Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år. 10 fra 2012
KONDISbladet nr.9
KONDIS-Årgang 2011
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)

 

Camilla Lund ble introdusert til skøytebanen for første gang som 10-åring. Da var det mange som allerede hadde holdt på ei stund, og den spinkle lille jenta ble fragått av de fleste. Men flere år med hard og målrettet trening har gitt gode resultater, og i dag er Camilla en av de aller beste jentene i landet.

Tekst og foto: Ingrid Lorvik

I november fikk den lovende 17-åringen sin debut i verdenscupen, nesten på hjemmebane i Bjugn. Det ble en stor og nervefylt opplevelse for Camilla.

– Det var ikke noe forventningspress, men likevel var det råskummelt. Jeg var overspent og hadde 120 i puls når jeg lå i ro, forteller hun etter sitt første møte med verdens beste juniorløpere. Men selv om hun ikke var helt tilfreds med resultatet, var hun veldig takknemmelig for at hun fikk prøve seg i verdenscupsirkuset.

– Det var stort å bli tatt ut og det ga absolutt mersmak. Det var en kjempeopplevelse med topp stemning, fyrverkeri, autografskriving og masse folk. Jeg er glad for å ha vært gjennom det, nå vet jeg hvordan det er, og neste gang går det forhåpentligvis bedre, sier hun reflektert.

Skulle bli fotballspiller
Etter en allsidig oppvekst med både handball, fotball, volleyball, street dance, ballett og judo fant Camilla ut at det var den individuelle idretten som passet henne best.

- Jeg er nok mer en individualist enn en lagspiller og tenker mer på egen prestasjon enn på laget, medgir hun.

Før Camilla forsøkte seg på glattisen, var det fotballen som hadde førsteprioritet.
- Jeg var veldig glad i fotball og hadde egentlig bestemt meg for å satse på det, forteller hun. Men skøytene satte fort en stopper for fotballplanene til den aktive Melhusjenta.

- Hva var det som fikk deg til å begynne med akkurat skøyter?
- Det var venninna mi, Astrid, som fikk meg med. Jeg startet en sesong egentlig bare for å prøve det, men etter hvert som framgangen kom, ble det veldig artig. Det ga meg stor motivasjon. Og det ble til at jeg satset hardere og brukte mer og mer tid på isen.

- Hvordan er konkurransen og skøytemiljøet i Trøndelag?
- Det blir mye reising til konkurranser, men miljøet er bra og jeg trives veldig godt. Det er få jenter, men jeg har noen venninner på Melhus som fortsatt holder på litt. Ellers trener jeg mest med guttene. De er litt bedre enn meg, så jeg har alltid noen å strekke meg etter på treningene, forteller Camilla.

Stor kapasitet
Det er ikke bare på skøytebanen Camilla har gjort seg bemerket. Både skiløpere og friidrettsutøvere har fått merke hennes enorme kapasitet.

- Jeg er veldig glad i å løpe og bruker å være med langrennsjentene på skolen på en del hardøkter og tester. De gir meg god matching, samtidig som det er moro med noen jentetreninger innimellom også, sier hun.

Men så langt er det ingen av langrennsjentene som har klart å henge med Camilla på hardøkter. Hun har også vært suveren når hun har stilt opp i løp.

- Det har gått veldig bra og jeg har blant annet løyperekorden i motbakkeløpet Våttan Opp i Skaun, sier Lund. Hun har også vunnet juniorklassen i det populære terrengløpet Vassfjellet Rundt de to siste årene. Som 15-åring slo hun til og med alle seniordamene og ble beste dameløper totalt i det lange og seige løpet hvor Bjørn Dæhlie fortsatt innehar løyperekorden for menn. Foran denne sesongen har Camilla kuttet ned noe på løpetreningen til fordel for mer styrke og eksplosiv trening.

– Jeg har trent mer vekter i år og har dermed fått mer muskler. Jeg er ikke spesielt kjapp og min store forse har alltid vært utholdenheten. Men foran denne sesongen har jeg jobbet hardt for å bli raskere og få høyere toppfart. Dette har gjort at jeg har blitt litt tyngre i kroppen, og fått en mer eksplosiv og hurtig muskulatur. Det er jo ikke noe fordel på løping, men jeg syns det fortsatt er like artig å springe. For meg er løping den beste kondisjonstreningen da jeg klarer å presse meg og komme høyt opp i puls uten å bli spesielt stiv, forklarer hun.

