Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år.
KONDISbladet nr.7
KONDIS-Årgang 2013
KONDISarkivet (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)   

Tromsø-jenta Solveig Edøy er snart klar for å avrunde en eventyrlig sykkelsesong. Den fremadstormende junioren har herjet med konkurrentene og vunnet så å si alt hun har stilt opp i siden sesongen startet i april.  


Av Ingrid Lorvik

18-åringen, som ble en del av jentesatsinga i trønderklubben CK Victoria foran denne sesongen, har virkelig tatt et stort steg dette året. I tillegg til å ha vunnet det meste her hjemme, har hun også bemerket seg internasjonalt.

Hva tror du er grunnen til at du har hatt så stor suksess i år?

– Jeg har trent systematisk siden sesongen var slutt i fjor og økt mengden gradvis siden vi startet med treningen i oktober. Samtidig har jeg vært flink til å lytte til kroppen sik at jeg har sluppet unna sykdom, forteller Solveig.

Hun flyttet allerede som 16-åring fra Tromsø til Kongsvinger for å satse på sykkelsporten. Som elev på sykkellinja på NTG får hun tett oppfølging av dyktige trenere, i tillegg til at hun har et godt sykkelmiljø og mange treningsvenninner rundt seg.

 

Glad gulljente

Sykkel-NM er alltid et av sesongens store høydepunkt. Her ønsker alle å være i toppslag, men den som definitivt traff best med formen til årets NM-uke i Grimstad var Solveig. Hun åpnet mesterskapet med å sikre seg norgesmestertrøya for juniorer på fellesstarten og fortsatte gullfesten gjennom hele uka.

- NM gikk over all forventning; det var utrolig morsomt. Jeg hadde håp om å ta gull, men ikke å vinne alle øvelsene, forteller den suverene juniorjenta, som i tillegg til tempo, fellesstart og gateritt var med på vinnerlaget til CK Victoria på lagtempo for seniorer. Dermed kunne hun reise hjem som årets store NM-prinsesse med hele fire gullmedaljer i bagasjen.

Det er ingen tvil om at Solveig har et skikkelig vinnerhode. Hun setter seg høye mål og er veldig målbevisst i alt hun gjør, men det er likevel sykkelgleden som er det aller viktigste for henne. Det er den som driver henne videre.

Hva er din store sykkeldrøm?

– Jeg vil bli god, virkelig god, og jeg kommer til å jobbe mot dette så lenge jeg har det gøy. Jeg må ta stegene som de kommer, men det viktigste for meg er å ha det gøy og trives med det jeg bruker hver dag på.  
 

Årets juniorhelt

I forbindelse med proffrittet Arctic Race i Harstad ble rittet Morgendagens Helter arrangert for juniorer. De konkurrerte i deler av løypa som proffene kjørte senere på dagen. Her stilte alle de beste juniorrytterne fra hele landet til start, men det var likevel ingen som maktet å følge den tøffe kjøringa til Solveig. Hun viste seg fram som den store sykkelhelten blant juniorjentene og utklasset konkurrentene nok en gang.

Hva syns du om arrangementet Morgendagens Helter?

– Det er et kjempebra tiltak! Morgendagens Helter er noe av det morsomste jeg har vært med på denne sesongen. Det var gøy at så mange juniorer fra hele landet var samlet på en plass. Vi bodde sammen så vi fikk mulighet til å bli bedre kjent med hverandre. Jeg merket også at flere fikk øynene mer opp for sykkelsporten etter at de viste klipp fra rittet på TV-en. Jeg håper og tror at arrangementet kan bidra til å vekke interesse hos flere unge og lovende, og kanskje spesielt jenter!
 

Klar for seniorklassen

Som oppkjøring før junior-EM i sommer fikk Solveig være med seniorlandslaget til etapperittet Tour de Bretagne i Frankrike. Her fikk hun måle krefter mot ryttere fra flere av verdens beste profflag.

Hva betydde det for deg å få den muligheten?

– Jeg fik masse verdifull erfaring i Bretagne. Mye var nytt for meg, både det å kjøre så store løp, så lange distanser og selvfølgelig nivået. Solveig gjorde en bra debut i seniorklassen med en 50. plass på tempo som best, og hun ser nå fram til å ta steget opp til seniorklassen neste sesong.

– Jeg tror erfaringen jeg fikk i Bretagne, vil gjøre det lettere for meg. Jeg gleder meg til å få flere utfordringer og muligheten til å utvikle meg til å bli en enda bedre syklist.
 

VM-debutant

Så langt er det European Junior Cycling Tour i Assen som har vært sesongens høydepunkt. I det internasjonale etapperittet for juniorer imponerte landslagsjenta stort med to etappeseire og en tredjeplass sammenlagt. Men nå er Solveig klar for enda større oppgaver. Som avslutning på en fantastisk juniorkarriere er Solveig tatt ut til å representere Norge i junior-VM i Firenze. Etter å ha vist seg fram som den klart sterkeste juniorjenta gjennom hele sesongen, ble hun belønnet med VM-plass på tempo.

Hva tenker du om å representere Norge i sykkel-VM som eneste juniorjente?

– Det blir stort. Dette er første gang jeg sykler VM, og det blir nok en stund til neste gang jeg får muligheten, så jeg er veldig glad for at jeg får være med. Jeg skal forberede meg bra og gjøre det jeg pleier før en tempo. Målet er å få ut det jeg er god for, så får vi se hva det holder til, forteller hun, og avslører at hun drømmer om en topp 10-plassering. Det er nok absolutt innen rekkevidde for den temposterke VM-debutanten.

 

Solveig Edøy


Alder: 18 år

Bosted: Kongsvinger/Tromsø

Yrke: Elev ved NTG Kongsvinger

Klubb: CK Victoria

Trener: Ole Petter Vibekken

Meritter 2013: Gull junior-NM gateritt, fellesstart og tempo, gull NM lagtempo, 2 x 1. plass og 3. plass sammenlagt i European Junior Cycling Tour Assen, vinner av Norgescupen jr.

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år.
KONDISbladet nr.7
KONDIS-Årgang 2013
KONDISarkivet (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)