Undertegnede har deltatt som deltaker i Saudehornet opp og løpt/tatt bilder opp til Skåla Opp. Begge var store opplevelser. Dette var en NY! Jeg skriver ikke en STØRRE da det blir feil å sammenligne, det er bare å si: Bli med på motbakkeløp!!

Hvordan er motbakkeløp i Østerrike eller Berglauf som man kaller det her?
Naturen rundt en er voldsom og mye mer tilgjengelig enn i Norge. Som tilskuer kjører du bil til målgang på høyde med Galdhøpiggen. Målgangen skjer på endepunktet til veien og inneholder, restaurant og souvernirbutikk og et 4 etsjes parkeringshus!
Synet av grønne sletter oppover i fjellet før snøen overtar er et uvant syn for en som er vant med tregrense på 800m.

Arrangmentsteknisk blir man også meget imponert. I et stort sportstelt var det plass til både "de vanlige løperne" som løp Großglockner Berglauf lørdag og til en egen avdeling for presse, VIP og EMdeltakere som ble bytt på bufett med meget god mat og vin med mer.
Champion chip benyttes og resultatlistene var klare til deltakerne kom ned fra fjellet.
Fra scenen har det vært levende musikk og full rulle hele tiden.
Man får deltakerpose av godt gammelt merke med diverse godsaker.

God forpleining
4 drikkestasjoner med solide drikkebegere i følge kondis egen løper Christian Prestegård.
På toppen venter tepper for å få løperne varme (de tgjelder å skifte fort, slev på en fin dag som dette). Deretter er det mat og drikke å få innendørs i parkeringshuset hvor det var dekket en rekke bord.

Du blir tatt godt i mot!
Som presse har vi blitt møtt med en veldig imøtekommende gjeng som har gjort det beste for at vi skal trives hele tiden. Hotellfrokost av ypperste merke og godt orienterte hotellpersonell.

Ferietips 2006: Großglockner Berglauf!
I fellesferien vil gjerne familien sydover, da er dette en ypperlig konkurranse og kombinere med ferie. Et løp det er morsomt å være tilskuer til. Nevnte vi at det også finnes et barneløp?
Reiser du alene: hvorfor ikke kombinere det med å se på Tour de France?


Norge og Finland debuterer
Til morgendagens EM har Finland har sendt kun orienteringsløpere , Norge er har en multisportutøver (Arne Post), en orienteringsløper ( Jon Tvedt ), en skiskytter ( Hans Martin Gjedrem) og en kvinnelig løper ( Anita Håkenstad Evertsen ).
Danmark stilte ifjor med fullt hold (lag) (jaggu på tide Norge har våknet!)
I år stiller de kun med Christian Madsen en av Danmarks beste løpere.
Han forteller til kondis.no at han har bodd i Colorado i det siste på et sted på omtrent samme høyde som målstreken under årets EM.
Men dessverre har han nå vært i Danmark og dermed ikke fått den riktige oppkjøringen til høyden. Madsen løp løypa for en uke siden og mente han merket på 1700m at jøyden tok på. Han var ute å trente i går med en av brittene som sjøl hadde ligget å trent i høyden i Sveits i en uke, noe mange har gjort.
Vi får håpe de norske fikser høyden. De kommer opp i høyden først rett før start søndag.

Hvis ikke annet nevnt: Foto: Heming Leira
Endelig er Norge med!
Endelig kunne man se et norsk flagg vaie i vinden på et Europamesterskap i motbakkeløp.
Her ved startstedet med Grossgluckner i bakgrunnen.
Startfeltet
Her ser vi ytterste del av startfeltet og der har vi den norske representant Christian Prestegård med startnummer 57 på brystet, mens verdensmester Jonathan Wyatt står seks plasser til venstre for ham.
God utsikt
Det var glimrende forhold for publikum med kjempeutsikt både til Grossgluckner og innspurten mot mål.
Tjukkt med publikum!
Foto%3A+Gernot+Gleiss
Foto: Gernot Gleiss
Det gikk i hupa, hupa og enkelte pamplonahyle og lite heia, heia. Men det var virkelig fres over publikumsheiinga opp de siste kraftige bakkene.
Verdensmester Jonathan Wyatt
Som ventet var Wyatt helt suveren når de beste europerne løper dagen etter. Det skal bli spennende å se tidene europerne oppnår søndag. Tiden å slå er: 1.12.55
Wyatt vinner igjen
Foto%3A+Gernot+Gleiss
Foto: Gernot Gleiss
Som ifjor vant Jonathan Wyatt og var over 4 minutter før neste mann.
Waltraud Laznik raskeste kvinne
Foto%3A+Gernot+Gleiss
Foto: Gernot Gleiss
Østerikes egen Laznik var raskeste kvinne med tiden 1.38.46
Ross Walkelin
Ross er som dagens vinner fra New Zealand, men nok mere kjent i det norske kondisjonsmiljø. Han deltar i en rekke maraton og har også prøvd seg på Skåla Opp.
Da kondis.no spurte ham om en sammenlikning mellom de to løpene, menta han at Grossgluckner er "lettere" da du her får noen partier hvor det også går en del nedover. I tillegg er det over 1 km med bar asfalt i begynnelsen.
Det er altså ingen grunn for Skåla Opp-løpere og frykte dette motbakkeløpet!
Tvertimot det er all grunn til å glede seg!
Christian Prestegård
Christian var meget fornøyd med arrangementet, men hans egen prestasjon ble alvorlig hindret av nedoverbakkene som hans noe skadeskutte legger ikke tåler.
Les også Christians egen opplevelse lengere nede på siden.
Glade gutter jubler!
Som i Skåla, Grossgluckner og andre tøffe motbakkeløp: Det er en SEIER å komme til mål, eller kanskje mer presist: å komme OPP!
Foto av deg sjøl
Et bilde av seg sjøl i et løp av helt spesiell karakter som dette i Heligenblut hvor du kanskje løper bare en gang det er noe som også de mest fotoskye bør unne seg.
Som så mye annet var også dette meget godt organisert av arrangøren. I sportteltet var det kassetter med 50 og 50 bilder av meget god kvalitet.
Ikke akkurat som heime....
Det er nok flere arrangører i Norge som ikke ville satset på denne form for uttrekningspremie. Vedkommende har blitt trukket ut på startnummer og vinner sin egen vekt i ølkasser. Her har han nettopp lettet fra bakken og det har også 6 bkasser med pils.
Grossglockner Berglauf , en ubeskriveleg opptur til 2.370 moh.
Christian Prestegård forteller til kondis.no...

I den 6. utgaven av Grossglockner Berglauf i dag lørdag 9. juli deltok undertegnede for å teste og synfare morgendagens EM- løype for det norske laget i motbakkeløp ( Mountain Running Uphill ).
Det ble en spektakulær opptur med store naturopplevelser og noen nedturer i form av raske unnabakker som mine legger ikke satte pris på. Unnabakker det er farlig det !.

Denne løypa har det meste som er mulig å oppleve i et fjelløp. Fra idylliske Heiligenblut 1250 moh til mål på Kaiser Franz Josefs Hõhe 2370 moh får løperne testet hele spekteret av fysiske ferdigheter når det gjelder løp og gang i kupert oppover-landskap. I den 12,9 km lange løypetraseen som har en samlet stigning på 1520 meter får du m.a. Oppleve stupbratte trappetaseer , krevende unnabakker der du i stor fart skal treffe en smal hengebru over et trangt juv med 50 meter ned til elva og smale stier i bratte fjellsider som ikke passer for folk med høydeskrekk.