Jakob Ingebrigtsen var en av to i juniorfeltet som var født i år 2000. De eldste var opptil tre og et halvt år eldre og hadde langt bedre perser enn Jakob, men likevel viste han ingen respekt.

Vi fortalte Jakob etter løpet at ut fra persene hans på 3000 og 5000 m så ville han normalt ha blitt rundt nr. 25, men vi hadde håp om en bedre plassering enn det. Kanskje en topp-10-plassering. Hva hadde du forventet selv?
- Jeg hadde blitt skuffet om jeg ikke tok medalje, var det korte og kontante svaret.

I sommer løp Jakob mest 800 m og 1500 m, så hans tider på 3000 m og 5000 m på 8.22 og 14.38 var ikke helt representative for hans kapasitet. Under treningen dagen før løpet fikk jeg spørsmål fra en fransk leder om Jakob skulle delta. Jeg bekreftet det. Han spurte så om hvor bra Jakob kunne gjøre det. Jeg antydet topp-10. - Men han vinner ikke, for det gjør min utøver, sa franskmannen.

Da siktet han til Jimmy Gressier som av det europeiske forbundet ble omtalt som "forballspilleren som løp for fort". Etter bare 8 måneders løpetrening i fjor endte han på fjerdeplass i terreng-EM, som gikk på hjemmebane i Hyeres i Frankrike. I år løp han 5000 m på 13.55 i junior-VM i Polen, hvor han ble nr. 10. Der ble Jakob nr. 9 på 1500 m. Det ble "bare" fjerdeplass på Jimmy Gressier i år også.

En runde igjen: Tre løpere har fått en luke på resten av feltet. Den italienske hjemmefavoritten Ydahanes Chiappinelli, er i tet. Både italieneren og briten på andreplass er født i Etiopia. Yohanes kom til Italia som sjuåring og Mahamed Mahamed, ja, han heter det samme til for- og etternavn, var 13 da han kom til Storbritannia. Og så ligger Jakob Ingebrigtsen klar til et rykk. (Foto: Kjell Vigestad)

Det blir på ingen måte en parallell med Karoline Bjerkeli Grøvdals kamp mot to innlånte afrikanere, for her er det to som bor fast i sitt nye hjemland og snakker språket perfekt.

Yohanes Chiappinelli uttalte at han følte seg som favoritt og fikk sterk støtte av hjemmepublikummet. Yemaneberhan Crippa hadde gitt Italia U20-gull to år på rad, og nå var det hans tur. Yohanes ble i fjor europamester på 3000 m hinder for junior I år ble han nr. 5 i junior-VM bak fire afrikanere og var eneste europeer i finalen. Persen hans på hinder er 8.32. Det er nesten like fort som Jakobs 3000 m-pers på 8.22 - uten hinder.

Ut fra start: Planen til Jakob Ingebrigtsen var å "føle" på farten i åpningen og Jakob mente at åpningsfarten var lav. Juniorene løp fire "store" runder a 1500 m pluss 150 meter ekstra med startstrekket og oppløpet. Etter en runde lå nesten hele feltet samlet med Jakob på 12. plass et par meter bak lederen. (Foto: Kjell Vigestad)

Åpningsrunden gikk på 4.28 inkludert 90 meter startstrekk. Runde to gikk på 4.13 med Jakob på 6. plass. Det betyr egentlig lik fart med førsterunden. Runde tre gikk litt fortere med 4.11, men da var tre mann alene i tet. Sisterunden inkludert oppløpet på 60 m gikk på 4.14, så da var farten skrudd en god del opp og Jakob ble etter hvert alene i tet.

Men da hadde også Jakob gitt alt og litt til. Så etter målpassering hvor Jakob var så langt nede i kjelleren som det er mulig å komme uten at man faller om før målstreken, var det tydelig at han hadde fulgt brødrenes motto, som han sa i intervjuet nedenfor: "Go hard or go home".

15 sekunder i en 16-årings liv
Mot mål: Jakob klarer fortsatt å flytte på beina. Han kommer seg hjem: "Go hard, and go home" (Foto: Kjell Vigestad)

Kreftene er slutt: Han prøver å støtte seg til plaststripen med målseil......

Uff: Dette går visst ikke!

Hva nå: Dette ble visst bare tull.......

Juble: Det skulle man visst. Men det er jo så tungt å holde hånda opp. Det gjør vondt!

Hva var det jeg tenkte på? Hei,her kommer det flere. Men det var noe jeg skulle til å gjøre.....

Ja, dette var det jeg skulle. Ingenting annet!

- 184 Latvia BOGDANOVS J DNF

Noen timer seinere: Jakob Ingebrigtsen har fått blomster og gullmedalje, og han har fått tilbake munn og mæle. Han fortalte i intervjuet at det tok en halvtime etter løpet før han klarte å se klart.Og gi en kort kommentar, som alle tre medaljevinnerne skulle gjøre straks etter løpet, ble det ingenting av. (Foto: Kjell Vigestad)

Hinderløp: For hver 1500 m-runde var det tre slike kunstige hauger og tre hindre med halmballer. Den italienske sølvvinneren (til høyre) er EM-vinner på 3000 m hinder fra i fjor. Jakob er ikke helt ukjent med hinderløp han heller. Under UM på hjemmebane i år vant han 1500 m hinder på 4.11. (Foto: Kjell Vigestad)

Frankrike vant laggullet

Norge var best i det nordiske terrengmesterskapet i Kristiansand for fire uker siden. Det ble norsk andre-, tredje- og femteplass, men ingen av disse ble funnet verdig til å delta i EM på Sardinia. Danmark stilte med fullt lag. De plasserte seg på 38. plass, 42. plass, 51. plass og 71. plass av 87 startende. De ble nr. 10 av 14 nasjoner som stilte lag. Hva kunne Norge ha oppnådd?

Beste danske: Andreas Holst Lindgreen ble nr. 6 i nordisk mesterskap i Kristiansand, - bak tre norske løpere. I EM ble han nr. 38 og best av de fire danske løperne. Hadde disse tre deltatt i EM sammen med Jakob Ingebrigtsen og løpt omtrent som Lindgreen, så hadde Norge blitt nr. 6 av 15 nasjoner. Og løperne hadde fått en inspirerende opplevelse. Men det var helt aktuelt for Norge å sende noen av juniorene som gjorde det så godt i nordisk mesterskap. (Foto: Kjell Vigestad)