Det ble en varm dag i skogen og en fin dag på stranda ved Sognsvann. Hele 320 løpere valgte det førstnevnte og tyngste av disse alternativene - adskillig flere koste seg i vannkanten.

Det var to rutinerte Skogsmaratonere - Runar Gilberg og Gry Wilhelmsen - som var raskest denne gangen.

Gilberg best i varmen
På bildet ser vi tetsekstetten etter 3 km, med Jørgen Mæland i tet foran Gjermund Sørstad, Harald Ringen, Runar Gilberg, Åke Fagereng og Vidar Nilsen. Ringen tok senere teten og ledet med ca 2 minutter på Sørstad og Gilberg halvveis, men fikk store krampeproblemer senere i løpet og ble passert av de andre en mil før mål. Dermed var det duket for et oppgjør mellom Gilberg og Sørstad som hadde løpt sammen hele løpet, men som Gilberg avgjorde med å sikre seg ei luke i utforbakkene ned fra Ullevålseter. Tiden var nesten fem minutter drøyere enn i fjor for Gilberg, men det var jo enda varmere i år enn i fjorårets varme løp.
Gry+Wilhelmsen+var+klart+beste+damel%F8per+i+%E5rets+Skogsmaraton.++Hun+deltok+for+12.+gang+og+har+vunnet+de+fleste...+Her+har+hun+2+km+igjen+til+m%E5l+%28foto%3A+Olav+Engen%29
Gry Wilhelmsen var klart beste dameløper i årets Skogsmaraton. Hun deltok for 12. gang og har vunnet de fleste... Her har hun 2 km igjen til mål (foto: Olav Engen)
Gry Wilhelmsen - igjen!
Gry Wilhelmsen ledet dameklassen hele veien, og hadde god margin bakover til Nina Anette Hongseth. I fjorårets løp var ikke Gry med, men hun har løpt samtlige av de øvrige Skogsmaratonløpere - og vunnet de fleste av dem.

Alle resultatene finner du: HER

Flere bilder på Romerikesiden finner du: HER

Flere bilder (Foto: Tim Bennett og Kari Zimmer): HER

Se også Follosidene HER

Les om årets vinnere

Samleside for Nordmarka Skogsmaraton

Top 15 menn
2.52.14 Runar Gilberg, SK Vidar
2.52.31 Gjermund Sørstad, SK Vidar
2.57.43 Kristen Aaby, SK Vidar
2.58.03 Jan Halland, Statkraft BIL
3.01.52 Håkon Sverre Høst, Lyn Ski
3.05.15 Jørgen Mæland, Bærum
3.06.34 Vidar Nilsen, Norges Bank BIL
3.10.53 John Steinar Ume, ASK Friidrett
3.11.04 Hrald Ringen, Oppegård IL
3.12.20 Keino Valstad, Bøler IF
3.12.47 Henning Nygård, Telenor BIL
3.12.51 Tero Markus Paivarinne, Team Wave Goodbye
3.17.24 Christian Aarstad Odgaard
3.17.55 Kjell Anders Kraakmo, Nordea BIL
3.18.39 Trond cato Martinsen, Flytoget

