Halvmaraton_TIm_Bennett_IMG_1570.jpgLøypesjef Tim Bennett varmet opp til Oslo Maraton med å løpe halvmaraton i Drammen for to uker siden. Nå ser dt ut til å bli like fint vær i Oslo på lørdag, bare noen par grader kaldere, noe som vil passe løperne bra. Foto: Heming Leira
 

Løypene til BMW Oslo Maraton 2016 er klare. Det er gjort noen endringer fra 2015, i hovedsak på grunn av bygningsarbeider. Løypesjef Tim Bennett har nå vært ute i løype og med seg har han hatt sjefen for kontrollmåling i Kondis, Vidar Dvergedal, som har  kontrollmålt samtlige distanser. Bennett mener BMW Oslo Maraton byr på raske og relativt enkle løyper, men at det likevel vil koste krefter.
 

058OM_foto_stian_190915.jpg
Oslo Maraton tidlig i løpet i fjor. Foto: Stian S. Møller


Tidlig start for Racing Rullestol og maraton
- Først ut lørdag morgen er Racing Rullestol i en egen 11 km-løype. Dette er en flat og fin løype tilpasset deltakerne, og her vil det gå fort, sier Bennett.

- Kl. 09.15 går starten for maraton-løperne. Vel 3 000 løpere er påmeldt på denne distansen. Maraton-deltakerne skal løpe to ganger halvmaraton-runden, som ikke er av de mest krevende maratonløypene. Og noe av det flateste som er mulig å få til i Oslo. Likevel må løypa ikke undervurderes. Det koster krefter å løpe maraton, sier Bennett.

Videre fortsetter Bennett med en gjennomgang av traseens viktigste milepæler.

- Starten går på Rådhusplassen med slakk stigning i retning Skøyen gjennom Frogner og ambassade-strøket langs Drammensveien. Når løperne kommer til Skøyen følger en god del flate km langsmed Frogner stranda inn mot Tjuvholmen og Aker Brygge. Så fortsetter løperne over Rådhusplassen langs sjøsiden og videre ut Akershusstranda. Her er det også flatt og fint. Fra Skøyen og inn langs sjøsiden går løypen stort sett der den nye havnepromenaden til Oslo ligger. Med sine oransjefargede containere som er informasjonspunkt, er havnepromenaden lett synlig, mener Bennett.

- Deretter løpes det inn i Kongensgt med Akershus festning på begge sider. Ned Myntgata/Grev Wedels plass. Ingen nevneverdige vanskeligheter her, og bortsett fra svingene, er dette en lettløpt del av løypa. Videre langs Langkaia, bort Operagata og forbi operaen. Så går turen ut mot Sørenga og Grønlia via et strekk på grusvei. De som løp i fjor vil se at landskapet fortsatt er i utvikling. Løypas vendepunkt er ved Brings containerhavn ute på Grønlia, som også løpes igjennom, sier han.


Ann_Kristin_Mosbron_Hilde_Aders_IMG_1899.jpg
Ann Kristin Mosbron og Hilde Aders i strålende solskinnsvær rett etter å ha løpt rundt Botanisk Hage i fjorårets Oslo Maraton.  Foto: Heming Leira
 

Rundt Botanisk Hage i fotsporene til VM-løypa fra -94 
-Fra Grønlia går løypa inn igjen i Operagata på samme sted som på vei som ut. Her kan det bli litt trangt – så vis hensyn, før løperne svinger opp på Nylandsveien. Her kommer distansens første ordentlige stigning som kan være litt lei i motvind. Men det er bare snakk om noen 100 meter før det går nedover og i retning Jens Bjelkes gate og Tøyen.

Ved Tøyen kommer trolig den verste kneika, opp til Botanisk hage. Belønningen er en fin nedover bakke på andre siden av Botanisk hage, og her gjelder det bare å la beina løpe, anbefaler Bennett. Her løper en i samme trasé som da Oslo huset VM i halvmaraton i 1994.

