Hvem, hva, hvor:

Rakkestad

27. mai

5 og 8 km

Singel eller lag

795,- kr

Hjemmeside 

Facebook 

 

Kvalifiseringsløpt til EM

Barskingen har gjennom sine to år som arrangør klart å skape et så helstøpt hinderløp at de nå er godkjent som kvalifiseringsløp til EM! 2017 er forøvrig det første året Norge får slike kvalifiseringsløp, så det hele er ekstra blir spennende. Hvem møter vi på startstreken, hvilke krav stilles eliteutøverne, og ikke minst; hvem kvalifiserer seg?

Allerede nå er det påmeldt dobbelt så mange deltakere som i fjor, og det er fortsatt noen få plasser igjen for de som har lyst til å oppleve denne herligheten.

Barskingen blir i stor grad likt fjorårets løp, men med noen utvidelser. Og i forbindelse med at de nå er kvalifiseringsløp til EM, vil det bli innført noen (nye?) helt klare regler som spesielt gjelder elite-heatet. Detaljer omkring disse reglene kommer nærmere løpsdagen. Det er også viktig å merke seg at det kun er de som deltar i elite-heatet, som kan kvalifisere seg til EM. 

Har du ikke løpt Barskingen før, sjekk ut fjorårets suksess her.

 

Nyheter

I år kan vi alle glede oss til et nytt og spennende skogshinder for begge distansene. Hva, er det ingen som vet, og heller ingen som skal vite. Det er bare å glede seg. Det kommer også to nye hindre som blir plassert på flystripa. Så hvis man har den samme tilgangen som i fjor, har man anledning til å sjekke ut disse hindrene i forkant av løpet.

Ellers blir det flere stands på området. I det store og hele blir hele arrangementet større, på alle fronter. Det kan ikke bli annet enn en folkefest!

 

Ønsker du å bli bedre kjent med fjorårets vinnere (8 km), har du muligheten her: 

 

MONA STRANDE

Mona er Norges beste kvinnelige hinderløper i aldersgruppen 30 +. Hun er en rå og tettbygd sterk dame som kan hevde seg blant de aller beste, uansett alder. Men grunnet skader den siste tiden har ikke dette latt seg gjøre. Hun har ikke kunnet konkurrere (i annet enn langrenn) eller drive med løpstrening de siste månedene, men gir ikke opp håpet om bedre tider og deltakelse i VM.

 

Kondis/Line Hofoss Holm

En leken og livsglad eliteutøver (Foto: Line Hofoss Holm)

 

Barskingen

Mona løp Barskingen for første gang i fjor. Normalt har Mona et helt klart mål for løpene sine, og det er å vinne! Men under dette løpet ville hun/og måtte hun ta det pent, fordi hun nylig hadde operert den ene skulderen. Hovedmålet ble derfor å glede seg over å konkurrere igjen, og kose seg i løypa. Nå spilte vel litt av hennes konkurranseinstinkt inn, men underveis i løpet var hun ikke klar over at hun ledet, og ble selv gledelig overrasket over å bli den beste kvinnen inn i mål. Dette vitner helt klart om hvor rå denne dama er.

Mona syntes Barskingen var ett uvanlig sjarmerende løp, og likte godt at hun ikke visste så mye om hva hun hadde i møte, da det bød på mange fine overraskelser. Hun likte godt variasjonen på hindrene og terrenget, og syntes det var gøy med alle de lekne og kreative hindrene som hoppetau, stylter o.l., i tillegg til alle de klassiske hindrene som tauklatring, vegger, monkeybar, etc. Hun, som de fleste andre, imponeres også over hva et ektepar har klart å skape til stor glede for alle hinderløpere. Dette er et arrangement med uvanlig mye kjærlighet og varme som absolutt passer for alle.

 

Prioriteringer

På tross av at hinderløpssporten er en av verdens raskest voksende idretter, er det tilnærmet ingen som klarer å leve av den, i hvert fall ikke i Norge. Våre atleter, deriblant Mona, er derfor gode eksempler på at det er fullt mulig å trene jevnlig ved siden av full jobb, fullverdig familieliv og pendling (for Mona sin del).