Mengdetrening
- Hvordan legger du opp treningen?
- Om sommeren kjører jeg mye mengde. Da blir det en del timer både på sykkelen og på rulleskøyter, i tilegg til løping, styrke og skøytetrening. Rulleskøyter skal jeg bli flinkere til å benytte meg av. Det er veldig fin mengdetrening fordi det ikke blir like statisk som skøyter. Nå i sesongen kjører jeg ikke like harde uker og kutter ned en del på mengden. Målet er å samle overskudd til helgene da det ofte er fire løp hver helg. Det tar mye krefter, for det er mye som skal klargjøres, og det blir mange runder av og på isen for hver konkurranse, forteller hun.

Camilla er strukturert og dyktig til å holde fokus på arbeidsoppgavene. Hun har skjønt at om man vil bli best, er det viktig å være skjerpet og utfordre seg selv på det man ikke er så god til også.

– Jeg tenker på teknikk hver økt. Kapasiteten er helt klart min store styrke og jeg har mye å gå på teknisk enda, erkjenner hun. Her er Frode Rønning, som har vært en av verdens aller beste skøytesprintere, en stor ressurs for Camilla.

– Frode er veldig flink til å finne detaljer som jeg må jobbe med. Det er viktig selv om det fort kan bli mye negativt, noe som gjør at jeg mister litt mestringsfølelsen. Jeg føler jeg gir så mye, men får så lite tilbake, sier hun med lett oppgitthet. Men Camilla vet at hard jobbing og riktig fokus gir resultater til slutt.

– Jeg liker best å ta i alt og trene hardt, for det får jeg til og da får jeg en god følelse av at dette er noe jeg mestrer. Teknikktrening er ikke alltid den artigste delen av treningen, men om man ønsker å nå toppen må man hele tiden jobbe hardt for å forbedre seg, også med det man ikke syns er så gøy. Drømmen er å hevde seg i OL og VM, og da må både formen og teknikken sitte perfekt, avslutter den lovende juniorjenta.


Camilla Lund

 • Alder: 17
 • Bosted: Melhus
 • Klubb: Leinstrand IL
 • Trener: Astrid Vårvik og Frode Rønning
 • Yrke: Går idrettslinja på Heimdal Videregående
 • Meritter: NC jr. 1. plass 3000 meter, NM sr. 8. plass 3000 meter og 7. plass 5000 meter, LM 2. plass 3000 meter.
 • Favorittøvelse: 3000 og 1500 meter
 • Perser: 4.35 på 3000 meter, 2.12,9 på 1500 meter, 1.27,1 på 1000 meter, 44,1 på 500 meter
 • Mål for sesongen: Topp tre i jr.-NM
 • Satsingsgruppe: Norges Skøyteforbund har ikke noe landslag for juniorer, men Camilla er med i ei talentgruppe som består av 12 lovende juniorløpere. Det er et slags juniorlandslag, og de har 4-5 samlinger om sommeren hvor de blant annet kjører en rekke tester på Toppidrettssenteret i Oslo.

Ei typisk treningsuke for Camilla

 • Mandag Restitusjon 1-2 timer sykkel eller løp med noen 30 sekunders drag
 • Tirsdag Økt 1: Styrke med vekter: knebøy, markløft, 1-bens og ulike stabiliseringsøvelser
  Økt 2: Skøyter, runder på banen, 6-10 x 5-6 runder med 3 minutts pause
 • Onsdag Økt 1: Intervall sykkel eller løp, mest terskeldrag på sykkel om sommeren og oftere hardøkter som løping mot sesongen
  Økt 2: Strikkgåing, spenst, hurtighet og teknisk drill.
 • Torsdag Økt 1: Styrke med vekter og hurtighetstrening eller lett jogg med god uttøying.
  Økt 2: Alt 1: Sprinttrening på skøyter, med drag på 200 og 300 meter, samt øving på starter og tilslag. Alt 2: Tempotrening i løpsfart med fullt konkurranseutstyr, for eksempel 400, 1200, 800 metersdrag med gode pauser.
 • Fredag Dagen før løp: reise og løpsforberedelser. Sprintøkt med noen drag på ca. 300 meter samt trening på start og tilslag.
 • Lørdag/søndag Konkurranse eller isøkter.


  Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år. 10 fra 2012
  KONDISbladet nr.9
  KONDIS-Årgang 2011
  KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)