Den opprinnelige distansen, 30 km, som er arrangert alle år siden starten i1965, gikk lørdag med 15 871 løpere i mål. Det er det største tallet i løpets 49-årige historie. Neste år blir det stort 50-årsubileum på øya Lidingø som ligger bare 10 km fra Stockholm sentrum..

Det første året var det bare en distanse på programmet hvor 512 menn fullførte 30-kilometeren. Nå er det så mange distanser og klassestarter at det ikke er lett å ha oversikt med stafett og skoleløp og mye annet på fredagen, hovedløpene 30 og 15 km pluss løp i alle klasser fra 17 til 80 år på distanser fra 4 til 15 km lørdag. Søndag er det tjejlopp for damer, knøtteløp pluss barneløp i klasser fra 7 til 15 år.

Andelen kvinner er gått fra null i1965 til 48 % på 49 år..

Påmeldingstallet var i år 43.600, som er noen få færre enn rekorden fra i fjor på 44.114.. Antall fullførende var i fjor 36.300. I år blir det også trolig noen få færre når fintellingen er klar..

Kenyanske Lewis Korir vant terrengløpet med  30 tunge og kuperte km på den sterke tiden 1.35.23. Det er ett av de raskeste løpene i løpets historie, men likevel nesten to minutter bak rekorden fra 1998 på 1.33.33.

Korir vant sin tredje strake seier med med nesten fem minutters margin. Av de sju beste tidene i løpets lange historie står Korir for tre av dem. Knut Kvalheim er raskeste "norbagge" gjennom tidende med 1.37.51 fra 1980. Jarl Gaute Aase.var bare sekundet bak Knut i 1988. Begge tidene ville holdt til klar andreplass i årets løp.

Løypa er stort sett den samme som i 1980, men traseen er utbedret såpass mye at løypa nok er litt mer lettløpt i dag enn i 1980. Men bakkene er like lange og bratte som den gang.

På 30 km ble det tre norske blant topp 25. Ikke helt som i "gamle dager", men så absolutt bra når våre aller beste løpere har hatt fullt opp med andre løp som forrige helgs Oslo Maraton og neste helgs NM i terrengløp.

I barneløpet ble det også fine norske plasseringer. Emma og Martin Kirkeberg Mørk måtte begge nøye seg med andreplass. De er godt vant med å vinne klassen sin, men andreplass i klasser med henholdsvis 212 jenter og 138 gutter er uansett sterkt.

Hedda og Harald Østberg Amundsen fra Asker Skiklubb kom begge på pallen i klasse 15 år. Hedda vant og Harald ble nr. 3.

Seierkrans nr. 3: Kenyanske Lewis Korir vant en suveren seier på en meget god tid. (Foto:Runpix)