Christina Bus Holth dro mesteparten av veien på 5000 m, men hadde følge av Kirsten Melkevik som hadde en  10.000 m i beina fra to dager tidligere. På sisterunden avgjorde Bus Holth oppgjøret til sin fordel og tok NM-gullet. Hilde Aasheim løp inn til bronse.
 
Etter målgang fortalte sølvvinner Melkevik om den tøffe perioden hun var gjennom tidligere i år, ved påsketider, da hun måtte oprere ut en svulst i brystet. Heldigvis viste den seg å ikke være ondartet.


Gullvinner Christina Bus Holth intervjuet av Thomas Roth:

Det blåste en hel del under 5000 meteren i dag, merket du noe til den?
Jeg var litt usikker på om jeg skulle gå opp å dra eller ikke, for jeg hadde lyst på pers, men det gikk sakte i starten så personlig rekord glemte jeg fort. Under NM er det gullet som teller!

Du hadde lenge følge av Kirsten Melkevik, ble du stresset av dette?
Det var morsomt at det var litt spennende, jeg merket ikke at jeg fikk en luke etter 350 meter så jeg var usikker på om spurten vill holde ettersom jeg er mer utholdende nå enn rask. Jeg vet at hun er sterk. Hun hadde en 10 000 meter i beina fra fredagen, men hun trener så mye at dette ikke var noe problem.

Hva står nå for tur?
Hovedmålet er Berlin Marathon, så dette var mer en fartsøkt.


Et rørende intervju med Melkevik (intervjuer: Thomas Roth)

Er du fornøyd med dagens innsatts?
Jeg er veldig sliten for tiden og har løåpt veldig mange løp og er ikke helt restituert i fra det. Jeg har ikke noe mer krutt i beina. Men jeg må jo løpe NM.

Du nevnte noe i speakeren angående kreft, kan du fortelle litt mer rundt dette?
Kreft og kreft, jeg fant en ganske stor kul i brystet mitt i vinter på størrelse med en golf ball. Jeg gikk til legen dagen etter, kom veldig raskt til og fikk tatt biopsy. Legen sa det så veldig bra ut og at det ikke var noe å bekymre seg for.
 
Så gikk det 2-3 uker før jeg fikk høre at de hadde funnet noe og at det kunne se ut som kreft. Jeg fikk høre at jeg kanskje måtte starte med cellegift og strålebehandling, så det var en ganske tøff periode. Mens jeg ventet på opperasjonen, skulle jeg løpe London Marathon. Jeg tenkte at dette kom til å bli mitt siste løp. Jeg så utrolig tungt på livet der å da, jeg så for meg at sommeren skulle gå til cellegift og behandlinger.
 
Jeg løp London Marathon, men klarte ikke å fokusere på løpet. Jeg trente litt for hardt i forkant for å skyve vekk situasjonene jeg var i, så London var en dårlig avslutning, men en god opplevelse. Jeg ble operert en uke etter London og fikk svar tre uker etter det at det var godartet. Dermed slapp jeg stråling og cellegift.
 
Jeg følte at jeg hadde fått livets gave på nytt igjen og det var mye som løsnet for meg etter det. Jeg er SÅ glad for hver dag jeg er frisk.

KS 5000 m 
Plass:   Startnr:   Navn:   Klubb:   Resultat:
1   285   Christina Bus Holth   Sportsklubben Vidar   16,36,33
2   14   Kirsten Melkevik   BFG Fana   16,39,52
3   243   Hilde Aasheim   Osterøy IL   17,07,89
4   282   Vigdis Bringedal Holst   Skjalg IL   17,22,20
5   351   Karoline Egeland Skatteboe   Tyrving IL   17,28,24
6   119   Kristine Helle   IK Tjalve   17,31,41
7   308   Kristin Brøndbo   Steinkjer Friidrettsklubb   17,33,51
8   310   Runa Falch   Steinkjer Friidrettsklubb   17,43,22
    216   Veronika Brennhovd Blom   Modum Friidrettsklubb   DNF
    288   Fride Vullum   Sportsklubben Vidar   DNF


Stort startfelt på kvinnenes 5000 m. (Foto: Bjørn Johannessen)


Chistina Bus Holth (i tet) og Kirsten Melkevik holdt følge hele veien. (Foto: Bjørn Johannessen)


Bak fulgte resten av feltet, med bronsevinner Hilde Aasheim (243). (Foto: Bjørn Johannessen)


Bus Holth fikk luke til Melkevik på siste runde og sikret seieren med 16.36,33, tre sekunder før Melkevik. (Foto: Bjørn Johannessen)