Tommy Torgersen får overrakt premie fra Dag Tore Roe
Tommy Torgersen og Dini Ter Brak Øren vant Bergsdalen Halvmaraton lørdag. Vi har fått reportasje og bilder fra arrangøren.
 
Lørdag gikk det 12. Bergsdalen Halvmaraton av stabelen. Dagen opprant med perfekt løpsvær, 14-15 varmegrader og overskyet. En litt sjenerende vind gjorde seg gjeldende i deler av løypen, men dette utgjorde neppe den aller største utfordringen. Når de siste løperne var i ferd med å passere målstreken skinte også solen over den vakre dalen, slik at premieutdelingen utenfor skolen i Bergsdalen "som vanlig" kunne avholdes solskinn.
 
Fra arrangørsiden merket man konkurransen med Skåla-tårnet opp, som gikk samme dag. I alle fall måtte man tåle en viss nedgang i deltagerantallet, som etter hvert synes å ha stabilisert seg rundt 115 - 130 løpere. I årets løp hadde man 102 startende, og 100 fullførende, inkludert 3 personer fra Bergen Turmarsjforening, som startet halvannen time før hovedløpet.
 
Kl. 13 smalt startskuddet og løperne ble sendt nedover dalen. De første 7 kilometrene ned til vending ved Storefossen oppleves normalt som veldig lette, selv om man føler man løper flatt, er det et visst fall i denne delen av løypen. I svak motvind spredte feltet seg fort, og det utkrystalliserte seg raskt en tetgruppe på seks løpere, bestående av Dag Haugland, Tommy Torgersen, Kjell Raa, Anders Tornensis, Allemayehn Sitotaw og Jan Vidar Akselberg. Disse løperne holdt følge frem til passering 11 km, da begynte Raa, Akselberg og Tornensis å merke kjøret. Både Raa og Akselberg uttalte da også før løpet at de var usikker på formen, pga skader og sykdom.
 
Dermed var sekstetten krympet til en trio, og ved passering 14km løper man gjennom målområdet, og man kunne nå tydelig merke at Dag Haugland måtte jobbe for å holde følge. Dag bet imidlertid tennene sammen og nektet å gi seg. Varegg-løperen har jo også vist at han er i ferd med å komme tilbake til gamle høyder som løper. Tet-trioen løp dermed ufortrødent videre oppover dalen, og møtte nå løypens hardeste parti med en svak stigning kombinert med litt dårlig asfalt, mellom 14 - 16 km. Ved 18km passerer man på nytt målområdet, og har nå 3 meget lette km igjen til mål. Bildet var akkurat det samme. Torgersen fra Lørenskog virket veldig offensiv, Sitotaw og Haugland jobbet fortsatt febrilsk med å følge, og sistnevnte begynte sakte å gi noen meter til de to foran.
 
I mål kom Tommy Torgersen først, stormende inn til pene 1.13.41 fire sekunder foran Sitotaw. Også Dag holdt stilen helt inn, 1.14.02 er en meget god tid i denne løypen. Videre rekkefølge i herreklassen ble Kjell Raa, Anders Tornensis og Jan Vidar Akselberg.
 
Deretter ble det en stor luke opp til 7. og 8. mann, allestedsværende Per Gunnar Alfheim og Bjarne Gausvik. Alfheim var en meget lykkelig mann i målområdet, der han formelig stormet inn til den pene tiden 1.20.00. Det er lenge siden den mannen har vært så sterk som nå.
 
Dini Ter Brak Øren fra Vossaalliansen vant dameklassen
Kvinneklassen ble vunnet av Dini Ter Brak Øren (1.33.32) fra Vossa-alliansen, fulgt av Marit Seim Vestrheim (1.36.57)og Eva Nordal Pedersen (1.37.55). Pene tider på alle sammen!
Johs Sletthaug mottar Dalegenser for sitt 10. løp i Bergsdalen
Ellers synes løperne stort sett fornøyd, og klappsalvene runget før start. Først klappet man for løpets "far", Harald Lyngmo fra Dale som løp "sitt eget" løp for første gang. Harald har ikke slitt ut så mange par joggesko de senere årene, men løp kontrollert inn til 1.39,41.

Deretter klappet et samlet startfelt for Ludvig Tennebekk som hadde valgt å feire sin 50-årsdag i Bergsdalen. Ikke nok med at selskapet ble avholdt der, han skulle selvfølgelig løpe, og det gjorde også mange av hans gjester. Fantastisk! Dersom Ludvig holdt stilen like fint utover kvelden må det ha blitt en vellykket feiring, han løp i alle fall jevnt og fint, og kom inn til 6.plass i den sterke 50-årsklassen på tiden 1.29,04.

Til sist klappet startfeltet for 25 funksjonærer som hadde valgt å bruke lørdagen for å skape et mest mulig hyggelig løpsarrangement i Bergsdalen. En flott gest!

Det var to løpere som deltok for 12. gang, og dermed har vært med på samtlige arrangementer. Roald Søvik og Arild Bjørkheim holder begge koken, og finner forhåpentlig veien til Bergsdalen også neste år.

Ellers har arrangøren valgt å premiere godt for lang og tro tjeneste. I år var det Johs Sletthaug sin tur, og en flott genser fra Dale Of Norway, med løpets emblem diskrè påsydd, ble hans etter at han i sin 10. tur gjennom dalen gjennomførte kontrollert på tiden 1.48,35. For øvrig kompis-kjøring med Aksel Løvenholm, som løp for 11. gang i går.

Premieutdelingen ble avholdt utenfor skolen på Lid, og med god omsetning i den lokale kafèen gikk praten løst over kaffe og vafler. Til sist ble det trukket ut tre gensere fra Dale of Norway blant alle fullførende.

Fra arrangørens side hviler vi i dag fortjent eller ikke på våre "lauvbær", og om løperne vil blir det nok halvmaraton i Bergsdalen neste år også, selv om vi nok ønsker å holde oss på "riktig side" av 100-tallet med en litt klarere margin, hva gjelder antall deltagere.
 
Av Dag Tore Roe