Men i første omgang handler det hele om lyst og om et ønske om å trene. Er den biten på plass, hjelper det godt med en dose kreativitet og vilje til fleksibilitet, noe Mona er helt rå på. Når sønnen er på trening, kjører Mona intervaller. Grepstreningen får hun unna mens sønnen leker på lekeplasser med kompiser, og så tar hun på seg pulsklokka og hopper som en gal i trampolineparker i stedet for å sitte på en benk med de andre mødrene og sukke over at man ikke får trent selv.

Enhver situasjon og ethvert sekund utnyttes til det fulle. I tillegg gjør hun det folk flest ikke klarer, som skiller mosjonistene fra eliten, - hun prioriterer trening fremfor turer på byen og andre helgeturer/reiser. Da blir det heller langkjøringer og treningshelger, og mye tid går til konkurranser i både inn og utland (når kroppen tillater det).

 

Målsetting

Målet til Mona er pallplassering under VM. Men pga skader, er dette et mål som ligger på vent. Hun har allerede måttet avlyse ett løp i år, fordi beina hennes ikke er klare.

Sesongplanen er derfor ikke helt satt ennå, men foreløpig har hun tenkt å løpe Toughest-serien og Spartan EM. Hun har også sin velfortjente plass på startstreken til Barskingen, og håper å kunne være med der. Men hun tar en dag av gangen til kroppen responderer 100% som den skal.

Det er utrolig tøft for Mona å være i denne situasjonen. For det som driver henne mest av alt er konkurranseinstinktet. Hun er så glad i å konkurrere, at hun selv kaller det en avhengighet, eller en rus. Hun blir faktisk mer stresset av å ikke ha noen løp oppført i kalenderen, enn om det er surr hos trykkeriet på deadlinedagen (hun jobber som utgavesjef for ingeniørmagasinet Teknisk Ukeblad!).

 

Trening og kosthold

Selv om Mona er skadet, lar hun ikke dette gå utover treningen. Som den allsidige og kreative atleten hun er, er hun god på å finne alternative treningsformer som ikke belaster kroppsdeler som trenger hvile. Den siste tiden har hun vært svært aktiv på ski, hun liker også å sykle, - så hun har en fin tid i møte nå, og det hender at hun klatrer eller svømmer. Det viktigste for Mona er at hun får trent mest mulig ute, da det er det som gir henne mest treningsglede. Der er hun også svært kreativ, og får lagt inn ulike styrkeøvelser og annen lek og moro. Ellers trener hun hinderspesifikk styrke i ulike treningsparker, som f.eks Tufteparkene, og hun tar basisøkter og de tunge løftene ved VestHelse (treningsstudio). – Men viktigst av alt er at treningen er gøy og gir den samme gleden man får i et hinderløp, der man får kontakt med barnet i seg, igjen.

 

Kondis/Line Hofoss Holm

Dagens kreative innspill på gang (Foto: Line Hofoss Holm)

 

Mona er en av de sjeldne og heldige, hva angår kosthold. Hun elsker mat, og da spesielt naturlig og ren mat. Hun trenger mye mat, og foretrekker varmmat fremfor brødskiver. Hun fyller derfor opp kroppen lett med store mengder proteiner fra kjøtt og fisk, karbohydrater fra pasta og ris, i tillegg til alt av gode grønnsaker. Mona tar ingen kosttilskudd, men regulerer heller den naturlige maten hun spiser etter hva kroppen trenger. Om hun trenger magnesium spiser hun f.eks. heller noen never mandler enn å ta en pille. Med hennes aktivitetsnivå trenger kroppen rikelige mengder med energi.

 

Ut!

