Etter en forrykende siste 1000 meter stod det til slutt mellom Meraf Bahta og Sifan Hassan. Meraf var den som dro og gradvis skrudde opp farten, men da Hassan gikk ut og opp på siden ved utgangen av siste sving var det mange som trodde at 1500-vinneren skulle ta sitt gull nummer to. Bahta hadde imidlertid enda et gir på lur, hun svarte på angrepet og løp i mål til EM-gull på 15.31,39.

Sifan Hassan tok sølvet, 4 tideler bak mens Susan Kuijken sørga for enda en nederlandsk medalje ved å ta bronsen ytterligere 1 sekund bak. Hun ble hardt pressa av russiske Yelena Korobkina som måtte nøye seg med fjerdeplass. 10 000 m-vinner Jo Payvey var med til spurten på siste runde, men endte på sjuende.

Norges representant Karoline Bjerkeli Grøvdal hadde 5000 meteren som sin sesongåpning på bane, og løpet bar preg av for lite konkurransetrening. 15.52,78 holdt til en 13. plass i det 17 kvinner store feltet.

- Det var egentlig som forventa, for jeg merker at jeg rett og slett ikke er godt nok forberedt når det drar seg til mot slutten. Terskelfarten er ok etter mye alternativ trening, men bare to uker med løpetrening etter at jeg ble skadefri er for lite til å tåle å løpe virkelig fort med syre. Slik det er nå, klarer jeg ikke å presse meg, forklarer Karoline som har vært skada siden månedskiftet april/mai.

- Etter at jeg kunne begynne å løpe igjen for to uker siden, har jeg hatt framgang fra økt til økt, men det er likevel begrensa hva en kan få til på så kort tid. Heldigvis kjente jeg ingenting til skaden i dag, og jeg håper jeg kan få til noen gode løp nå utover høsten, først på bane og så i terrenget. EM terrengløp blir høstens hovedmål, sa Karoline som tenker å løpe både 1500 og 5000 m i NM om ei uke. I VM til neste år er det mest sannsynlig at hun løper 10 000 m.

Sjøl om forberedelsene ikke hadde vært optimale, var Karoline Bjerkeli Grøvdal veldig glad for at hun stilte.

- Det er kjekt å være med - og gøy at Meraf Bahta vant. Jeg trente med henne da jeg var i Flagstaff i vinter, og vi har også konkurrert mot hverandre mange ganger. På 10 km har jeg brukt å ha taket på henne, men hun er blitt veldig god i år.

Ja, så  god er Meraf Batha blitt at hun nå kan løpe rundt med en gullmedalje fra EM om halsen.

Alle foto: Bjørn Johannessen
5000-kv-Groevdal-4-runder-for-maal-Hassan-rygg_D4N9457.jpgKaroline Bjerkeli Grøvdal hang med feltet til bare 1200 meter gjenstod. Her har hun ryggen til Sifan Hassan like foran seg fire runder fra mål.

- 1460 Slovenia ROMAN S DNF

5000-kv-Hassan-la seg-bakerst-i-starten_D4N9276.jpgSom på 1500 meteren la Sifan Hassan seg helt bakerst ut fra start.

5000-kv-forste-runde_D4N9248.jpgSara Moreira dro i starten i et moderat tempo. Første km gikk på 3.08, mens siste km ble gjort unna på 2.44 av vinneren.

5000-kv-forste-runde_D4N9262.jpgKaroline Bjerkeli Grøvdal lå i bakerste halvdel av feltet, her med Jo Pavey på plassen foran seg.

Karoline Bjerkeli Grøvdal ble nummer 13, som var samme plassering som i VM-finalen i fjor. Det viktigste for henne nå, er imidlertid at hun ikke kjente noe til skadene.

5000-kv-Bahta-forbi-ytterst_D4N9360.jpgMeraf Batha er i ferd med å avansere fram til teten. Sara Moreira og Paula Gonzalez hadde dratt mest i første del av løpet.

5000-kv-Bahta-i-tet-4-runder-foer-maal_D4N9443.jpgFire runder før mål gikk Meraf Bahta opp i tet, og den posisjonen gav hun ikke fra seg.

5000-kv-2-runder-igjen_D4N9490.jpgDet er to runder igjen, og ni løpere er fremdeles med i medaljekampen.

5000-kv-siste-runde_D4N9525.jpgMed en runde igjen har feltet sprukket opp, og Meraf Bahta kjører opp farten enda et hakk.

5000-kv-maalgang_D4N9586.jpgTil slutt kan Meraf Bahta juble for gullet, mens det blir nederlandsk sølv- og bronsemedalje.