Great North Run i Newcastle er vanligvis verdens nest største halvmaraton etter Gøteborgsvarvet, og i år fullførte 40 084 løpere og 12 rullestolbrukere. Løypa er ei A- til B-løype med netto fall og blir derfor ikke godkjent som rekordløype.

Både felta og vinnertidene var sterke. Tirunesh Dibaba som har OL-gull på både 5000 og 10 000 m, viste nå at hun også behersker lengre distanser og vant på 1.07.35. Det var første løpet hennes på halvmaraton, og til neste år er det også mulig at hun prøver seg på maraton.

- Jeg løp heller forsiktig siden det var første løpet mitt på denne distansen. Jeg venta derfor til det var 1600 meter igjen før jeg gikk i tet. Jeg forventa å vinne, og dette løpet vil være til god hjelp når jeg tar neste steg opp til maraton, fortalte Dibaba til IAAF etter løpet.

Regjerende verdensmester på maraton, Edna Kiplagat fra Kenya, og fersk olympisk mester på maraton, Tiki Gelana fra Etiopia, ble numer to og tre, henholdsvis 6 og 13 sekunder bak Dibaba. Det var imidlertid Jelena Prokopcuka fra Latvia som dro feltet fram til 15 km, og hun ble nummer fire på 1.08.09 mens heimefavoritten Jo Pavey ble nummer fem med 1.09.20.

Herreklassen ble også vunnet av en merittert løper. Wilson Kipsang fra Kenya har verdens nest beste tid på maraton, og i OL i London tok han bronse. I vår vant han London Marathon, og nå viste han nok en gang at han trives på britisk jord - ved å vinne Greath North Run på gode 59.06. Landsmannen Micah Kogo fulgte bare sekundet bak mens Imane Merga fra Etiopia ble nummer tre på 59.56.

Heimehåpet Chris Thompson ble nummer seks på ny pers, og 1.01.00 er også tredje beste britiske halvmaratontid gjennom alle tider. Svenske Mustafa Mohamed  ble nummer ti på 1.03.12.

Vi finner 30 norske på resultatlista, og Heidi Tangen og Geir Christian Larsen var raskest med 1.48.02 og 1.29.04.

Great North Run i Newcastle var verdens største halvmaratonløp inntil Gøteborgsvarvet passerte for noen år siden. I år fullførte 40 084 løpere. (Foto: Arrangøren)