Østfold kan neppe kalles noe stort skifylke, selv om noen av verdens beste skiløpere de seneste årene kommer fra nettopp Østfold. Vi nevner Vibeke Skofterud, Ola Vigen Hattestad og Jens Arne Svartedal. Ustabile vintre og begrensede snømengder har gjort at det er få turrenn som blir arrangert i Østfold. Desto mer hyggelig var det derfor at arrangør Askim IF, med støtte fra Eidsberg IL og rennleder Tore Sandem i spissen, tok initiativ til å arrangere Baglerrennet i midten av februar.

Dette initiativet satte også deltagerne stor pris på. For selv om ingen av de nevnte verdenstoppene stilte til start, så var det 198 mosjonister og ivrige turløpere som gjorde det. Og verken deltagerne eller arrangørene kunne drømt om bedre forhold og klaff med været. En uke før arrangementet var det så snøfattige forhold i Østfold at det var usikkert om rennet i det hele tatt kunne avvikles. Men snøfall dagene før arrangementet gjorde at den opprinnelig planlagte traseen kunne benyttes. Og når værgudene i tillegg vartet opp med vindstille og sol fra skyfri himmel på renndagen kunne det ikke blitt bedre rammer rundt arrangementet. Arrangøren hadde stått ivrig på med løypepreparering og det var lagt ned mange dugnadstimer. Bedre oppkjørte løyper enn tilfellet var i Baglerrennet kan man neppe få i Østfold.


Baglerrennet hadde start ved Folkenborg museum i Eidsberg ved Mysen, gikk via Slitu og videre til Askim der målgang fant sted. Løypa ble i etterkant GPS-målt til 38,9 km, med et kortere alternativ for trim-klassen på 29,61 km.

Historisk sett kan man si at Baglerrennet er opptakten til Birkebeinerrennet. Det var sommeren år 1204 at den kommende kongen Håkon Håkonsson ble født nettopp i området der Folkenborg museum i dag ligger. Området som også var startsted for årets Baglerrenn. Dette var i sin tid et baglerområdet, og baglerne ville hindre at birkebeiner Håkon Håkonsson skulle bli landets nye konge. For å beskytte sin kommende konge flyktet birkebeinerne derfor nordover mot Trondheim. Ferden startet på fødestedet i Eidsberg og gikk via Askim. Altså strekningen der årets Baglerrenn gikk. Videre flyktet birkebeinerne til Hamar, Lillehammer og Rena (opprinnelsen til Birkebeinerrennet) før de ankom Trondheim med Håkon Håkonsson i god behold.

Men om vi flytter oss tilbake til nå-tid, så var det Ronny Bråten fra Spydeberg som var raskest på sin ferd fra Eidsberg til Askim. Han lå i tet fra start til mål og kunne til slutt innkassere seieren med over fem minutters margin i historiens første Baglerrenn. Vinnertiden ble 2.03.20.

 

 


- Jeg hadde følge av 2-3 andre i starten, men de slapp etter 6-7 km. Derfra og inn gikk jeg alene. Første del av løypa var ganske krevende med en del bakker, mens det de siste tre milene var mye staking, kunne en fornøyd vinner fortelle etter målgang.

På de neste plassene bak Bråten fulgte Paul Aksel Authen, Båstad og Jostein Frorud, Skiptvet med henholdsvis 2.08.57 og 2.09.30.

Blant kvinnene var det Cathrine Louise Holme fra Moss som var raskest med sin vinnertid 2.28.41. Hun var snaue 10 minutter foran Line Rasmussen Petersen, Siggerud som ble nummer to.
 

- Dette var en flott løype og et fint løp. Jeg hadde følge av noen treningskamerater fra Moss underveis i løpet og er godt fornøyd med gjennomføringen, kunne damevinner Holme fortelle.

Baglerrennet inngår for øvrig i nyvinningen Østfoldtrippelen, som foruten Baglerrennet består av Skiptvetrittet og Fjellaløpet. Alle tre arrangement i Indre Østfold.

 

Bjørn Johannessen

 

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år
KONDISbladet nr.2
KONDIS-Årgang 2011
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)