Fra tåke på fjellet til sol på skistadion
Det var tilnærmet perfekte forhold under årets Birkebeinerløp. Løypa var forlenget med ca. 250 m rundt den aller verste delen av den gamle traséen. Det ble antydet at løypa nå var 22 km. Trolig var den ca. 21,7 km. De fleste løp nesten like fort som de gjorde i fjor. Men i forhold til de første årene (1998-2003) er løypa nå så mye lengre at det merkes på sluttida.

Bildet: Karoline Grøvdal tett pakket inn av menn i startfeltet.
Nytt startsted: For siste gang var det start på Storåsen. Neste år er det start på den nye skistadion på Sjusjøen. 100 meter etter start ser vi fra venstre Arne Post (nr. 599), Christian Bjørge (nr. 20014) og Ørjan Lunde. Bak Arne Post med stripet overdel, ser vi at Karoline Grøvdal henger med på startfarten og får umiddelbart forsprang på de øvrige damene.

Resultater
De beste totalt uansett starttidspunkt
%3Cb%3EKom+tilbake+og+vant%3A%3C%2Fb%3E+%3Ci%3E%D8rjan+Lunde+ledet%2C+men+l%F8p+feil+i+fjor+og+ble+pottesur+og+skulle+aldri+l%F8pe+Birkebeinerl%F8pet+igjen.+Han+var+heller+ikke+p%E5+%E5rets+startlister%2C+men+sikret+seg+i+siste+liten+et+startnummer.+Kom%2C+l%F8p+og+vant%21+-+med+klar+margin.%3C%2Fi%3E
Kom tilbake og vant: Ørjan Lunde ledet, men løp feil i fjor og ble pottesur og skulle aldri løpe Birkebeinerløpet igjen. Han var heller ikke på årets startlister, men sikret seg i siste liten et startnummer. Kom, løp og vant! - med klar margin.
De beste tidene totalt:

Menn:
Ørjan Lunde, Vidar             1.15.21
Rune Fenne, Vidar 1.16.34
Anders Nordberg, Bækkelaget 1.17.36
Arne Post, Oppgård 1.18.43
Ole Jakob Næss, Veidekke 1.19.00
Tarje Sandnes, Vidar 1.19.42
Andreas Høye, Fredrikstad 1.19.42
Lars Høgnes, Sport1 1.20.07
Harald Skjellaug, Gjøvik FIK 1.20.18
Jørgen Nordskar, NTNUI 1.20.37


