De glade vinnere Marit Haslie og Mads Bigum Johansen                                               Foto: Sveinar Skjevdal

Årungen Rundt startet Freskuka
Årungen Rundt 2013 sparket i år i gang Ås kommune/UMB sin Freskuke og det ble en fantastisk start på årets folkhelsesatsing i Ås. Været er alltid strålende på Årungen Rundt og løpere i alle aldre og på alle nivåer koste seg i den vakre UMB-parken.

72 med full innsats
Størst løpsglede var det som vanlig i den yngste klassen. Totalt 72 barn i alderen 0-6 år deltok i år i Svandammen Rundt. Her var det full innsats fra oppvarming og til lenge etter målstreken var passert.

Knapt 50 barn i alder 7-9 år lot seg friste av 600m-løpet. Mye løpsglede her også, men litt flere innbitte ansikter og stor innsats. Løperne brukte 2-3 minutter på løypa, så det var ingenting å si på farten på dagens yngre løpere.

For de to barneløpene var det selvsagt full premiering og medaljer til alle. Herlig å se stolte barn løpe rundt etter vel gjennomført løp og vise stolt frem sin nye medalje.

Ungdomstvekampen
2,5 km-løpet for ungdom (9-16 år) har etablert seg som et utfordrene løp for ungdom, og i år hadde løpere fra store deler av Akershus og enkelte løpere fra Østfold funnet ut at de skulle ta turen for å utfordre Ås-løperne på hjemmebane. I flere av klassene måtte Åsløperne se seg slått av løpere fra andre steder enn Norges Universitetsbygd. I klassen jenter 10 år var det bare Ås-løpere på startstreken og det viste seg å bli et realt lokalt oppgjør. Eline Skjevdal la seg i tet med Christine Kure og Tiril Lilleheier rett bak. Eline trakk feltet gjennom hele løpet og var klar over at vennindenes taktikk var å ligge i rygg og spurtslå henne på slutten. I bakkene oppover mot Svanedammen gjorde imidlertid Eline kort prosess og ingen klarte å følge da hun satt inn støtet fra tet. Eline sier i en kommentar at det var deilig å slå venninnene, og at det var veldig fint å stå på toppen av seierspallen. Vi kan nok vente oss mange fine konkurranser i denne klassen fremover, også når de får ski på beina!

Deltakerrekorder
Som i alle de andre løpene var det deltakerrekord også i hovedløpet, som er 10,5 km langt. Hele 130 løpere hadde meldt seg på til denne flotte runden rundt Årungen. Eldste mann i feltet var Rolf Nielsen som stilte i klassen 75-79 år, desverre var det ikke andre løpere som kunne gi han kamp om klasseseiren, Rolf forteller at han gjerne vil se flere godt voksne på startstreken og at han garantert kommer tilbake neste år, så sant han er skadefri. Han traff også en gammel kollega på matstasjonen etter 5 km og tok seg tid til å slå av en liten prat. Er det flere deltagere i klassen til neste år, blir det nok ikke tid til slikt.

Jorunn Rekkedal fortsatt en hard nøtt å slå
I både herreklassen og dameklassen skilte det seg raskt ut en duo, Marit Haslie fra DFI og Jorunn Rekkedal fra Ås fikk raskt en luke til resten av damene og ved 5 km hadde de to løperne fått et knapt minutt forsprang på forfølgerne. De siste 3 km av Årungen Rundt er seige og her kan my avgjøres og oppover disse bakkene tilbake mot UMB-parken klarte Marit å skaffe seg en luke på Jorunn, og til slutt kunne Marit løpe inn til en imponerende seier i sin Årungen Rundt-debut, 12 sekunder for Jorunn, men fortsatt knappe 2 minutter bak Jorunns imponerende løyperekord fra 2010. Vi krysser fingrene og håper vi får en like heftig duell til neste år! I kampen om tredjeplassen gjorde Martine Kongsten (Ås IL) kort prosess og løp inn til en meget trygg tredjeplass.