Top 5 damer
3.26.00 Gry Christine Wilhelmsen, Bærum Kommune BIL
3.38.58 Nina Anette Hongseth, Ditt Tempo
3.49.38 Torun Dyrkorn, Eiker O-lag
3.54.30 Elisabeth Kristiansen, Bacardi-Martini Norge
3.56.27 Laila Engelsen, Bøler IF
Bilder fra Nordmarka Skogsmaraton (foto: Olav Engen)
Vi+starter+med+et+motiv+fra+ca+1+km+ut+i+l%F8pet...+det+er+slikt+man+ser+n%E5n+man+g%E5r+p%E5+tur%2C+men+som+man+anskje+ikke+i+samme+grad+ser+n%E5r+man+l%F8per+konkurranser.++Likevel+tror+vi+l%F8perne+enser+at+de+l%F8per+i+vakker+natur+-+noe+det+er+det+meste+av+tiden+i+Skogsmaraton.
Vi starter med et motiv fra ca 1 km ut i løpet... det er slikt man ser nån man går på tur, men som man anskje ikke i samme grad ser når man løper konkurranser. Likevel tror vi løperne enser at de løper i vakker natur - noe det er det meste av tiden i Skogsmaraton.
I+bakkene+etter+3+km+ser+vi+Gjermund+S%F8rstad+foran+Harald+Ringen%2C+Runar+Gilberg%2C+%C5ke+Fagereng+og+Vidar+Nilsen.
I bakkene etter 3 km ser vi Gjermund Sørstad foran Harald Ringen, Runar Gilberg, Åke Fagereng og Vidar Nilsen.
Her+kommer+en+tidligere+vinner%2C+Jan+Hoel+%28157%29%2C+sammen+med+bl.a.+134+Trond+Inge+Carlsen.++Vi+drar+ogs%E5+kjensel+p%E5+45+Hans+Christian+Aarnes%2C+70+Christian+Odgaard+Aarstad+og+2+Trond+Cato+Martinsen
Her kommer en tidligere vinner, Jan Hoel (157), sammen med bl.a. 134 Trond Inge Carlsen. Vi drar også kjensel på 45 Hans Christian Aarnes, 70 Christian Odgaard Aarstad og 2 Trond Cato Martinsen
Bj%F8rn+Gjerde+har+l%F8pt+nest+flest+maratonl%F8p+av+alle+nordmenn+-+og+han+l%F8per+fortsatt+b%E5de+mye+og+fort.++Det+ble+2.plass+i+klasse+50-54+%E5r+denne+gangen.
Bjørn Gjerde har løpt nest flest maratonløp av alle nordmenn - og han løper fortsatt både mye og fort. Det ble 2.plass i klasse 50-54 år denne gangen.
Lokalredakt%F8r+for+Kondis+i+Hedmark%2C+Rolf+Bakken%2C+er+en+sv%E6rt+habil+l%F8per%2C+selv+om+han+ikke+var+forn%F8yd+med+dagens+l%F8p.
Lokalredaktør for Kondis i Hedmark, Rolf Bakken, er en svært habil løper, selv om han ikke var fornøyd med dagens løp.
Herbj%F8rn+Brennhovd+fra+Gol+ble+nummer+to+i+aldersklassen+i+fjor+og+satset+friskt+ogs%E5+i+%E5r...men+m%E5tte+t%E5le+en+halvtime+p%E5slag+p%E5+tiden.+Her+har+han+unggutten+Thomas+Holm+p%E5+hjul.++
Herbjørn Brennhovd fra Gol ble nummer to i aldersklassen i fjor og satset friskt også i år...men måtte tåle en halvtime påslag på tiden. Her har han unggutten Thomas Holm på hjul.
Ann-theres+Mosberg+Pedersen+var+nest+raskest+dame+opp+til+punktet+v%E5rt+ved+3+km%2C+men+hun+har+av+en+eller+annen+%E5rsak+ikke+fullf%F8rt+l%F8pet.++
Ann-theres Mosberg Pedersen var nest raskest dame opp til punktet vårt ved 3 km, men hun har av en eller annen årsak ikke fullført løpet.
Nina+Annette+Hongseth+ligger+her+p%E5+3.plass+av+damene%2C+men+var+nr+2+i+m%E5l.+Dette+var+en+gei+oppvarming+f%F8r+hun+senere+i+sommer+skal+l%F8pe+Swiss+Alpine+Marathon+-+78+km+i+betydelig+mer+kupert+terreng+enn+i+Skogsmaraton.++Den+gulkledde+bak+Nina+er+Andre+Berger.
