Tekst og foto: Jostein Pedersen
 

Også halvmaraton står på programmet, og jeg deltok på den halve distansen første gang i fjor og bestemte meg for også stille opp også i år. Jeg var litt i tvil da det var meldt over 30 grader løpsdagen, men siden jeg hadde gode erfaringer fra året i forvegen, bestemte jeg meg for å bli med. 

Da jeg kom fram til starten, var det ingen aktivitet, men ved hjelp av noen engelsktalende slovaker fikk jeg vite at starten hadde blitt flyttet. Så etter litt leting fant jeg startstedet, og etter litt forklaring og oversettelse fikk jeg meldt meg på i den rette aldersklassen. Dette er et løp som opererer med 5-årsklasser helt opp til 70 år, og det er jo en fordel når man er over 60. Ofte er den eldste klassen for alle over 60 år. 

Påmeldingsgebyret var ikke på mer enn 7 euro, og det var billig siden man også fikk en fin T-skjorte med navnet på løpet trykket på. Arrangørene hadde mobilisert en gruppe småjenter til å ha en gymnastikkoppvisning før starten, og de fikk stor applaus. 

Jeg hilste på en del løpere som jeg hadde møtt I fjor, og de husket meg godt, til og med navnet. Jeg ble viet stor oppmerksomhet da jeg fullførte i fjor siden jeg var fra Norge. Jeg pleier å skrive Norway der hvor man fører inn navnet på klubben. De satte stor pris på å få internasjonal deltakelse. Det er med løpere fra Tsjekkia, men de regnes som slovaker siden de var ett land tidligere – Tsjekkoslovakia. Tsjekkoslovakia ble opprettet i 1918 etter første verdenkrig og delt i 1993 i Tsjekkia og Slovakia. 

Så startet løpet, og det var varmt! Det ble tidlig klart for meg at her var det bare å fullføre og ikke gå for en god tid. Jeg har tidligere hatt dårlige erfaringer når det er så varmt. Det var 28 grader da vi startet og over 30 etter hvert. Men arrangørene hadde gjort en god jobb med utdeling av drikke. For hver femte kilometer fikk vi en flaske med vann pluss svamper til avkjøling. Løypa er helt flat, men uten noe særlig skygge. Bare noen få plasser var det skog som skygget litt. Løypa for halvmaraton gikk ut til en mindre by hvor mål er, mens maratonløypa også går samme vei tilbake. 

Med en slik varme er det meget viktig å få i seg nok å drikke. Jeg passerte to steder der løpere ble behandlet av ambulansepersonell. Jeg kom i mål på litt over 2 timer, mens jeg sist år løp på 1.47. 

Vanligvis får vi varm gulasj når vi kommer i mål på løp her i Slovakia, men i år fikk vi en stor dobbel sandwich pluss et stort glass med Cola pluss vann. 

Premieutdelingen for halvmaraton var der vi kom i mål, mens den for maraton var der løpet startet, i Senica. 

Halvmaratonløperne ble transportert i buss tilbake til start. Vinnertiden i min klasse var 1.34, en meget god til i denne varmen for klasse 65-69 år. I klassen over 70 vant Viliam Novak, som han pleier, på 1.45. Han bruker vanligvis å slå meg med 5 minutter på halvmaraton, men nå ble det 16 minutter. Han fortalte at han har løpt til sammen fire maratonløp til nå i år, blant annet Boston. Vanligvis løper han på tider mellom 3.30 og 3.40. Jeg fikk tatt et bilde sammen med ham før start. 

Alt i alt var det et meget godt arrangement, men jeg håper på litt kjøligere vær neste år. 

Kvinnene_P6139360.jpgSenica Marathon gikk i sterk varme, med både hel- og halvmaraton på programmet. 

Dansetropp_P6139363.jpgLøpere og tilskuere kunne også være vitne til kunstneriske innslag. (Foto: Jostein Pedersen) 
 

    Menn halvmaraton    
1 01:17:29 Tomčal Dušan 1973 Lipov
2 01:24:21 Miškeřík Jan 1967 Lipov
3 01:25:03 Psota Andrej 1970 Skalica
...        
88 02:01:45 Pedersen Jostein 1947 Norsko
         
    Kvinner halvmaraton    
1 01:36:03 Kocúriková Blažena 1967 ŠK Jablonica
2 01:41:38 Zíšková Miroslava 1975 ŠK Jablonica
3 01:42:41 Dermeková Stanislava 1985 Gbelskí strýci


Løpets heimeside med alle resultat