Frederik Wilmann

En ekte Joker på landeveien

Sykkeltalentet fra Vigga kjørte i fjor sin første sesong på ProTour-nivå med det nederlandske profflaget Skil-Shimano. Etter å ha vist seg fram som en meget sterk og habil rytter over flere år, var Frederik endelig klar for å prøve seg i ProTour-verden. Men dessverre ble ikke proffeventyret helt som planlagt, og etter sesongen valgte Frederik å bryte den toårige kontrakten med Skil-Shimano.

Av Ingrid Lorvik

Han håpet å få et nytt tilbud fra et annet ProTour-lag i Mellom-Europa, men til tross for interesse fra flere hold, ble han til slutt stående uten noen kontrakt. Da falt valget naturlig på hans tidligere lag, nemmelig Joker Merida (tidligere Joker Bianchi). Frederik har vært en del av Joker helt siden oppstarten i 2005, så han kjenner både laget og miljøet godt.

Selv om det kanskje høres drøyt ut å bryte sin første proffkontrakt, var dette en helt nødvendig og riktig avgjørelse for videre framgang og satsing for Frederik.

- Jeg ser absolutt ikke på det som noe steg ned å satse videre på Joker, forteller trønderen.

Grunnen til at Wilmann valgte å bryte med Skil-Shimano var ganske enkelt at han ikke fant seg til rette og mistrivdes sterkt.

- Å bli der et år til hadde vært som å kaste bort enda et år. Siden jeg ikke fant meg til rette i Skil, ble det en tung sesong, og jeg klarte ikke å prestere opp mot mitt beste. Den dårlige kjemien med laget gikk hardt utover både prestasjonene og motivasjonen. Men nå er alt heldigvis annerledes. Jeg trives ti ganger bedre i Joker, samtidig føler jeg meg i mye bedre slag, og motivasjonen er igjen på topp, forteller Frederik fornøyd.

Med seg på laget har Wilmann blant andre Christer Rake, Stian Remme, Vegard Stake Laengen og tidligere skøyteløper Reidar Borgersen. Joker satser hardere enn noen gang og har blitt forsterket med flere nye ryttere foran årets sesong. De har et lovende og slagkraftig lag som teller hele 13 utøvere. Det gjør det også mulig for laget å kjøre doble løpsopplegg.

Sykkelgener

Frederik har mye å slekte på som sønn av tidligere proffsyklist og etappevinner i Tour de France, Jostein Wilmann. Mange tror kanskje at det var farens sykkelsuksess som inspirerte han til å begynne med sykling, men det var det absolutt ikke.

- Nei, det var helt tilfeldig at jeg startet med sykling, forteller Frederik. Det begynte med at klassekameraten Ola Kjøren, som i dag er en av Norges beste terrengsyklister, dro han med på trening. Det var først som 17-åring at Frederik begynte å satse for fullt på syklinga, og siden den gang har han oppnådd mange sterke resultater på raceren.

Som junior ble det noen pallplasseringer i Norgescupen, og etter han ble senior har han utviklet seg til å bli en meget habil rytter med jevnt over gode resultater. Det er i bakkene Frederik har sin store forse, men han har også bra trøkk på flatene, og flere sykkeleksperter har spådd han en stor fremtid i de store etapperittene. Kanskje får vi se en ny Wilmann kjempe i teten i Tour De France om noen år. Frederik har i alle fall ambisjonene klare.

- Planen nå er å være i Joker til jeg finner tilbake til godformen, om det blir et halvt eller 2 år, spiller ingen rolle. Jeg stresser ikke, tiden får vise når jeg er klar. Det viktigste er at jeg utvikler meg videre, det hadde jeg ikke gjort i Skil-Shimano. Skal man klare det, må man trives. At konkurransene i ProTour blir på et annet nivå enn de vi kjører i Joker, spiller ingen rolle. Det gjelder bare å prestere, da åpner mulighetene seg uansett. Jeg skal komme meg tilbake på toppnivå og til profflag, sier Frederik bestemt.

Sesongoppkjøring på Mallorca

Wilmann har ikke gjort noen store forandringer i treninga foran denne sesongen; han kjører det samme opplegget som har fungert for han tidligere.

- Etter sesongslutt kobler jeg av med 2-3 uker helt treningsfri, før jeg starter opp igjen i oktober. Men i både oktober og november unngår jeg racersykkelen og bruker alternative treningsmetoder i stedet. Da går det mye i løping, styrke, litt terrengsykling og langrenn om det er forhold for det. Fra desember trener jeg stort sett bare spesifikt. De tre første ukene i desember var jeg på Gran Canaria hvor jeg tilbakela 2-3000 km på landeveien. Etter ei slik samling er det bestandig godt å komme hjem til julefeiring og en roligere periode. Har bestandig 14 dager hjemme i jula. Da blir det en del skigåing i tilegg til noen turer på terrengsykkelen, forteller Frederik.

Racersykling er det sjelden føre for i Trøndelag om vinteren. For å få det, må man reise sørover, og fra nyåret av er det Mallorca som gjelder. I skrivende stund er Wilmann på Mallorca for 38. gang.

- Her stortrives jeg, er veldig godt kjent og kan hele øya utenat. Treningsforholdene her er ypperlige. Veinettet er bra med både fjell og flatt. I tilegg er det veldig lettvint å bo på Mallorca. Det er kort vei til ritt, bare en 2-timers flytur til både Tyskland og Belgia, og hotellet jeg bor på ligger bare 2 km fra flyplassen. Det eneste som kunne vært bedre er klimaet, men det bruker å være rundt 12-15 grader fra januar, så det er helt greit. Alternativet hadde vært Gran Canaria, men da blir det både lengre reise og mer ensformig terreng. Det er ekstremt kupert der med mye fjell, forklarer Frederik.

Sesongen starter allerede i mars med tre endagers ritt i Frankrike og Belgia. Etter det reiser han hjem noen dager før han skal til Frankrike for å kjøre et etapperitt i Normandie. Frederik håper å være med å kjempe i teten fra starten av. Sesongens mål er å prestere jevnt godt og vinne noen enkeltetapper.

- Jeg har ikke sett meg ut noen spesielle ritt, men satser på å være i god form gjennom hele sesongen. Nå går det slag i slag med konkurranser fram til juni, så da gjelder det bare å holde trykket oppe. Jeg har fått trent godt i vinter og føler jeg er i bra slag, så jeg gleder meg stort til å komme i gang nå, forteller den klatresterke og lovende 25-åringen.

Det er ingen tvil om at Frederik Wilmann er veldig gira på å vise seg fram etter en noe spolert fjorårssesong, og om alt går etter planen vil vi nok helt sikkert få se en skikkelig villmann på landeveien i år. The Joker is back!

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år
KONDISbladet nr.4
KONDIS-Årgang 2011
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)