Se ultrautvalgets begrunnelse for nomineringene lenger ned.

Utgangspunktet for å starte med en slik årlig utmerkelse er å skape ytterligere oppmerksomhet rundt prestasjonene til våre beste ultraløpere. Deltagelsen i ultraløp både i Norge og internasjonalt er sterkt stigend. Bare på 6 år er norske deltagere i ultraløp 10-doblet, og antall ultraløp i Norge er vokst fra ett løp i 2003 til 11 løp i 2009. De mest populære løpene både her hjemme og i den store verden blir tidlig fullbooket eller det opereres med ventelister for å komme med.

STATUTTER:
- Utmerkelsen "Årets Ultraløper" skal være en årlig utmerkelse, til én utøver.
- NFIFs ultraløpsutvalg nominerer minimum 3, maksimum 5 kandidater.
- Nominering offentliggjøres på kondis.no og NFIFs hjemmeside.
- Utvelgelsen er gjort på bakgrunn av sesongen som helhet.
- Alle som har løpt minst ett ultraløp i 2009 eller tidligere kan stemme på "Årets Ultraløper"
-Stemmegiverne rangerer de nominerte (for eksempel 5,4,3,2,1 dersom 5 nominerte), den utøveren som oppnår den høyeste poengsummen er "Årets Ultraløper".

Det er ennå ikke avklart utforming for utmerkelsen som blir sponset av Ultraløpsutvalgets hovedsponsor HYTTEPLAN AS.

Stemmesedler skal fortrinnsvis sendes pr mail, men tradisjonell post kan selvsagt også benyttes. Det kan stemmes på en enkelt utøver (5 poeng) eller flere utøvere i rangert rekkefølge som gis 4,3,2,1 poeng. Stemmeseddelen skal inneholde fullt navn på den som avgir stemmen - og angivelse av ett ultraløp (år og navn) vedkommende har fullført. Mangelfulle stemmesedler forkastes.

Stemmeseddel sendes oengen@broadpark.no

Avstemingen skal være fullført 1.februar. Stemmer som ikke er ultraløpsutvalget i hende 31.januar kl 24:00 vil ikke telle med.
NOMINASJON ÅRETS ULTRALØPER 2009:
Eiolf Eivindsen
Om han er en gresk Adonis eller en vaskekte norsk viking våger vi oss ikke ut på, men han løper dit de fleste av oss ville valgt å fly. Transeuropalauf, 4500 magiske kilometer Europa på langs, fra Bari til Nordkapp, 64 dager, ingen hviledager.. Han gjør mange meget gode etapper underveis, sliter i store perioder med et vondt kne, men knekker smerten og fullfører dette vanvittige løpet som nr. 12. Etter et lite mellomspill i NM 6-timers på Trandum hvor han ble nr. 43 er han tilbake i et av de tøffeste og det desidert mest prestisjetunge ultraløpet i verden, Spartathlon. 246 km mellom Sparta og Aten. Her fullfører han under makstiden for 6. gang, en prestasjon det blir lenge til en nordmann eller kvinne kopierer. Eiolf Eivindsen er en flott ambassadør for norsk ultrasport og nomineres til årets ultraløper 2009 på bakgrunn av sin utrolige tøffhet, utholdenhet og prestasjon i de nevnte løp.
Jon Harald Berge
Han vinner Kristins Runde, 81 km trail i Nordmarka på en meget overbevisende måte. All motstand knuses og tiden er så god at vi alle er stumme av beundring. NM 6-timers ender på 82,856 km og sølvmedalje etter et godt planlagt og imponerende gjennomført løp. Han har planlagt og trent for dette lenge og noen uker senere står han på startstreken i Spartathlon som debutant. Mytene om løpet er mange, det er her gutter blir menn og løpere blir ultraløpere. 25 timer senere kysser han Kong Leonidas som nr. 3 ! Den beste prestasjon av en nordmann noen gang i dette løpet. Jon Harald Berge nomineres til årets ultraløper 2009 fordi han gjennom årets sesong har bevist at han er i norgestoppen på de korte ultraløpene og i verdenstoppen på de noe lengre ultraløpene, en meget smart og elegant løper som vil gi oss mange stolte øyeblikk i framtiden.
Margrethe Løgavlen
Hun innledet sesongen med å ta en klar seier i Eggemoen 6 timers i april, med et resultat som er det tredje beste internasjonalt i år. (I juni deltok hun i VM 100 km i Torhout i Belgia, hvor hun hadde løpt seg opp til en klar annenplass da hun slo opp en skade etter 60 km og måtte gi seg.) Hun ble den første kvinnelige løper som tok totalseier i det 128 km lange to dagers løpet St Olav Ultra, nesten et kvarter foran nestemann. I august var hun storfavoritt i det første offisielle NM på 6 timers. Hun gjorde et imponerende løp, og hadde faktisk bare de tre medaljevinnerne i herreklassen foran seg da løpet var over. Med nesten utrolige 81,892 km presterte hun det fjerde beste resultatet gjennom tidene blant damene, og står ved sesongslutt med både 1. og 3. plass på årets internasjonale ranking. Margrethe Løgavlen nomineres til årets ultraløper 2009 på bakgrunn av sine prestasjoner på topp internasjonalt nivå.
Sharon Broadwell
2009 har knapt startet da hun overbevisende vinner Århus Indoor 24h med 189,082km. Som første norske kvinne og femte norske statsborger gjennom tidene fullfører hun i juni et av verdens mest prestisjefylte ultratrail, Western States 100 miles som nr. 16. Støvet har så vidt lagt seg i California da hun knappe 8 uker senere står ovenfor en av Europas aller tøffeste utfordringer Ultra-Trail du Mont-Blanc. 166 km, 9400 høydemeter teknisk krevende fjellmassiver i Alpene. Etter nesten 40 timer med oppturer og nedturer, varme og kulde, natt og dag og natt igjen løper hun i mål som nr. 30. Sharon Broadwell er en meget allsidig ultrautøver og er Norges klart beste kvinnelige utøver på de "lange" ultraløpene. Sharon nomineres til årets ultraløper 2009 på bakgrunn av sin flotte sesong hvor hun har beseiret to av de mest utfordrene ultraløpene i verden med meget respektable resultater.
Trond Sjåvik
Transeuropalauf er ikke for ferskinger, men vi snakker ikke om en novise. Vi snakker om en velsmurt maskin som gjennomfører dette utrolige løpet ved å plassere seg blant de beste på nesten alle de 64 etappene (nr 2 på ni av etappene). Etter 4500 km løper han i mål på Nordkapp som nr. 6 ! Utrolige 436 timer er brukt på distansen fra Bari til Nordkapp med en snittfart på 5.48 pr km (tilsvarer 62 km på 6-timers). I august blir han nr. 29 i NM 6-timers på Trandum. At dette bare var trening fikk vi bekreftelsen på da han i november vant Monaco 8-dagers med 922,460 km. Han er en mann som lar bena tale for seg og en utøver ultra-Norge er stolt av. Trond Sjåvik nomineres til årets ultraløper 2009 fordi han gjennom sine eksepsjonelle prestasjoner i år har stadfestet at han er Norges klart beste etappeløper.