Fjorårsvinneren utfordret
Guttas løp minnet veldig om jentenes løp. Mads Bigum Johansen (Tjalve) hadde tatt turen til Ås for å utfordre fjorårsvinneren David Gotfridsson (Ås-UMB Orientering) og det ble tidlig klart at det var disse kampen skulle stå mellom. Mads var med på Årungen Rundt i 2011 og fulgte da Petter Eggan nesten til målstreken da Petter satte løyperekorden i dagens løype på tiden 36:07. David var tittelforsvarer og hadde ingen planer om å gi seg uten kamp! Ved passering 5 km lå de et knapt halvminutt foran forfølgergruppa bestående av Einar Bergsholm, Pål A. Kullerud og Pål Onsrud med flere gode løpere rett bak. Men Årungen Rundt er ikke avgjort ved 5km, og den fine avslutning opp fra Årungen og gjennom UMB-parken er krevende hvis du har vært for optimistisk i starten. David fikk kjenne på syra her og Mads fikk en liten luke. Bak kom forfølgerne halsende og i mål vant Mads med en komfotable margin på 2 minutter på ny personlig rekord, kun 10 sekunder bak løyperekorden fra 2011. Forfølgerene kom opp i ryggen på David, men han klarte å hente frem det som skulle til for å slå Pål og Pål i spurten. Kun 1 sekund skilte 2. og 4. plass. Kullerud sikret seg tredjeplass, mens Onsrud, som i fjor ble nummer to, fikk den litt sure fjerdeplassen. På 5. plass kom Einar Bergsholm med et imponerende løp og han forbedret sin egen Årungen Rundt-pers. med godt over ett minutt.

Deltakerrekord på alle fronter
Det er tydlig at Årungen Rundt har etablert seg som et løp der løpere kommer tilbake for å gjenta tidligere suksesser eller for å revansjere tidligere tap. Vi håper selvsagt å se et like sterkt, om ikke sterkere, startfelt også i 2014.

Bak de raskeste ble det utkjempet mange interne og personlige dueller. Årungen Rundt er ikke blant de letteste løypene, med enkelte kneiker og en lang sugende avslutning, noe mange fikk kjenne på veien tilbake til UMB-parken, men med målgang og folkeliv i vakre omgivelser, glemmes slikt ubehag fort.

I tillegg til de som tok i alt de hadde rundt Årungen, var det også en stor gjeng som tok turen rundt som en turmarsj. Disse deltagerne fikk nok med seg mer av naturen og den lokalhistoriske informasjonen som var satt opp rundt løypa enn de som kjempet med syra og maxpuls.

Totalt var det ca 350 deltagere som tok turen til UMB-parken i forbindelse med Årungen Rundt 2013. Det ble deltagerekord i alle øvelser og arrangementet har nå etablert seg som en tradisjon. Rammene fungerte bra og vi er klare for å øke deltagerantallet til neste år.

RESULTATER

Jorunn Rekkedal klassevinner i 50-59 og andreplass totalt, flott premie for klasseseier fra Bonden og Grevlingen håndtverk og 3 dagers teknikkurs langrenn fra Learn2Ski for nest beste kvinne totalt. Tidligere klassevinnere i Birken bør passe seg, med hjelp fra Learn2Ski kan Jorunn bli vond å følge fra Rena til Lillehammer     Foto: Sveinar Skjevdal

Eldste løpere vel i mål etter en god innsats. Rolf Nielsen hadde en fin tur rundt Årungen og oppfordrer flere godt voksne til å stille i 2014 og gi han kamp om klasseseieren.  Foto: Egil Prestløkken/Hilde Kleven

Lokal oppgjør i Jenter 10 år, Eline Skjevdal, Tiril Lilleheier og Christine Kure                Foto: Sveinar Skjevdal

Spurtoppgjør om andre plassen, David Gotfrisson, Pål  Pål Onsrud og Pål A Kullerud         Foto: Kristen Treekrem

Stort startfelt med mange gode løpere, det ble satset friskt fra start              Foto: Egil Prestløkken/Hilde Kleven

Deltagere fra i alle aldersklasser, her en av de yngre.                                           Foto: Egil Prestløkken/Hilde Kleven

Ennå flere bilder på arrangørens hjemmeside.