Mona elsker å være ute, og har som regel noe morsomt med i sekken. På vår tur overrasket hun med å ha med seg en line og turn-ringer. Hun festet linen mellom to trær, og dermed var det bare å leke i vei med øvelser enhver hinderløper drar stor nytte av. Hun slang seg i ringene og prøvde å skyve seg selv så langt som mulig for deretter å skyve seg helt til den andre enden, ved å forflytte ringene. En perfekt måte å få trent litt grep. Linen kunne også brukes til å trene pullups, og å forflytte seg langs linen som på et vanlig ”travers-tauhinder”. Kroppen har godt av å kjenne på disse øvelsene også utenom konkurranse. Mona er også flink til å trene med/på ulik type greps-materiale, slik at hendene er mer rustet til å håndtere det som eventuelt dukker opp i konkurranse. For det er stor forskjell å holde i ulik type klatretau, i en line, eller trestenger kontra metallstenger.

 

Kondis/Line Hofoss Holm

"Sliding rings", kan man kanskje kalle denne øvelsen. Uansett, er den nyttig (Foto: Line Hofoss Holm)

 

Kondis/Line Hofoss Holm

Pull-ups kommer alltid godt med (Foto: Line Hofoss Holm)

 

Kondis/Line Hofoss Holm

"Traverse line", er vel også innenfor, å kalle denne øvelsen. (Foto: Line Hofoss Holm)

 

Overskudd

Mona er en av de som kjenner kroppen sin uvanlig godt. Ikke minst fordi hun bruker et system som heter Overskudd (sjekk www.overskudd.no). Dette er et system der man fester elektroder til kroppen (gjennom hele dagen, og/eller natten), som gjør målinger av puls og hjertefrekvensvariabilitet, som viser hva som skjer med nervesystemet i forbindelse med jobb, trening, og andre aktiviteter i livet. Ved å analysere disse resultatene over lengre tid, vil man se hvilken effekt treningen, og andre aktiviteter har.

Mona har erfart at hun trenger mer hvile enn hun selv kjente, noe som er vanlig blant folk som er veldig glad i å trene. Hun syntes ikke alltid det er like lett å restituere, men når målingene gir henne helt klare indikasjoner på at hun trenger hvile, tar hun dette på alvor. Mona har også erfart at hun ikke har noe utbytte av hard trening dagene før en deadline på jobben. Ved å vite dette kan hun frigjøre tid, og få mer overskudd til oppgaver som krever mye. Over tid har Mona kjent en forbedring, og at øktene hun faktisk tar får høyere kvalitet og gir mer fremgang.

Overskudd er altså et system som hjelper folk til å justere aktivitetene i livet på en slik måte at det skaper mer energi og bedre prestasjoner på alle fronter. Et system alle kan bruke, men som er mest brukt av toppidrettsutøvere, ledere og pasienter. Mange opplever økt livskvalitet av å bruke Overskudd.

Av andre duppedingser, bruker Mona pulsklokke. Ikke bare for å løpe etter tider eller pulssoner, men mest for å analysere resultatene i etterkant. Hun følger ingen rigid treningsplan, men lytter til kroppen, og trener deretter. - Noe sier meg at hun er på god vei oppover!

 

Et bra forbilde

En fagmann spurte Mona en gang om hva hun ville gjort om hun kom i en trafikkulykke og måtte amputere bena, slik at hun ikke kunne konkurrere mer. ”Hva mener du med at jeg ikke kunne konkurrere? Selv om jeg ikke kan løpe har jeg fortsatt to sterke armer – og det er mange idretter man kan konkurrere i uten ben," svarte Mona.

 

 

KIM BRÅTHEN

 

Kim debuterte som hinderløper for under ett år siden, og gikk for den gjeveste prisen under Barskingen 2016, gull på 8 km! Han kjente vel lukten av gull, etter at han kom på 2. plass under Wox Telemark, helgen før.

Nå hjelper det naturligvis å ha vært fallskjermjeger for fremmedlegionen, men det skal også sies at Kim hadde vært sykemeldt i 1,5 år på grunn av kyssesyken, og kun hadde tre måneder til å trene seg opp til sitt første hinderløp, Wox Telemark. Et løp han meldte seg på som treningsmotivasjon. At det var en god investering, er det ingen tvil om.