Nina Annette Hongseth ligger her på 3.plass av damene, men var nr 2 i mål. Dette var en gei oppvarming før hun senere i sommer skal løpe Swiss Alpine Marathon - 78 km i betydelig mer kupert terreng enn i Skogsmaraton. Den gulkledde bak Nina er Andre Berger.
Bergsvein+Byrkjeland+hadde+en+fin+og+praktisk+hatt+i+solsteika.++Bak+kommer+Christopher+Ukrichsen+-+uten+hatt.
Bergsvein Byrkjeland hadde en fin og praktisk hatt i solsteika. Bak kommer Christopher Ukrichsen - uten hatt.
Torun+Dyrkorn+fra+Eiker+var+en+av+de+f%F8rste+damene+opp+bakken+ved+3+km+-+her+i+f%F8lge+med+bl.a.+Rudolf+Rovers+fra+R%F8strastuken+Spranglag.++Torunn+vant+klasse+45-49+p%E5+dagens+3.beste+dametid+-+og+kom+ogs%E5+et+dr%F8yt+minutt+foran+Rulolf+i+m%E5l.
Torun Dyrkorn fra Eiker var en av de første damene opp bakken ved 3 km - her i følge med bl.a. Rudolf Rovers fra Røstrastuken Spranglag. Torunn vant klasse 45-49 på dagens 3.beste dametid - og kom også et drøyt minutt foran Rulolf i mål.
St%E5le+Hundsnes+fra+Bryne+l%F8p+etter+hvert+inn+til+6.plass+i+menn+50-54+%E5r.
Ståle Hundsnes fra Bryne løp etter hvert inn til 6.plass i menn 50-54 år.
Som+vanlig+under+store+sportsbegivenheter+i+hovedstaden%3B+Bikkja+i+bakken+-+n%E5+ogs%E5+med+maratonsveis+%21
Som vanlig under store sportsbegivenheter i hovedstaden; Bikkja i bakken - nå også med maratonsveis !
Det+er+mange+t%F8ffe+motbakker+i+starten+p%E5+skogsmaraton%2C+og+som+en+av+l%F8perne+sa+det+etter+m%E5lgang%3A+vi+l%F8p+jo+inn+i+nye+motbakker+hele+tiden+
Det er mange tøffe motbakker i starten på skogsmaraton, og som en av løperne sa det etter målgang: vi løp jo inn i nye motbakker hele tiden
Det+blir+en+lang+k%F8+av+320+maratonl%F8pere...
Det blir en lang kø av 320 maratonløpere...
Her+kommer+to+samboere+og+to+debutanter+fra+Oppsal.++Inger-Marie+Vinje+trippet+lett+rundt+hele+l%F8ypa+og+inn+til+seier+i+sin+aldersklasse.+Ragnar+Solberg+fikk+problemer+med+langdistansekne%2C+og+m%E5tte+bare+jage+kona+alene+videre+p%E5+den+siste+mila+-+mens+han+selv+tok+det+sv%E6rt+forsiktig+til+m%E5l.
Her kommer to samboere og to debutanter fra Oppsal. Inger-Marie Vinje trippet lett rundt hele løypa og inn til seier i sin aldersklasse. Ragnar Solberg fikk problemer med langdistansekne, og måtte bare jage kona alene videre på den siste mila - mens han selv tok det svært forsiktig til mål.
Ivar+Nordland+fra+Fana+jages+her+av+Anette+Bjordal+Wigaard.++Ivar+kom+til+m%E5l+p%E5+dr%F8ye+5+timer%2C+mens+Annette+dessverre+m%E5tte+avslutte+jakten+f%F8r+m%E5lgang.
Ivar Nordland fra Fana jages her av Anette Bjordal Wigaard. Ivar kom til mål på drøye 5 timer, mens Annette dessverre måtte avslutte jakten før målgang.
Endelig+ble+det+klart+%21++Denne+ormen+ventet+til+alle+l%F8perne+hadde+passert+f%F8r+den+raskt+slynget+seg+over+veien+og+inn+i+skyggen+p%E5+andre+siden.
