Den myke jernmannen

Onsdag 22. august fyller jernmannen Hans-Jacob Berntsen 70 år. Svært få i hele Norge, om enn noen, kan se tilbake på et helt voksenliv med en tilsvarende merittliste innen utholdenhetsidrett som det Berntsen kan slå i bordet med. Ikke bare det; to ganger de siste tre årene har han reist seg igjen etter først å ha gjennomgått en alvorlig hjerteoperasjon, og et knapt år senere etter å ha overlevde to tilfeller av hjertestans. Verken hjerteoperasjonen eller en innoperert hjertestarter har likevel hindret Berntsen i å fortsette med ultraidrett.

Han var ikke mer enn kommet ut av sykehuset før han på ny kastet seg ut i fysisk og mentalt krevende idrettsarrangementer som maraton, Nijmegenmarsjen, 7-fjellsturen og aller senest 9. august i år; Dødsmarsjen i Belgia der deltagerne går 100 km på under 24 timer. Berntsen gjennomførte med god margin.                                                                                                          

282 maratonløp
Maratonløp har vært Berntsen sin favorittgren. Det er ingen i maratonmiljøet som tviler på at hvis Berntsen ikke var blitt hjertesyk, ville han til sin 70-årsdag ha klart å gjennomføre 300 helmaraton. Det målet nådde han dessverre ikke, men med 282 maraton bak seg i 31 land er han fjerdemann på listen av nordmenn som har løpt flest maraton. Bare i år har han deltatt på 6 maraton, det siste i Møkster 4. august. Nesten 30 ganger har han gjennomført Oslo Maraton og han var første nordmann som løp alle de nordligste maraton, henholdsvis på Nordpolen (i 41 minus), Svalbard, Grønland, Island, Færøyene og i Tromsø.
 
Utrolig merrittliste
Blant de mest krevende arrangementene Berntsen har gjennomført er VM i triatlon (Ironman) på Hawaii i 1986 pluss 15 triatlon andre steder, maraton på Nordpolen i minus 41 grader, Nijmegenmarsjen (kompanisjef) 28 ganger (senest nå i juli), 7-fjellsturen 48 ganger, Grenaderløpet (90 km på ski) 20 ganger, Birken og Vasaloppet 5 ganger, Ørnarennet på Voss 25 ganger, Jernmannstatuetten 10 ganger, syklet Trondheim-Oslo 5 ganger og Bergen-Voss 16 ganger og tatt det militære marsjmerket 48 ganger. Han har vært norgesmester for 10 ganger i kappgang pluss mange ganger veteranmester, han var den første bergenser som løp 24-timersløp (1985), han har 5 førsteplasser i veteranklassen for Gular i Holmenkollstafetten, tatt havhesten 32 ganger og har alle militære ferdighetsmerker og statuetter og Idrettsmerkestatuetten med krus og miniatyr i gull. For å nevne noe.
 
Høyt dekorert!
Hva er det som driver ham? Spørsmålet ble stilt da han fylte 60 år og kan trygt stilles i dag. Han blir svar skyldig. Han er åpen om sin oppvekst på barnehjem. Om han opplevde det som nedverdigende har han i alle fall reist seg ettertrykkelig; Han er utdannet markedsøkonom, har vært driftsleder i flere bedrifter, er kaptein i Forsvaret, gift med Siren og sammen har de to voksne barn og har enebolig i et av byens bedre strøk, han er sivil og militær idrettsleder og pasientvenn.

Han er tildelt en rekke hederstegn som Kongens fortjenestemedalje, Norske Reserveoffiserers fortjenestemedalje, Heimevernets fortjenestemedalje, Medaljen for internasjonale operasjoner, Den Norske Maratonklubbs hederstegn, Den svenske militære delegasjonsmedaljen, Nijmegenmarsjen sin fortjenestemedalje i sølv som første nordmann, verneidrettsmedaljen (militæridrett), vernedyktighetsmedaljen med tre stjerner, FN-medaljen av 1988, Kongomedaljen og flere medaljer for humanitært arbeid bl.a. i Sudan. 
 
Menneskene rundt Berntsen opplever ham som genuint opptatt av kondisjonsidrett. Han er mannen bak Bergen Maraton, Maratonkarusellen, Bergensløpet, Trolløpet og Jernmannstatuetten, og han har bygget opp og ledet Norges største maratonmiljø med base på Fana Stadion i 30 år.

Bergen Veteran og Kondisklubb
Han er både deltaker, arrangør og rådgiver. Det går ikke mange minuttene fra Berntsen får vite om en som har tenkt å delta på et maratonløp for første gang før han tar kontakt med råd og formaninger. I beste mening øser han av sin mangeårige erfaring som knapt noen andre i landet kan vise til. Ikke bare det; han liker også å gjøre stas på alle dem som gjennomfører ulike langdistansekonkuuranser.

Nyttårsaften kl 12 har han i 30 år samlet mer enn hundre ultraidrettsdeltagere for tildeling av gjeve premier, heder og ære med påfølgende kommentarer, underholdning med sang og musikk og noe å bite i. Der Berntsen er ansvarlig for arrangementet er det premiering på nivå med et OL. Ikke noe knussel der i gården.



Nyttar08 (2).jpg
Mange pokaler: Når Hans-Jacob inviterer til nyttårsfest og premieutdeling, så er premiebordet imponerende.

