Toppbildet: Løpesykkelen Elliptigo blir demonstrert av Treningspartners Brede Solberg på sykkelmessa i Håkons Hall. Han sier at sykkelen kombinerer det beste av løping, sykling og ellipsetrening. Årets norgesmester i maraton, Martin Kjäll-Ohlsson, er observert med en slik sykkel. Bildet viser en sykkel med åtte gir som koster 25.000 kroner.

Fotograf for alle bilder: Kjell Vigestad/Kondis


Kl. 08.15 er det fellesstart på Rena for 600 påmeldte syklister i UltraBirken. De gir seg ut på 120 km i kupert terreng med 2350 høydemeter å forsere. Et kvarter seinere er det rundt 4000 påmeldte i FredagsBirken som gir seg i kast med de ordinære 92 kilometerne mellom Rena og Lillehammer. UltraBirken følger noen steder samme trasè som Fredagsbirken, men stort sett har den en egen trasè, og det er mye sykling på stier og lite på veier.

Førstemann i FredagsBirken, for det blir det nok helt sikkert en mann, er ventet i mål ved Håkons Hall rundt kl. 11.30. Sykling er fortsatt en mannfolksport. I FredagsBirken kryper andelen kvinner så vidt over 20 %. I UltraBirken er kvinneprosenten bare på 6, mens i det ordinære Birkebeinerrennet lørdag er 14 % av deltakerne kvinner.

Rune_Uteligger_Hoeydahl_A20G5146.jpg
Uteligger? En av dem som ikke får lov å sykle i dag er Rune Høydahl, vår tidligere sykkelkonge med 10 verdenscup-seire og 7 førsteplasser i Birken. Da må han stå på stand for Giant på sykkelmessa. Lørdag er han imidlertid på startstreken, men denne gangen ikke i eliteklassen. Han skal starte fra Rena i første pulje kl. 07.00. Og da forventer vi at han også blir først i mål ved Håkons Hall. Det gjør i alle fall hans kolleger på Giant-standen. De sier han må sove ute om han ikke klarer det. Så ser dere en uteligger på Lillehammer natt til søndag, så kan det være Rune Høydahl.

Helix_Sportsmaster_A20G5125.jpg
Nyhet: Sportmaster stiller med en helt spesiell treningsmaskin på messa. Helix er navnet og de mener det kanskje er den største nyheten de siste årene når det gjelder kondisjonsapparater. Du jobber sideveis i flere plan og aktiverer store muskelgrupper som kjernemuskulatur, sete og lårmuskulatur. Prisen er nok i høyeste laget for den vanlige mosjonist: kr 24.000. I nettbutikken sportsmaster.no reklamerer de med 10 % rabatt. Det hjelper litt. Forøvrig får Kondis-medlemmer alltid 10 % hos Sportsmaster.no og 15 % på tredemøller.

Stakeapparat_A20G5144.jpg
Staking: Skitrainer, som er vist på bildet, er også blant nyhetene fra Sportsmaster. Den koster bare kr 6900 og er grei å ha til treningen mot Birkebeinerrennet utover høsten inntil snøen kommer. For mange også etter den tid som et ledd i styrketreningen.

Trek_125000_A20G5145.jpg
Treks dyreste på messa: Denne sykkelen kan du selvsagt ikke bruke i Birkebeinerrittet og heller ikke internasjonale landeveisritt. Den er rett og slett for lett. Bare 4,5 kg. Så kommer pedaler i tillegg. Men den er godt egnet til å imponere kameratene med om du kan avse kr 125.000. Noen stor rabatt bør du heller ikke regne med, sa Treks representant.

Det blir bra vær for sykling under fredagens konkurranser. Lørdag er det langt mer usikkert. Da kan det bli litt regn ut på ettermiddagen.
 

Været på Lillehammer I dag, fredag 29.08.2014
Tid Varsel Temp. Nedbør Vind
kl 1–6 Klarvær 10° 0 mm Svak vind, 3 m/s fra østSvak vind, 3 m/s fra øst
kl 6–12 Klarvær 0 mm Svak vind, 3 m/s fra østSvak vind, 3 m/s fra øst
kl 12–18 Klarvær 17° 0 mm Svak vind, 2 m/s fra sørvestSvak vind, 2 m/s fra sørvest