Seierspallen for  juniorgutta:  Richard Goodman, Storbritania,  Ilgizar Safiulin, og Viladimir Nikitin begge   Russland Foto:  Vasja Jercic

Ilgizar Safiulin innfridde favorittstempelet og vant årets Europamesterskap i terrengløp for juniorer.

Hele feltet holdt seg godt samlet lenge. Russerne hadde lenge fire mann oppe i teten. Ferdinand Kvan Edman lå på 29. plass etter 1.5k m. Etter 12 min var det et felt på 10 mann i tet og fortsatt med tre russere. Nå tynnes feltet stadig og etter 14 min. stikker britten Goodman, men russiske Safulin er kjapp til å henge på. Etter 16 min. er det brittiske Godman, russerne Niktin og Safiulin og franske Collenot-Spiret som skal gjøre opp om medaljene.

Med under 200 meter igjen setter Safiulin inn det siste og avgjørende rykket. Ricard Goodman tar sølvet etter fotofinish. Vladimir Niktin, Russland tar bronsemedaljen.

I Nordisk mesterskap i november overrasket trriatleten Kristian Blummenfelt stort og tok sølvmedalje bare sekundet etter danske Jeppe Harboe. Kristian åpnet bra også i Velenje, men falt tilbake og ble til slutt nr. 64, men likevel nest best av de norske.  Danske Mads Tærsbøl, som han slo i nordisk i Uddevalla, blir nr. 13 i Velenje, mens den nordiske mesteren Jeppe Haboe ble nr 30.

Ferdinand Kvan Edman her i striper bukse og lysegrønne sko.  Foto: Arne Halvorsen

Ferdinand Kvan Edman, som skuffet litt i Uddevalla og ble "bare" nr. 6, ble nå nest beste nordiske løper på 27. plass, og slo den nordiske mesteren fra Uddevalla med fire sekunder.

Det ser ut som om de løperne som deltok både i i Uddevalla og Velenje brukte omtrent like lang tid begge steder.  Mens danskene, som ble nordiske mestre for lag i Uddevalla, forbedret seg med i gjennomsnitt 7 sekunder i Velenje, løp de seks norske løperne i gjennomsnitt 13 sekunder saktere i Velenje enn i Uddevalla.

Det skyldes trolig at nesten samtlige juniorløpere i Velenje åpnet for hardt. Det gjorde også flere av de norske, men med unntak av Kristian Blumenfelt, så forbedret de andre sin plassering underveis i løpet. Så slik sett åpnet de norske mer fornuftig enn en del andre lands løpere, men likevel for hardt.

Ved første passering etter 1500 m lå danskene på 13. plass i lagkonkurransen og Norge som nr. 14. Etter tre km hadde Norge falt ned til 16. plass, mens danskene hadde avansert i 9. plass. I mål var danskene helt oppe på 6, plass, mens de norske hadde klatret opp til 13. plass.

Det var 19 nasjoner som stilte juniorlag i EM.

Godkjent innsats i EM av de norske juniorene, men likevel et klart hakk dårligere totalinnsats enn i nordisk mesterskap.