Ultraløpsutvalget har foreløpig tatt ut tre herrer og tre kvinner til 4th IAU Trail World Championchip. Troppen vil bli supplert senere.

MOTBAKKEKONGE OG TERRENGULTRALØPER
En av de som er tatt ut er Thorbjørn Thorsen Ludvigsen.  Thorbjørn er Norges nye motbakkekonge, men han er nok også vår antatt beste terrengultraløper. I forrige VM (Irland 2011) kom kan på en imponerende 4.plass, og han var sterkt delaktig i at det norske laget kom på en like imponerende bronseplass.

Akkurat nå er det motbakkeløp, og spesielt Stotzekleiven Opp som er i fokus for den unge bergenseren - som ennå ikke har fylt 24 år.Tidligere i år satte han en imponerende løyperekort i det 50 km lange Styrkeprøven Rett vest.

Bildet: Thorbjørn Ludvigsen i Storehesten Opp 2011
(foto: Oddny Ringheim).

DISSE HERRELØPERNE ER TATT UT:

Thorbjørn Thorsen Ludvigsen, BFG Fana
Arild Christophersen, United bakeries
Sverre Morten Slethaug, BFG Fana

Arild har i år vunnet både Skogsmaraton og UltraBirken, og er spesielt flink til å disponere løpene sine. Sverre Morten ble nummer to i UltraBirken, men har også mange andre gode ultraløp de siste to årene, ikke minst 10.plassen i forrige VM.

Bak disse er det svært mange sterke kandidater som kan tenke seg en plass i VM-troppen som for herrenes del blir på minst 6 løpere.

Noen utvalgte:
Sven Arne Gylterud, Fossum IF (2 i UltraBirken 2010, 2.27 på maraton i år)
Harald Aas, Raumar Orientering (løyperek. UltraBirken 2009, vant Rotherham Round 2010 og Zermatt Ultra Marathon 2011)
Thomas Andersen, BFG Fana (32 i VM 2011, Seier Hornindal Rundt 2011-2012, 11 i TDS i år)
Didrik Hermansen, SK Vidar (vant NM100 km i år, nr 3 i UltraBirken i år)
Robert Hansen, Ringerike FIK (vant Kristins Runde 2011-2012)
Simen Rustad, Raumar Orientering (vant NUC 2011, 2 i Kristins Runde i år, 2:40 på maraton i år)
John Henry Strupstad, FIK Ren-Eng (Norges beste 100-km løper, vurderer å prøve å kvalifisere til terreng-VM)
Trond Idland, Gjesdal IL (meritert maratonløper, vant Swiss Alpine 42 km i fjor, satser på å kvalifisere)
Bjørn Tore Kronen Taranger, BFG Fana (VM-deltager på 100 km og 24-timers, trenger terrengultra resultat)
Svein Ove Risa, Undheim IL (4.pl i UltraBirken i år, satser på flere kval.løp)
Eirik Dagssønn Haugsnes, IL Pioner (Vant Tromsø Mountain Ultra i år, en av Norges sterkeste motbakkeløpere)

DISSE KVINNELØPERNE ER TATT UT:
Rita Nordsveen, FIK Orion
Marthe Botha Pedersen, Hytteplan Sport
Åslaug Golf Kaarstad, Lærdal IL

Rita har de siste årene vært vår beste 100-km løper, men viste i UltraBirken at hun også behersker terrengløping. I den antall "lette" løypa i Wales vil farten hennes komme til nytte. Marthe delte seieren med Rita i UltraBirken, og er en ung (26 år) løper med kjempepotensiale på ultraløp. I NM 6-timers i fjor debuterte hun med sølv - bak Rita som vant. Åslaug har erfaring fra flere ulgtraløp og ble nummer 3 i UltraBirken i år.

Bildet: Marte Pedersen med Rita Grøndalen rett bak, 43 km ut i UltraBirken der de delte seieren
(foto: Bjørn Hytjanstorp):

På kvinnesiden er det ikke like mange kandidater til supplement av troppen, men det blir tatt ut minimum en løper til - ikke minst med tanke på lagkonkurransen. De tre mest aktuelle har alle vært skadeplaget:
Marit Årtun, Matre IL
(vant Hornindal Rundt 2011 rek, skadet og venter på operasjon)
Margrethe Løgavlen, FIK Tønsberg
(vår klart beste ultraløper fram til 2010, mye skadeplaget men bedre nå. Satser på å kvalifisere til terreng-VM)
Sharon Broadwell, SK Vidar (rutinert terrengultraløper, har vært en del skadeplaget i år)
Miriam Delphin Gulbrandsen, Faaberg IL
(VM-deltager i terreng-VM sammen med Rita og Sharon 2011, vant UltraBirken 2009-2010, 5 i år)

FLERE KVALIFISERINGSMULIGHETER
Alle resultater fra terrengultraløp 60-90 km vil bli vurdert, men det er vanskelig å sammenligne resultater fra ulike løp. Ultraløpsutvalget har derfor pekt på to løp som mest aktuelle for VM-kandidatene til å vise seg fram:

03.november 2012 kl 06:00
G-sport Vestfold Ultra Challenge 50 miles, Holmestrand
http://www.holmestrandmarathon.com/vestfoldultrachallenge.htm
Nytt terrengløp over 50 km og 50 miles der resultater på den lengste distansen er aktuelt for vurdering opp mot uttak til VM terrengultra. Arrangøren vil merke løypa slik at medsendt  kart bare blir en ekstra sikkerhet. Løypa byr på varierende utfordringer – blant annet to ganger over Hvittingen (drøyt 200 høydemeter) og totalt ca 1.700-1.800 høydemeter (ikke målt ennå). Ca 2/3 løpes på sti og ca 1/3 på grusvei. Tur/returløype med start/mål på Hvitsten stadion (Holmestrand) og vending ved SIF-hytta (Konnerud).

07.april.2013 kl 00:00
Ursvik Ultra 75 km, Stockholm
http://www.ursvikultra.se/
Populært terrengultra (og stafett) i Sundbyberg rett nord for Stockholm. Den 15 km lange mosjonsløypa «Extremen» løpes fem ganger, start midnatt natt til søndag. En god del bratte men korte bakker – ellers lettkupert. Ca 25% grusvei/løysløype, resten sti av varierende kvalitet, men mest god løpbarhet. Ultraløpsutvalget ved Olav Engen vil gjerne ha tilbakemelding om hvem som vurderer å løpe i Ursvik, slik at vi kan kontakte arrangøren og reservere et antall startplasser. Påmelding ordner løperne selv.

ENDELIG UTTAK
Avhengig av hvem som løper og nivå på resultatene kan troppen bli supplert allerede dagene etter Vestfold Ultra Challenge. Absolutt siste mulighet for å kvalifisere er helgen 7.-8.april, noen dager etter dette vil NFIFs Ultraløpsutvalg komplettere uttaket slik at den endelige troppen kan meldes på.

Fortsatt vet vi lite om neste års VM utover løpsdato og det vi tidligere har lagt ut om løpsområde og terreng på kondis.no: http://www.kondis.no/vm-ultra-trail-til-wales-i-2013.5048804-127676.html
Det som synes klart er at VM-løpet i Wales finner sted i et betydelig flatere terreng enn i de tre forrige VM, og også betdelig flatere enn det som venter i Italia i 2014. Dermed vil fjellspesielistene få mindre fordel, mens de raske flatløperne med terrengerfaring kan klare seg bra.

Kommentert og lagt ut av Olav Engen
Medlem NFIFs ultraløpsutvalg
Lokalredaktør (+ultra) kondis.no