Endelig ble det klart ! Denne ormen ventet til alle løperne hadde passert før den raskt slynget seg over veien og inn i skyggen på andre siden.
Runar+Gilbergs+bestetid+p%E5+2.39+fra+2000+holder+til+2.plass+p%E5+adelskalenderen+etter+13+%E5r+med+Skogsmaraton.+Det+var+ikke+forhold+for+%E5+l%F8pe+s%E5+fort+i+dag%2C+men+han+tok+ut+akkurat+nok+til+%E5+holde+unna+for+konkurrenene.++Vi+ser+Gjermund+S%F8rstad+50-60+meter+bak+Runar%2C+de+hadde+l%F8pt+sammen+nesten+hele+l%F8pet+men+her+like+f%F8r+m%E5l+hadde+eldstemann+av+de+to+sagt+takk+for+f%F8lget.
Runar Gilbergs bestetid på 2.39 fra 2000 holder til 2.plass på adelskalenderen etter 13 år med Skogsmaraton. Det var ikke forhold for å løpe så fort i dag, men han tok ut akkurat nok til å holde unna for konkurrenene. Vi ser Gjermund Sørstad 50-60 meter bak Runar, de hadde løpt sammen nesten hele løpet men her like før mål hadde eldstemann av de to sagt takk for følget.
Her+kommer+mannen+med+bestetiden+i+Skogsmaraton+-+Kristen+Aaby+-+men+denne+gang+i+god+avstand+etter+Gilberg+og+S%F8rstad.++Likevel+f%E5r+han+beundrende+blikk+fra+Knut+Anderssen+som+her+er+tatt+igjen+med+akkurat+to+timer+-+en+kilometer+f%F8r+m%E5lgang.
Her kommer mannen med bestetiden i Skogsmaraton - Kristen Aaby - men denne gang i god avstand etter Gilberg og Sørstad. Likevel får han beundrende blikk fra Knut Anderssen som her er tatt igjen med akkurat to timer - en kilometer før målgang.
J%F8rgen+M%E6landledet+feltet+ved+3+km%2C+og+her+en+kilometer+f%F8r+m%E5l+er+han+p%E5+vei+mot+en+6.plass+totalt+og+3.plass+i+menn+40-44+%E5r.
Jørgen Mælandledet feltet ved 3 km, og her en kilometer før mål er han på vei mot en 6.plass totalt og 3.plass i menn 40-44 år.
En+sv%E6rt+sliten+Harald+Ringen+fortalte+at+han+hadde+hatt+fire+stopp+mot+slutten.++Han+ledet+med+to+minutter+halvveis%2C+men+fikk+store+krampeproblemer+senere+i+l%F8pet....
En svært sliten Harald Ringen fortalte at han hadde hatt fire stopp mot slutten. Han ledet med to minutter halvveis, men fikk store krampeproblemer senere i løpet....
82+Henning+Nygaard+og+Tero+Markus+Paivarinne+s%E5+ut+til+%E5+ha+masse+krefter+igjen+der+de+koste+seg+nedover+den+siste+bakken+f%F8r+m%E5l+-+hvem+sa+at+l%F8pere+aldri+smiler%3F%3F
82 Henning Nygaard og Tero Markus Paivarinne så ut til å ha masse krefter igjen der de koste seg nedover den siste bakken før mål - hvem sa at løpere aldri smiler??
Det+er+mye+nedoverbakker+fra+Ullev%E5lseter+til+m%E5l%2C+og+da+g%E5r+det+fint+hvis+man+har+krefter+igjen+slik+Nygaard+og+Paivarinne+tydeligvis+hadde.++For+andre+-+med+krampeproblemer+-+er+derimot+utforbakkene+nesten+det+verste+de+kan+tenke+seg...+Noen+blir+aldri+forn%F8yd.
Det er mye nedoverbakker fra Ullevålseter til mål, og da går det fint hvis man har krefter igjen slik Nygaard og Paivarinne tydeligvis hadde. For andre - med krampeproblemer - er derimot utforbakkene nesten det verste de kan tenke seg... Noen blir aldri fornøyd.