 

halvmaraton-start-elite_BJ_D4N8916.jpg
Halvmaratonstart i Oslo Maraton i 2015. Foto: Bjørn Johannessen

Kvartalsløping med avsluttende spurt
- Deretter går løypa tilbake samme vei, igjen i retning Operagata. Over Nylandsveien igjen som dog er lettere i denne retningen. Inn på Operagata og så til venstre inn Langkaia. Løperne følger denne bort til Grev Wedels plass, før de løper inn Skippergata. Deretter følger det litt «kvartal løping» via Dronningensgt. Før deltakerne endelig kommer inn på Karl Johan ved starten av Kirkeristen, som betyr at det blir mer løping på Karl Johan i år.

De fortsetter opp Karl Johan til Egertorget og videre nedover forbi Grand Hotel og videre forbi uteserveringen på Karl Johan. Den tar så til venstre inn ved Nationaltheatret, så til venstre igjen og inn på Stortingsgata.

På slutten av maratonløpet kan du få litt ny gnist gjennom å se barn løpe Barnas maraton i Spikersuppa. Så til venstre igjen og inn Rosenkrantzgt, kjapt til høyre igjen og inn på Karl Johan. Her er det drøye 1 km til mål på både hel og halv. Det løpes videre opp på siden av Stortinget, nedover Karl Johan i retning Østbanen. Tar så inn til høyre i Kirkegt og følger dentil det svinges inn til høyre inn i Rådhusgt og opp til Christiania torg og så i deilig nedoverbakke til mål på Rådhusplassen. Halvmaraton-deltakerne kan her feire egne prestasjoner, mens maratonløperne fortsetter med nøyaktig samme runde en gang til, sier Bennett.
 

Etter_250_m_IMG_8593.jpgEtter 250 meter på Rådhusplassen på 10 for Grete i 2015. Foto: Runar Gilberg


10 for Grete​ er sentrumsløping langs fjorden
-«10 for Grete» løpes stort sett i traseen til halvmaraton med noen avvik. Også denne distansen starter på Rådhusplassen, men nå løper deltakerne direkte østover. Her fortsetter de i halvmaratonløypa, men istedenfor å løpe ned Myntgata, går løypa bort til Rådhusgt, ned den og inn til høyre i Kirkegt – og så til venstre ned Myntgata /Grev Wedels plass.

Der er tre svinger på rappen, men med bra fart og riktig timing i svingene mister du ikke mye fart. Så utover Operagata via Langkaia og forbi Sørenga. Etter vending løper deltakerne tilbake mot sentrum samme vei. 10 km skal IKKE over Nylandsbroa, men fortsetter rett frem Operagata. Dette gjør at de 7-8 første km blir ganske raske uten egentlig noen bakker i det hele tatt, bare en liten stigning opp Kongensgt og en bitte liten kneik ved Sørenga, forteller Bennett.


De siste ca 2 km følger samme løype som halv og hel maraton tilbake til Rådhusplassen.


dametoer_inn_25P7967.jpgHeidi Pharo løper inn til andreplass på halvmaraton i fjor. Foto: Per Inge Østmoen
 

Redusert fremkommelighet, bruk tog eller t-bane til sentrum
-Det vil til helgen være redusert fremkommelighet i Oslo by, og noen områder vil være sperret for inn og utkjøring i perioder. Det er derfor viktig at byens beboere merker seg datoen på arrangementet. Sterkt berørte områder vil få egen informasjon av arrangøren, sier Bennett.

Av samme årsak anbefaler Bennett også offentlig kommunikasjon, og primært tog og t-bane til sentrum på lørdag.
 

Fem_jenter_i_tet_rekordfart_A20G1497.jpgFem jenter i tet i rekordfart under "3 for alle" i fjorårets arrangement. Foto: Kjell Vigestad
 

Bredt løpstilbud for alle fredag og lørdag

- Flest løpere trekker til de lengste distansene, men i tillegg til disse arrangerer BMW Oslo Maraton også distansen «3 for alle» på fredag ettermiddag. Starten går fra Rådhusplassen kl. 19.10. Barnas Maraton og den nye distansen som kom ifjor - Oslotrippelen - på hele 73 km arrangeres på lørdag. Deltakerne på sistnevnte distanse løper en maraton, en halvmaraton og avslutter med 10 km.

Alle skal kunne finne em utfordring som passer egne ambisjoner og mål, og det går fremdeles an å etteranmelde seg, avslutter løypesjef Bennett.