1132 løp den lengste distansen på 11,6 km i Kraftprovet. Totalt var det med 1846 på barneløpene og trimdistansen Slussprovet på 6 km. Det er rekord. Krattprovets 11,6 km og Slussprovet går opp og ned blant slusene i idylliske omgivelser, men er en  tøff kraftprøve med mange bratte stigninger og lange unnabakker.

Kraftprovet er en stor folkefest med så mye folk langs løypa at vi savner sidestykke i Norge. Årets Ironman i Haugesund er det eneste som kan sammenlignes.

Urige Buta kom rett fra et tre ukers høydeopphold i Sveits og var godt fornøyd med tiden 34.55, selv om Sammy Kurui var over minuttet raskere da han i 2009 satte den gjeldende løyperekorden. Nest etter løyperekorden er Uriges tid i år den beste vinnertiden de siste 10 årene, og det på tross av at mange veldig gode løpere har deltatt.

Urige tok teten nesten fra start og vant til slutt med hele to minutters margin. Og han gikk på ingen måte i kjelleren. Treneren hans, Erling Askeland, mente at han kanskje kunne løpt et halvt minutt fortere om han hadde kjempet om seieren med noen.

Bildet: Urige Buta løper langs Göta kanal.

Les Hans Olav Lahlums OL-intervju med Urige Buta på friidrett.no

Stort sett har kenyanere og tanzanianere delt på å vinne herreklassen. Og på tross av at mange av Norges beste løpere har prøvd seg opp gjennom årene, er det bare en eneste gang før blitt norsk seier i herreklassen. Det var Jarl Gaute Aase, som vant det andre Kraftprovet i 1987 på 35.55. Samme året vant forøvrig Grete Waitz dameklassen. Det er med andre ord 25 år siden sist Norge vant både dame og herreklassen.

Urige Buta har prøvd seg en gang før i Kraftprovet. Det var i 2007 da han ble nr. 5 på 36.25. Urige mente selv han er i sitt livs form. Riktignok sa han det med et smil, men om han er tilbake i formen fra høsten 2009 hvor han løp halvmaraton på 1.01.48 og våren 2010 hvor maratonpersen på 2.09.27 stammer fra, så kan det med fornuftig løping i London bli en bra plassering.

Herreselskap: Veronika Blom så aldri noe til de andre damene i hele løpet og måtte finne seg noen gutter å løpe sammen med. Hun hadde bare 23 av dem foran seg i mål.

Veronika Blom hadde dessverre ingen reell konkurranse og vant med hele fire minutters margin. Hun trivdes veldig godt i den kuperte løypa og sa hun gjerne ville komme tilbake neste år. Da er det snakk om å legge inn en landskamp mellom Norge og Sverige. Søndag løper hun 5000 m på Jessheim i det baltiske U-23-mesterskapet. Hun var også glad for å kunne ta med seg en førstepremie på 6000 svenske kroner.

Veronikas seier var den 15. i rekken av norske dameseire i Kraftprovet av 27 mulige. Grete Kirkeberg (Mørk) har løyperekorden med 39.28 og har vunnet tre ganger. Kirsten Marathon Melkevik har også vunnet tre ganger og var i 2007 bare ett sekund unna løyperekorden. Også Anita Håkenstad (Evertsen) har vunnet tre ganger.

På broa: Urige Buta er allerede i tet 200 m etter start, men har godt følge av Trollhättans egne sønner, brødrene Gross (nr. 3 og 4) og Andreas Åhwall (nr. 5), som alle tre nå representerer Stockholmklubben Hässelby.

1132 deltakere: Selv om Kraftprovet hvert år har en sterk eliteklasse, så er det først og fremst et krevende mosjonsløp med mange deltakere i en spennende løype. 1132 fullførte årets utgave av det 11,6 km lange løpet.

Verneutstyr: NCC-løper stilte i sommerlig arbeidsantrekk

Første del: Løypa for Kraftprovet starter med en runde i de vestlige bydelene før de siste halvdel går opp og ned blant slusene.

Nr. 3: Kenyanske Zackaria Miruka er for første gang i Sverige denne sommeren. Han åpnet sesongen i Sverige med en suveren seier i Vicktorialoppet, som arrangeres i tilknytning til "kronprinsessans" fødselsdag på Øland. Han var den som prøvde å følge Urige Buta lengst i Kraftprovet, og tapte en del på det, men det holdt likevel til en tredjeplass. Han er fetter til Laban Siro, som løper for Klypetussen i Etape Bornholm

Nr. 2: Zouhir Audi, som har 29.58 som pers på 10 km, ligger halvveis ca. ti sekunder etter Zacharia Miruka. I mål var han ni sekunder foran.

Hardkjør: Fredag 20. juli løp Veronika Blom Kraftprovet. Søndag var hun på plass på Jessheim og løp 5000 m i nordisk-baltisk U23-mesterskap, hvor det ble bronsemedalje til Veronika på 17.11.

Langt bak Veronika: 19-årige Rebecka Andersson, Strømstad Løpeklubb blir nr. 3

Tett i tett: Mange løpere og enda flere tilskuere,

Vinner av Slussprovet: Erik Framme vant Slussporvet, som er lightutgaven av Kraftprovet, men mer enn hardt nok. Det er de siste seks og hardeste kilometerne av Kraftprovet. Løpet er uten klasseinndeling og ment som et lavterskeltilbud. Det var bare Erik Framme fra Hälle og Hanna Karlsson fra Malmø som løp fort. Erik løp på 21.24 og Hanna var to minutter etter.

3 km igjen for Veronika.

I helene på Veronika: Svenske Anton Saba, som er bosatt på Kongsberg, ser ryggen til Veronika Blom, men klarer ikke helt å tette luka og blir 13 sekunder etter i mål. Veronika får 24. beste tid mens Anton blir nr. 25 i mål.

Synkronløping: Mens vi venter på OL i London med synkronsvømming.

Folksomt: Rundt svingen og inn på det fire hundre meter lange oppløpet som var mer tettpakket med publikum enn noensinne.

Fallens dager: En tre dagers lang folkefest med massevis av konserter og andre kulturinnslag, markedsboder og ikke minst Kraftprovet, som har navn etter nettopp det store fossefallet som i dag stort sett er tørrlagt mens vannet går i turbiner og leverer elektrisk kraft. Men noen ganger om dagen under Fallens dager fylles fossen igjen opp med brusende vann og viser fram sin fordums storhet. Under årets festival var det blant annet gratiskonsert med årets Grand Prix-vinner Loreen som ved siden av det brusende fossefallet, var festivalens store trekkplaster