Kvinner:
Karoline B. Grøvdal, Isfjorden 1.21.47
Hilde Hovdenak, Modum 1.25.57
Kjersti K. Danielsen, Vidar 1.27.33
Marthe K. Myhre, Gjøvik S.kl. 1.30.42
Monika Kørra, Løten 1.31.46
Tur Malme, Hitra FIK 1.32.51
Passering 9 km like før Birkebeinerbakken
Andreplass: Rune Fenne hadde sjette beste tiden i fjor. I år løp han nesten et halvt minutt fortere og hadde nest beste tiden totalt.
På tredjeplass: Anne Margrethe Hausken var blant favorittene, men ga seg allerede etter 9 km, og lå da på 4. plass bak Kjersti Karoline Danielsen, Vidar (bildet).
På 4. plass: Marthe Katrine Myhre, Gjøvik Skiklubb holdt 4. plassen totalt fra 9 km og til mål. Hun ble også vinner av klasse 20-24 år.
Passering 21 km - ca. 700 m fra mål
Travelt: Ørjan Lunde er klart i tet ca. 700 m før mål, men tar seg ikke tid til ta bølgen sammen med en ivrig gjeng av Ungbirken-deltakere fra Rustad.
Klar andreplass: Rune Fenne holder forspranget og ligger på sikker andreplass.
Orienteringsess: Anders Nordberg, Bækkelaget Sportsklubb er regnet som en av de mest løpssterke av norske O-løpere. Han holdt jevn fart hele veien og kunne sikre seg en tredjeplass totalt. Samboeren, Anne Margrethe Hausken, kom derimot aldri til mål.
Best blant de yngste
Best i klasse 16-19 år: I starten var det Haugesunds Christian Bjørge som gikk hardest ut, men etter hvert tok Didrik Tønseth fra Heimdal over og vant på 1.21.12. Men ledelsen var bare på 9 sekunder i mål.
Mot mål: Christian Bjørge løper i mål på 1.21.23 i yngste klasse. Han holdt dermed unna for sin gode venninne fra friidretten, Karoline Grøvdal, men bare med 24 sekunders margin. Det er omtrent det samme som han har løpt fortere enn Karoline på 3000 m i år, - 8.53 mot 9.16. Det er ingen tvil om hvem av dem som har best utholdenhet, men så er Karoline ikke bare en god løper, men også en av de beste langrennsløperne i sin alderklasse.
.
Foto: Maja Husa
Karoline Grøvdal avanserer i feltet
Holder farta: Flere av ungguttene som lå foran Karoline i starten, måtte se at hun passerte dem underveis. Sluttida hennes ble så sterk som 1.21.47. Bare Hilde Hovdenak har løpt fortere i Birkebeinerløpet. I 1999 løp hun på 1.19.16. Da var hun Norges beste langdistanseløper. Løypa var den gang litt kortere enn i dag, men ikke mer kortere enn at det bare oppveier noe av forskjellen mellom Hildes løyperekord og Karolines vinnertid i år.
Gammel mester: Hilde Hovdenak var på toppen av karrieren i 1999 og 2000. Så fikk hun tilbakefall med sin sykdom og kunne i perioder knapt nok gå. Nå er hun tilbake som mosjonist med trening fire ganger i uka. Det er nok til at hun kunne ta en klar andreplass bak den nye mesteren i Birkebeinerløypa, Karoline Grøvdal. 1.25.57 er en forbedring fra fjorårets comeback med et drøyt minutt
Mot klasseseier: Monika Kørra løper inn til seier i klasse 16-19 år på sterke 1.31.46. Det var den femte beste tida av samtlige kvinner.
Pallen: Karoline Bjerkeli Gørvdal flankeres av Hilde Hovdenak (t.v.) og Kjersti Karoline Danielsen (t.h.)

Foto: Maja Husa
Friidrett versus orientering og langrenn
%3Cb%3EFjor%E5rsvinner%3A%3C%2Fb%3E+%3Ci%3ETuri+Malme+har+hatt+kyssesyke+i+vinter+og+v%E5r+og+hadde+ingen+sjanse+til+%E5+forsvare+seieren.+Men+hun+er+i+trening+igjen+og+vant+i+det+minste+klasse+25-29+%E5r+og+fikk+sjette+beste+tida+totalt%2C+men+var+over+6+minutter+bak+vinnertida+si+fra+i+fjor.+Her+l%F8per+hun+ned+en+bakke+inn+mot+Birkebeineren+Skistadion+som+ikke+skal+l%F8pes+neste+%E5r.+Da+blir+det+ny+tras%E9+de+siste+kilometerne+og+m%E5lgang+p%E5+friidrettsbanen+ved+H%E5kons+Hall.%3C%2Fi%3E+
Fjorårsvinner: Turi Malme har hatt kyssesyke i vinter og vår og hadde ingen sjanse til å forsvare seieren. Men hun er i trening igjen og vant i det minste klasse 25-29 år og fikk sjette beste tida totalt, men var over 6 minutter bak vinnertida si fra i fjor. Her løper hun ned en bakke inn mot Birkebeineren Skistadion som ikke skal løpes neste år. Da blir det ny trasé de siste kilometerne og målgang på friidrettsbanen ved Håkons Hall.
I Birkebeinerløpet er O-løperne i sitt rette element. Også langrennsløperne trener mye i kupert skogs- og fjellterreng. Men det var friidrettsutøvernes, som helst holder seg på tartan eller asfalt, som var sterkest denne gangen. Kanskje Birkebeinerløpet kunne lage en "landskamp" mellom de beste ski-, langrenns- og friidrettsutøverne.

Foreløpig har Birkebeinerløpet mye lavere status enn Rittet og Rennet. Det er f. eks. ingen premiepenger i Løpet. Nå som påmeldingstallet krøp over 4000 og nesten 3300 til sammen fullførte Birkebeinerløpet og Ungdomsbirken, så begynner det å bli størrelse også på Løpet. Kanskje det er på tide å gjøre litt for å trekke eliteløpere også til Løpet? Det holder ikke med bare blomster og pokal til de tre beste for å få til det.