RøykÃ¥s Racing Girls pÃ¥ FjellhamarstafettenVi har tidligere skrevet om denne løpegruppen (november 2016): Dette er nabokjerringene i Røykås Racing Girls


Leserinnlegg: Tekst og foto tilsendt av Beate Elvebakk

TORGHATTEN MARATON 
-Norges vakreste maraton?

Fem år på rad har vi reist til Brønnøysund for å delta på dette unike maraton på Helgelandskysten. Startnummer og flybilletter til 2. mai 2020 er allerede sikret, for denne opplevelsen har blitt en fast tradisjon for vår løpegruppe fra Oslo/ Lørenskog.

Løpet går på øya Torgøya utenfor Brønnøysund. Der går den opp mot det sagnomsuste fjellet Torghatten med hull igjennom; det kjente Torghatthullet. Løypa runder fjellet før den går tilbake til start. Maratonløperne løper to runder rundt fjellet, halvmaratonløperne en runde, mens de som klarer seg med Minimaraton (3,6 km) og 10 km løper en alternativ rute. I tillegg arrangeres det barneløp for de aller minste.

Rundt_det_spektakulære_fjellet_Torghatten_med_hull..JPG

Barneløpet.jpg

Løypa går i vakre omgivelser med utsikt mot flotte fjell, hvite sandstrender og skinnende blått hav. I slik natur glemmer man å telle kilometer, og man kan bare nyte å være i løpeflow. Bygda som arrangerer dette løpet er ikke stor, derfor er hele bygda i sving både løpsdagen og dagene i forkant. Alle ivrer etter å gjøre løperne til lags. Forpleiningen under løpet er særdeles bra. Her serveres det både barer, bananer, vann og sportsdrikke. Trenger du ekstra matpakke er det ikke noe problem å få fraktet den til den matstasjonen du måtte ønske å ha den liggende. I tillegg kan du legge fra deg klær underveis i løpet som vil bli gitt deg etter målgang. Samlet sett er dette altså en type luksusmaraton der du som løper virkelig blir i sentrum uansett om du bruker 3 eller 5 timer på å komme deg gjennom løypa.

Baksiden_Torghatten.jpg

Gry_KNudsen_i_løypa.jpg
Gry Knutsen på halvmaraton trives godt i løypa.

Vi må også nevne den fantastiske speakeren for løpet; Liv Bentzen. Hun gjør seg flid i å bli kjent med løperne i forkant slik at tidligere resultater, plasseringer og eventuell annen nyttig informasjon om løperne kommer frem ved passeringer og målgang. Nok en gang føler man at man virkelig er i sentrum, og prestasjonen du har utført blir godt anerkjent. Det gis rause pengepremier i alle klassene. Sist maraton opplevde vi at alle vi løpegruppa vår vant hver sine klasser: K 45-49, K 50-54 og K 55-59, det var stas. 

Etter løpet arrangeres det maratonmiddag i bygdas Gourmetrestaurant. Her møtes både arrangører og løpere for en hyggelig debriefing av årets maraton mens kveldsolen skimrer på havet utefor.

Når man først er på Helgelandsysten bør man være igjen en dag eller to for å ta en fjelltur (kanskje frister toppen av Torghatten eller en tur gjennom hullet?) eller en kajakktur i den vakre skjærgården.  Vi anbefaler Torghatten maraton på det varmeste!

Til Brønnøysund kommer man lettest med fly, men bor du ved kysten kan også Hurtigruta være et alternativ. På øya finnes flere overnattingsmuligheter, men rorbuene på Norsk Havbruksssenter gir deg gåavstand til både stadioen hvor løpet starter, samt kort vei i seng etter kveldens maratonmiddag. Norsk Havbrukssenter tilbyr også løperne transport til/ fra flyplassen. Like ved Torghatten ligger Torghatten Camping som leier ut både rom og hytter, samt Torgarhaugen; et nybygd overnattingssted med flere rom. I tillegg fins det hoteller og motell i Brønnøysund sentrum


Vi kommer tilbake neste år og håper å se deg også på Torghatten Maraton den 2. mai 2020!   
Hilsen Beate Elvebakk, Hege Kvitting og Gry KnutsenRESULTATER
Løpets hjemmeside
Facebook

Mikael_og_Bjørn_Arve_Bønå.jpgMikael og Bjørn Arve Bønå. Bjørn Arve var nest raskest av alle på maraton.