og så godt som ikke vind.


Helt foran vi bl.a. fire raske menn fra Vidar. 


Etter den lille oppoverbakken flatet løypa ut etter ca. 100 m og Tomas Bereket går rett i tet. Bak følger Gramstad og Martin Kjäll-Ohlsson.
 

Med ca. 20 sekunder igjen til start bestemte værgudene seg for å slippe løs regnet igjen. Dette bildet er ikke sort-hvitt.


Bare noen par minutter etter starten så det slik ut fra klubbhuset.Mens halvmaraton- og maratonløperne var ute på sin første runde var det klart for de to barneløpene. Først de minste som skulle løpe en runde 400 m.  


Kjekt å bli tatt bilde av med medalje!


1600 m var distansen på det andre barneløpet.


Raskeste løper på 1600 m


Det er alltid viktig å vinke til fansen!
Endelig ser det ut som kofte er tilbake som løpsantrekk!!!
 

Denne karen var ikke fornøyd med 1 runde og 400m han tok med seg 1600meters 
løpet også å løp 4 æresrunder med medalje.


Tomas Bereket og godt Weldu Negash (godt skult) sprinter som om de skulle i mål og blir henvist av funksjonæren til å løpe inn til venstre (for løperne). Meningen var at de skulle løpe 30 m inn ved båndet og tilbake. Men ettersom arrangøren hadde "glemt" å opplyse om dette, ble det litt surr for de to i teten. 
 

Da de kom seg videre, var en stor del av minuttet de ledet med borte.


Eirik Gramstad kommer 18 sekunder etter teten. Ytterste til venstre heier Jack Waitz, mens vi på høyre side ser en ung beundrer.
 

Lasse Blom, Modum passerer som fjerdemann etter 14 km, 36 sekunder etter Gramstad. Han falt litt av på sisterunden og endte på 6.plass med 1.11.50


Mari Johanna Brox innledet sesongen glimrende med seier på Sognsvann Rundt Medsols på onsdag og seier på halvmaraton i Holmestrand, og attpåtil satte hun pers!  Og det i en ikke altfor lett løype og langt fra ideelle værforhold! 1:23:46 lyder den nye persen på.


Line Foss tok andreplassen på 1.30.00. Hun hadde nok en av de våteste søndagene av alle etter å ha syklet fra Oslo til Holmestrand før løpet.


En kald Elisabeth Wigaard tar tredjeplassen på 1:30:09


Håkon Hjelmly, Tønsberg FIK blir intervjuet av en de tre speakerne etter seier på 7.5 km på tiden 25:38

 
Lillian Simones BK-Ski blir nr.2 av kvinnene på 7.5 km på tiden 29:59


Vendla Gulvik, Larvik Ski  vinner 16-17 års klassen med  34:45

Gjermund Nordskar til venstre prøver å følge Tjalves nye mann, Eivind Knudsen. Knudsen er eks-skiløper med 8.plass i junior-NM, satser nå på friidrett i Tjalve. Lange løp er det han regner som sine distanser (og som han var best på mens han konkurrerte som skiløper), men ettersom han trenger fart blir det også baneløp. Han satser bl.a. på å kvalifisere seg til 10.000 m og løpe på hjemmebane i NM i Kristiansand. I Holmenstrand ble han nr.7 på 1:14:23 Han var litt for treg i starten, fortalte han og hadde litt for mye krefter igjen på slutten. Gjermund Nordskar endte på plassen etter med 1:15:23


Medaljegutta hadde en travel dag.


En av de som satte pris på medalje var barfotløperen Rune Kenneth Meisingset.


Ordførerstarten sammen med Helle Aanensen, Bente Skari og Jack Waitz i Aktiv mot Kreft.


Maratonvinner i Holmestrand Maraton Sebastian Conrad Håkansson ender, etter en tung avslutning, på 2:45:44


Kristian Qvenild tommern i været i det han passerer som nr.2.  På dette tidspunktet (14 km)  er han 3.09 bak Håkansson. Men Kristian kom stadig nærmere på slutten og vinneren sa etter målgang at hadde det vært 2 km til, så hadde Kristian vunnet. Kristian Qvenild var 16 sekunder etter i mål.5 mandalitter tok turen til Holmestrand, og her vi Kåre Aanensen, som ender på fjerdeplass med tiden 2:54:37. Her etter 14 km ligger han på tredjeplass 43 sekunder etter Qvenild. Kåre ville gjerne at Kondis skulle hilse til arrangøren og takke på vegne av mandalittene for et godt og hyggelig arrangement. Noe vi her overbringer. 


Evigunge Vidar Nilsen ligger 20 sekunder bak Aanensen etter 14 km men kommer foran i mål og tar en tredjeplass med tiden 2:53:38
 

Bakdelen for deltakere på maratondistansen (her snakker vi om de litt mindre maratonløpene) når den ikke starter før de andre distansene, er at folk ofte gått hjem når du går i mål. Slik var det også når de beste på maratondistansen gikk i mål i Holmestrand.
 
Fordelen når du kommer i mål på slutten av et langt arrangement og de fleste gått  hjem og arrangørene begynner å pakke ned alt utstyret, er at det ofte kan være mye kaker og pølser og kaffe igjen.
En skikkelig arrangør byr da på dette gratis til de siste som kommer i mål og eventuelle journalister og andre som er igjen, og det gjorde de selvfølgelig i Holmestrand Marathon. Vidar var en av de som satte pris på gratis kaffe og kaker.
 

Karianne Grefsrud startet friskt, men fikk "det" som de andre, på slutten. Men to seire på maraton på 7 dager, er det ikke som klart.  Det blir spennende å se langt ned hun kan senke tiden på maraton 
i løpet av sesongen.


Når de beste hadde kommet i mål på maraton dukket jaggu sola opp igjen og vi fikk dette dampende skue.