North Pole marathon 2008
Nordpolen Marathon: I 41 grader minus løp Hans-Jacob seg bort, men tenkte aldri på å gi opp.   Foto Mike King

Slit og smerte skal forseres!
Hans-Jacob Berntsen sitt viktigste motto har i alle år vært å gjennomføre. Slit og smerte skal forseres. Det har aldri vært aktuelt for Hans Jacob å bryte noen gang. Derfor har han alltid fullført der han har deltatt. Selv ikke under Nordpolen Maraton i 41 minusgrader ga han opp da han løp feil og kom bort fra løypen. For de fleste var det en god nok grunn til å bryte og komme seg i sikkerhet ved å returnere. Men ikke Berntsen. Noe drev ham fremover og han kom i mål til slutt.

De siste tre årene har han imidlertid lært seg at ikke alle kroppens signaler skal forseres for å nå idrettsmål. Noen signaler er alarmklokker. Til tross for en sunn og fysisk aktiv livsstil. Etter hjerteoperasjonen i 2010 kom han med følgende varsko:
 
”Det er god grunn til å undre seg over hvordan en som meg, som har levd et sunt liv uten alkohol og tobakk, og vært så fysisk aktiv, plutselig kan komme i en slik livstruende situasjon. Jeg er helt sikker på at det fins hundrevis av tikkende idrettsbomber rundt om i landet som prøver å skyve tilsvarende signaler som dem jeg fikk foran seg. Som tenker at det sikkert bare er dagsformen og at det går nok over. At det ikke er farlig. Dette gjelder ikke bare de over 60 år.

Det er overraskende mange unge som også blir rammet av hjerteproblemer. Arvelige og/eller kostholdsrelaterte ulumskheter som kan medføre livsfarlige konsekvenser. Etter det jeg nå har erfart, har jeg et klart budskap til alle mine idrettsvenner; ta unormale signaler på alvor. Ikke å gi opp før dere får et kvalifisert svar på hva plutselig dårligere form, unormal tung pust og lignende kan skyldes. Ta det seriøst uten å bli paranoid”.
 
Sine skudd for baugen til tross; Berntsen må være laget av herdet stål, både fysisk og mentalt, for å kunne gjennomføre så mange krevende idrettsprestasjoner gjennom alle disse årene. Ikke minst å klare å fortsette å fylle opp sin merittliste etter hjerteoperasjon og hjertestans, helt frem til sin 70-årsdag, som skal feires med familie og venner, til sammen 200 mennesker, lørdag 8. september.
 
For idrettsvenner
Trygve Hillestad
 
PS: Kjenner vi ham rett er han i full aktivitet igjen iført joggesko og treningsklær søndag 9. september hvor dagen skal feieres.



1993: Hans-Jacob har fått hederstegnet, den høyeste utmerkelsen man kan få for innsats for Kondis. Hans-Jacob er i særklasse den som har vervet flest Kondis-medlemmer gjennom tidene med over 500! Men først og fremst har han vært en organisator, inspirator og nybrottsmann i Kondis-miljøet i Norge


 
Merittliste:
  1.  Kongens fortjenestemedalje
  2.  Norske Reserveoffiserers fortjenestemedalje
  3.  Heimevernets fortjenestemedalje i sølv
  4.  Medaljen for internasjonale operasjoner
  5.  Den Norske Maratonklubbs hederstegn.
  6.  Den Svenske militære delegasjonsmedaljen
  7.  KNBLO. Nijmegenmarsjen`s fortjenestemedalje i sølv som første nordmann
  8.  FN-medaljen av 1988
  9.  Kongo medaljen
10. JMC-medaljen – humanitært arbeid for Sudan
11. Kommandør of The Military and Hospital(ler) order of St. Lazarus – humanitært arbeid
12. Verneidrettsmedaljen - militæridrett
13. Vernedyktighetsmedaljen m/3 stjerner
14. VM i triathlon – Ironman Hawaii 1986
15. 15 triathlon
16. 282 helmaraton i 31 land – løpt Oslo Maraton 30 ganger
17. Jernmannstatuetten 10 ganger
18. Første nordmann som løp på Nordpolen – minus 41 grader
19. Første nordmann som har løpt alle de nordligste helmaratonløp: Nordpolen – Svalbard – Grønland – Island – Færøyene – Tromsø
20. Første bergenser som løp 24 timers løp i 1985
21. Norgesmester 10 ganger i kappgang
22. Har gått Nijmegenmarsjen 28 ganger
23. 7-fjellsturen 48 ganger
24. Alle militære ferdighetsmerker i statuetter
25. Idrettsmerkestatuetten med krus og miniatyr i gull
26. Syklet Trondheim-Oslo 5 ganger. Bergen-Voss 16 ganger
27. Havhesten 32 ganger – og instruktør
28. Grenaderløpet – ski 90 km – 20 ganger
29. Birken og Vasaloppet 5 ganger
30. Det militære marsjmerket 48 ganger
31. Ørnarennet /Voss 25 ganger
32. 5 gull for Gular i Holmenkollstafetten
33. Brigademester – ski 15 km – Hjerkinn 1962
34. Dødsmarsjen i Belgia 2012

 


Kongens sølv: Hans-Jacob fikk også en bredere samfunnsmessig anerkjennelse da han fikk kongen fortjenestemedalje i sølv. Kondis spurte da om hva som skal til for å få kongens gull, når Hans-Jacob "bare" fikk kongens sølvmedalje.