De to norske løperene med Alemayehu Sitotaw og Frode Johansen løp fredag 15. februar det store løpet RAK Half Marathon. RAK er forkortelse for Ras Al Khaimah som er en av de forente arabiske emirater.

På bildet (klikk for stor utgave) ser vi to glade herrer med Frode til venstre og Alemayehu til høyre med velfortjente medaljer etter sine løp i varmen. Alemayehu er blitt foreviget med plakater overalt med sine seire i Mastersklassen. Det var den fjerde seieren på rad på sine fire starter for Alemayehu Sitotaw og han har også løyperekorden i veteranklassen med 1.14.03

Men løpet skulle by på problemer før start for begge. Hjemme i Bergen dager før avreise ble Frode skadet da han skled på isen på trening og pådro seg en strekk i låret. Alemayehu slapp heller ikke unna, et betent hamstringsfeste ble behandlet intensivt med fysioterapi og antibiotika kur. Likevel klarte begge å bekjempe sine skader og sikkert en stålvilje ble det igjen tur til østen og halvmaraton.

Til Kondis kan Alemayehu fortelle, - RAK halvmaraton er et fantastisk arrangement og løypen en av de raskeste i verden. - Jeg håper flere fra Norge vil stille til start i fremtiden. Videre kan han fortelle at målet hans i år var å slette sin egen løyperekord fra 2011 med tiden 1.14.03. - Den vil jeg igjen prøve meg på til neste år, sier Alemayehu.
Frode Johansen løp også godt og var bare sekunder bak sin egen pers. Med skade rett før løpet og tiden 1.22.38 blir han belønnet med 67. plass totalt av alle 1505 løpere.

Resultater under bildeserie.

Tekst: Jørgen Pettersen       Foto fra Alemayehu Sitotaw.

Nå er vel Alemayehu Sitotaw som er Masterskonge blitt godt kjent med kongefamilien (de øvrige på bildet) av Ras Al Khaimah med sine fjerde strake seire i veteranklassen.

Deilig å lade opp med Cola i varmen til halvmaratonen for Frode til høyre og Alemayehu til venstresom er vant med sludd og regn i Bergen.

Det henger plakater overalt med Alemayehu Sitotaw som er løyperekordholder for veteraner med tiden 1.14.03. Nå med sin fjerde strake seier.

Ute i løypen ved passering 5 km på 17.59 for Alemayehu. Her passerer Frode på 19.31 for sin 5 km.

På bildet ser vi også meget gode kvinner fra Etiopia som henger seg på Alemayehu. Kvinnene er Emebet Belew og Yami Belainesh, de løper så godt som 1.15.55 og 1.16.07 i nevnte rekkefølge. Det gir dem 14. og 15. plass i kvinneklassen som ble vunnet av Lucy Kabuu fra Kenya på tiden 1.06.09

Tidlig fredagsmorgen kl.07.00 startet RAK Half Marathon. Her er Frode Johansen først i gruppen tidlig iløpet. Til tross for skade og en lei forkjølelse i forkant av løpet blir det likevel tangering av sin pers på tiden 1.22.36 som er nettotiden til Frode og godkjent. Da er det bare å gratulere igjen.

Litt lengre ute i løypen ved passering 10 km får Alemayehu 35.53 og Frode får tiden på sin 10 km med 39.13.

Med et sllkt bilde er det en fin avslutning på bildeserien og det varer vel ikke lenge før Frode også henger på en disse plakatene. Gratulerer fra Kondis og undertegnede reporter til begge løpere som har gjort løpet litt kjent i Norge.

Reportasje hos IAAF

Geoffrey Kipsang og Lucy Kaabu holder stolt fram medaljene etter å ha vunnet RAK Halvmaraton i De forente arabiske emirater. (Foto: Arrangøren)

Ras al-Khaimah har på kort tid utvikla seg til å bli verdens trolig beste halvmaratonløp hva nivået på eliteløperne angår. Fem mann løp under 1 time og hele 12 mann under 1.02. På kvinnesida var nivået like imponerende: Fire kvinner brukte mindre enn 1.07, og elleve løp under 1.10.

I teten var det stor kenyansk dominans på både herre- og kvinnesida. Geoffrey Kipsang vant på 58.54, og like bak seg hadde han to landsmenn før beste etiopier kom, halvminuttet bak. Blant de 18 første var det 15 kenyanere og 3 etiopiere.

Lucy Kabuu vant kvinneklassen på supersterke 1.06.09. Det er bare 13 sekunder bak verdensrekorden som Mary Keitany satte i samme løp for to år siden.

Også her ble det tredobbelt kenyansk med en etiopisk løper på fjerdeplass. Eneste ikke-kenyanske / ikke-etiopiske løper blant de 16 beste var Elvan Abeylegesse fra Tyrkia på 13. plass (1.11.57), men også hun kommer opprinnelig fra Etiopia.

Det gjør for så vidt også Alemayehu Sitotaw, som i sin ungdom deltok i OL for Etiopia - i lagtemposykling.