I fjor tok Norge en historisk trippel i Bermuda. Også i år gjorde nordmennene det sterkt i øylandet. Som i fjor ble Gustav Iden nummer tre. Kristian Blummenfelt tok denne gangen en solid femteplass. Casper Stornes lå godt med på syklingen, men slet på løpingen og ble til slutt nummer 38.

«Jeg var trygg på at jeg kunne løpe godt i dag etter at jeg har hatt en god utvikling gjennom vinteren. Det virket umulig å opparbeide en luke på syklingen denne gangen - de andre var vel mer bevisste på oss etter at vi dro ifra på syklingen i fjor!», fortalte Iden etter løpet.

Dagens konkurranse var det andre av totalt åtte løp i verdensserien WTS. Totalvinneren av verdensserien krones verdensmester i triatlon på slutten av sesongen. Løpet i Bermuda besto av 1,5 km svømming, 40 km sykling og 10 km løping, og er kjent for å være en tøff løype, med bratte Corkscrew hill som skulle forseres 10 ganger på sykling. 

Det startet ikke spesielt godt
De norske er ikke kjent for å være blant de sterkeste på svømmingen, og verken Kristian Blummenfelt, Gustav Iden eller Casper Stornes hadde noen spesielt god dag på svømmingen i Bermuda. Da de kom inn til skifte til syklingen var de henholdsvis 34 sekunder, 58 sekunder og 61 sekunder bak ledende Vincent Luis – en av de aller sterkeste triatletene i feltet. Det så skummelt ut da Vincent Luis fikk med seg flere sterke triatleter på et tøft tempo ut på syklingen. De hadde tydeligvis ikke tenkt å vente på verken nordmennene eller verdenseneren Mario Mola, som lå enda noen sekunder bak Stornes. 

Svømming.jpg
Fra svømmingen der vi ser Casper Stornes på vei ut i vannet. (Foto: Arild Tveiten/Norges Triatlonforbund)

De norske reiste seg på syklingen
I seks av ti runder ble nordmennene jagende bak, og det så lenge ut til de ikke skulle ta inn feltet foran. Men, når Iden klarte å ta igjen gruppen til Blummenfelt, klarte de to å samarbeide godt. Stornes gjorde også en vanvittig innhenting på syklingen, etter å la ligget over minuttet bak på de første rundene. Etter syv runder var Iden foran og Blummenfelt og Stornes like bak. Det er ikke rart at konkurrentene skremmes av nordmennenes evner på sykkelen.

Kniving til siste meter
Mot slutten av syklingen stakk tyskeren Jonas Schomburg og fikk 35 sekunder på hovedfeltet. Igjen måtte nordmennene starte innhentingen. Både Iden og Blummenfelt kom seg raskt ut fra skiftesonen og ut på løp, tok raskt igjen Schomburg og dannet en tetgruppe sammen med Luis, spanjolen Gomez Noya, som har blitt verdensmester seks ganger, og etter hvert også franskmannen Dorian Coninx som løp seg opp bakfra.

«Dessverre har det blitt to tredjeplasser og ikke to førsteplasser her i Bermuda, men tredjeplass er flott i dette selskapet. Jeg løp sammen med forbildene mine Gomez og Luis her!» sa Iden etter målgang.

Blummenfelt måtte slippe med 1500 meter igjen, og like etter var det Luis som ikke helt klarte å ligge i rygg. Coninx, Iden og Gomez byttet på å dra og hver av dem så ut til å ta en ledelse på et punkt i løpet av den siste kilometeren. Opp den siste bakken før mål rykket Coninx og det viste seg å holde helt inn. Han vant to sekunder foran Gomez og Iden som begge endte på sluttiden 1:50:38, men Gomez ble dømt foran. Blummenfelt beholdt femteplassen og Stornes kom inn på 38. plass. 

Et meget raskt oppgjør
Totaltiden for Coninx ble over fire minutter lavere enn Casper Stornes’ vinnertid i fjor. De fremste løp også 10-kiloteren på under 31 minutter etter uvanlig høy fart på syklingen. Det er et veldig høyt nivå på eliten i triatlon i 2019.

Herrepallen.jpg
Gustav Iden på pallen sammen med vinneren Dorian Coninx og nummer to Javier Gomez Noya​. (Foto: Arild Tveiten/Norges Triatlonforbund)
 



 

Lotte Miller var med og preget VM-runden i Bermuda. Lå lenge med tettrio


Det holdt nesten til en pallplass for Lotte Miller (f. 1996) fra Stavanger i dag, etter en fantastisk svøm og like offensiv og god sykling. Det ble litt tøft på løpingen. Likevel ble det en imponerende 8. plass for unge Miller som forbedrer sin besteplassering på olympisk distanse.

Miller viser at hun fortsatt er i form etter at hun ble nummer seks i forrige løp. Det var en sprint, som Miller er mer komfortabel med. Løypa i Bermuda besto av 1,5 km svømming, 40 km sykling og 10 km løping, og er kjent for å være en tøff løype, med bratte Corkscrew Hill som skulle forseres 10 ganger på sykling. I tillegg ble konkurranse preget av kraftig regn og masse vann i vegbanen, som skapte utfordringer for mange.

"Jeg spilte på de kortene jeg hadde og visste at jeg manglet en del på løp. Svømmingen var lett og kontrollert. Syklingen var tøff. Jeg er veldig fornøyd med at jeg klarte å være med i bruddet og at jeg klarte å bidra i bruddet som jeg gjorde", oppsummerte Stavangerjenta etter løpet.


Lotte Miller var med i tettrioen som klarte å opparbeide seg en solid ledelse før løp. (Foto: Arild Tveiten/Norges Triatlonforbund)

Fulgte planen på svøm og sykling
Miller sa i forkant av konkurransen at hun skulle gi gass fra start på svømmingen og heller ikke spare seg på syklingen. Tidligere har hun vært litt forsiktig og dermed ikke fått ut alt hun er god for. Hun vet at hun er en av de sterkeste svømmerne og syklistene i feltet. Det fikk hun vist i dag.

Opp av vannet var Miller nummer syv og kom seg deretter raskt gjennom skiftesonen og opp på sykkelen. Med det kom hun med i en tetkvartett sammen med noen av de aller sterkeste triatletene i verden på kvinnesiden. De andre tre; amerikanske Katie Zafares, og britene Vicky Holland og Jessica Holland er ranket som nummer en, to og fire i verden. Holland slet i de tekniske partiene og mistet ganske raskt gruppen. Dermed satt Miller med i en trio.

Solid ledelse etter syklingen
Trioen kjørte svært tøft på syklingen, og kom seg gjennom den 40 km lange tøffe løypa på under 65 minutter. Det gav dem en solid ledelse på 2,29 minutter til hovedfeltet. Det kunne se ut til å bli pallplass på Miller.

Særlig Zafares, men også Learmonth, er sterke løpere. Zaferes dro raskt i fra, og Learmonth holdt også et høyt tempo som Miller ikke klarte å svare på. Det var flere sterke løpere i den store gruppen bak, og Miller ble til slutt forbiløpt av fem løpere. Dette var likevel en sterk prestasjon.

Miller er nå ranket som nummer fem etter to gjennomførte løp av totalt åtte i verdensserien WTS. Totalvinneren av verdensserien krones verdensmester i triatlon på slutten av sesongen.