Christian+Odgaard+Aarstad+er+ganske+fersk+som+maratonl%F8per%2C+men+lukter+allerede+p%E5+ultradistansene.++I+Skogmaraton+hadde+han+bare+12+l%F8pere+foran+seg+i+m%E5l.
Christian Odgaard Aarstad er ganske fersk som maratonløper, men lukter allerede på ultradistansene. I Skogmaraton hadde han bare 12 løpere foran seg i mål.
Kjell+Anders+Kraakmo+l%F8per+i+60-%E5rsklassen%2C+likevel+er+han+i+top+15+sammenlagt.++Imponerende+%21++Han+vant+aldersklassen+med+en+halv+time%2C+og+er+bare+25+minutter+etter+vinneren+i+ei+tung+maratonl%F8ype.
Kjell Anders Kraakmo løper i 60-årsklassen, likevel er han i top 15 sammenlagt. Imponerende ! Han vant aldersklassen med en halv time, og er bare 25 minutter etter vinneren i ei tung maratonløype.
N%E5r+man+ikke+l%F8per+kan+man+nyte+den+fine+naturen%2C+man+kan+kose+seg+p%E5+stranda+og+man+kan+stoppe+og+prate+med+venner.++Omtrent+500+meter+f%F8r+m%E5l+traff+jeg+p%E5+disse+to+jentene+-+begge+nyoperert+og+begge+tidligere+vinnere+i+Skogsmaraton.+Sharon%2C+n%E5+med+hund%2C+vant+i+2003+mens+Marianne%2C+n%E5+med+dyne%2C+vant+i+fjor.+Selv+om+ingen+var+l%F8pbare+i+dag+er+det+ikke+lenge+f%F8r+de+igjen+l%F8per+maraton+%28og+lengre+ogs%E5+for+Sharons+del%29.
Når man ikke løper kan man nyte den fine naturen, man kan kose seg på stranda og man kan stoppe og prate med venner. Omtrent 500 meter før mål traff jeg på disse to jentene - begge nyoperert og begge tidligere vinnere i Skogsmaraton. Sharon, nå med hund, vant i 2003 mens Marianne, nå med dyne, vant i fjor. Selv om ingen var løpbare i dag er det ikke lenge før de igjen løper maraton (og lengre også for Sharons del).
Dette+bildet+av+Laila+Engelsen+fra+B%F8ler+viser+litt+av+de+kontrastene+vi+nevnte+innledningsvis.++Noen+l%F8p+maraton%2C+mens+andre+%28se+bakgrunnen%29+koste+seg+p%E5+stranda.++Og+alle+var+like+forn%F8yd+med+valget+sitt.++Laila+l%F8p+inn+til+en+5.plass+totalt+av+damene.
Dette bildet av Laila Engelsen fra Bøler viser litt av de kontrastene vi nevnte innledningsvis. Noen løp maraton, mens andre (se bakgrunnen) koste seg på stranda. Og alle var like fornøyd med valget sitt. Laila løp inn til en 5.plass totalt av damene.
Kristin+Matre+h%F8rer+speakern+bare+200+meter+unna...+kun+sjarm%F8retappen+igjen.
Kristin Matre hører speakern bare 200 meter unna... kun sjarmøretappen igjen.
Vi+avslutter+denne+bildeserien+med+v%E5r+svenske+maratonvenn%2C+Torbj%F8rn+Karlsson+fra+Arvika.++Han+l%F8per+haugevis+med+maratonl%F8p+-+og+han+l%F8per+mange+av+dem+i+Norge.++Dette+var+hans+sjette+deltagelse+i+Nordmarka+Skogsmaraton.
Vi avslutter denne bildeserien med vår svenske maratonvenn, Torbjørn Karlsson fra Arvika. Han løper haugevis med maratonløp - og han løper mange av dem i Norge. Dette var hans sjette deltagelse i Nordmarka Skogsmaraton.