 

Kondis/Line Hofoss Holm

Her svinger Kim seg i en platinumrigg han selv har bygget. Da er det god grunn til å smile (Foto: Line Hofoss Holm

 

Siden Barskingen, har Kim deltatt i flere Toughest-løp, hvor han nå rangerer som nr. 2 blant de norske utøverne. Kim har veldig lyst til å konkurrere mer, men med kone, to små barn, fulltidsjobb i helse og omsorgsyrket, i tillegg til at han tar noen fag OG arrangerer hinderløptreninger et par ganger i uka, blir det i overkant utfordrende. Han prioriterer derfor å konkurrere i Toughest-serien i år, med et mål om å kvalifisere seg til VM 2017! I tillegg kommer han til å delta på Wox Telemark, som er et steinkast unna der han bor, og forhåpentligvis Barskingen. 

 

Innendørs hinderbanetrening i Skien

Kim var med å starte Craft Performance Center i Skien. En arena for alle som driver med hinderløp. Der har han investert utallige timer til bygging av hindre, og han jobber i dag som instruktør et par ganger i uken. Her får Kim trent på de fleste hindrene har møter i konkurranser, - for selv om han mestrer de fleste hindrene, er kunsten å forsere dem raskest mulig, uten å bruke for mye krefter. Blant annet plukket han opp ett hot tips da han i senere tid så på et opptak fra ett av Toughest-løpene. Selv hadde han nemlig rota det til på platinumriggen ved å sparke beinet mot ringen som hang der. Ja, foten skulle inn i ringen, men det er ikke alltid en garanti for at man treffer. Dette resulterte i at ringen begynte å pendle, og da helst omvendt av sin egen pendel. Stress kaller man dette. Og stress, skaper ennå mer stress. Så var det dette hotte tipset noen hadde foreviget. Det var selvsagt Karin Svendsson (Sveriges beste hinderløper) som utførte dette. Kontrollert tok hun bare tak i linen ringen hang i, med hendene(!), og satt den elegant på foten. Null stress, og flere sekunder spart. Og med det ble Kim ett triks rikere, - et triks han raskt kunne øve på, og repeterer, så det sitter i ryggmargen.

 

Kondis/Line Hofoss Holm

Sånn skal man altså ikke gjøre det (Foto: Line Hofoss Holm)

 

Kondis/Line Hofoss Holm

Lett som en plett! Takk Karin (Foto: Line Hofoss Holm)

 

Rutiner

Med en hektisk hverdag er det utfordrende for Kim å følge ett fast treningsopplegg og få inn ønsket treningsmengde. Da er det viktig å prioritere rett. Så i stedet for å trene styrke, fokuserer Kim på å trene på hindre, å forsere hindre når man er sliten, og å forsere dem på en så effektiv måte som mulig. Ikke minst å forsere hindre, uten å brenne for mye krefter til løpet videre. Løpetreningen gjør han ute, uansett vær. Det går i intervaller, langkjøringer og andre fartsleker, et par dager i uken. Ellers er Kim nøye med mobiliteten som han ofte tar hånd om på hjemmebane, og da gjerne etter legging av barn. Da masserer han også stive muskler, noe han har godt utbytte av i forkant av konkurranser. 

 

Kondis/Line Hofoss Holm

Nå tar Kim de fleste hindrene på strak arm (Foto: Line Hofoss Holm)

 

Kondis/Line Hofoss Holm

På Craft Performance Center finner man de fleste hindre man trenger å trene på (Foto: Line Hofoss Holm)

 

Barskingen

Også Kim var storfornøyd med Barskingen sitt hinderløp. Han likte godt hindrene, variasjonen, lekenheten, og løypa. Men hvis det er en ting han skal gi ”kritikk”, så var det å løpe opp og ned flystripa. – Dette kan ikke bety annet enn at det "hinderet" også traff ham, slik det traff alle andre. Det var beinhardt, og satte alle på en mental prøve. Altså, et perfekt hinder! – Kim må si seg enig i dette... 

 

Mona og Kim er ihvertfall enige om en ting, - ønsker du å prøve et hinderløp, uansett nivå, gir Barskingen deg alt du trener for å kjenne på den herlige hinderløpgleden!