Gampen har blitt arrangert i Bodø i 34 år. Løpskarusellen består av seks løp som går fra slutten av april til begynnelsen av juni og består av to asfaltløp, to baneløp og to terrengløp.

Hovedarrangør Anne-Lise Dybdahl som representerer B.&O.I. (Bodø & Omegns Idrettsforening) Friidrett har holdt på siden starten, både som løper og tidtaker. Det var hennes mann, Asbjørn Dybdahl, som var initiativtaker til løpskarusellen. Anne-Lise kan ikke huske hvorfor akkurat Gampen ble startet opp, men regner med det var fordi det var populært å løpe på 80-tallet og etterspørselen etter løp var stor.

Det har blitt gjort en del endringer i karusellen siden oppstarten. Blant annet har de fjernet den lengste distansen på 12km. Det er kun det første og siste løpet som har vært på samme sted i alle år. - Og det er alltid fint vær på det siste løpet! sier Anne-Lise.


Marianne Hildal

Marianne Hildal (38) var en av deltakerne som deltok på 3000m og kom i mål på 13.39. Hun meldte seg på tredje Gampenløp (1500 m) etter oppmuntring fra kollegaer og på Gampens fjerde løp tross stive bein etter en fjelltur dagen før.

Målet med løpingen er Oslo halvmaraton i september, noe hun håper å fullføre på rundt 1.55. Hun meldte først på broren sin i 40-årsgave, men kan fortelle at det ikke er søskenrivalisering fra hennes side. – Jeg løper for meg selv, ikke for å slå ham. Det å kjempe mot seg selv er like viktig som å slå andre.

For å komme i løpsform har hun brukt mye av vinteren til intervaller på 4x4. Utpå våren har hun lagt til turer på over en mil i tillegg til fotballtrening og annen alternativ trening. I sommer planlegger hun å legge ut på litt lengre løpeturer sammen med flere kollegaer som også skal løpe halvmaratonet. Løpsmiljøet i Bodø kjenner hun ikke til, men ser mange som er ute å løper på veiene. – Løping er sosialt og det er artig å se at folk i alle aldre driver med løping.

Dagens løp opplevdes relativt hardt, men hun var fornøyd med dagens innsats. – Absolutt, jeg slo målet mitt med ett sekund! Dette har gitt meg mersmak og jeg kommer til å løpe de resterende terrengløpene.  Et nummer på brystet motiverer virkelig!

Vinner i verdensklasse
Førstemann i mål på 3000 m var Mesfin Tesfayohannes (38) som kom inn på suverene 8.29. Tesfayohannes kom som flyktning fra Eritrea i 2012. Da han dukket opp hos Bodø Friidrettsklubb samme år, ble de fortalt at det var en god løper som skulle komme og trene med dem, men lite visste de hvilken løper de hadde med å gjøre. Tesfayohannes deltok blant annet i Bejing-OL i 2008 for moderlandet. Hans bestenoteringer er som følger:

1000 meter: 2:31,47
5000 meter: 13:27,06
10 kilometer: 28:19,88
Halvmaraton: 1:03.08
Maraton: 2:12:17


Mesfin Tesfayohannes


Han forteller oss at han syntes det var et helt greit løp av ham denne dagen. Etter en lang vinter har han ennå ikke begynt hardkjøret hva trening angår. - Det var spesielt å løpe rundt i Bodø på snø og is i minus 15 grader, men det gikk fint det også. Det er ikke helt det jeg er vant til fra Afrika, men løping er løping og det liker jeg, smiler han om kapp med vårsola på Mørkvedlia Friidrettsbane rett utenfor Bodø.

Han synes det er flott å holde på med sporten sin i Bodø og det miljøet som er her. - Det er fint på en dag som denne som nesten kan minne om Eritrea.

Skyfri himmel og temperaturer godt over 20 grader er ikke vanlig en maikveld i Bodø, men det har ikke undertegnede samvittighet til å fortelle Mesfin Tesfayohannes.

Hva er målet ditt med løpingen? spør vi Eritreeren. - Målet mitt er igjen å få løpe i et OL, svarer han før en ung gutt kommer bort til han og spør nysgjerrig «Are You the Fastest Man in the World?». Mesfin smiler og ler av den lokale fascinasjonen, men ett er i hvert fall sikkert: unge, lokale løpehåp for framtiden har fått en ny helt.

35-årsjubileum i 2014
Neste år har Gampen 35-årsjubileum og trolig blir det også Dybdahls siste år som hovedarrangør i Gampen-komiteen. De fleste i komiteen er rundt 70 år, men de skal i alle fall være med under jubileumsåret. Blant annet får Anne-Lise god hjelp fra Jarl Skogmo, som har vært tidtaker og medhjelper siden starten. Nå reiser han nesten 7 mil en vei for å hjelpe til med arrangementet. – Dette er det eneste løpsarrangementet i Bodø, så jeg håper noen kan ta over for den eldre garde slik at Gampen fortsetter, forteller Anne-Lise.

Til slutt spør vi Anne-Lise hva hun synes om supertalentet Mesfin: - Han holdt på å skremme livet av meg! Han kom alt for fort! ler hun.


Det ringes for siste runde

Se resultatlista fra Gampens Fjerde løp

Resultater fra tidligere løp:
Første løp
Andre løp
Tredje løp