Helge Hafsås fra Olden og Rita Nordsveen (bildet) fra Ilseng løp lengst under ultraløpsfesten Eidsvoll 6-timers lørdag.

Helge hadde en del mageproblemer innledningsvis, men viste deretter god styrke og endte opp med 83,205 km. Margrethe Løgavlen måtte gå ut av løpet med skade etter snaue 4 timer, men vi fikk likevel et glimrende resultat i kvinneklassen gjennom Rita Nordsveen fra Ilseng som løp 71,060 km.


TV Romerike var på plass

Per Lind, leder i NFIFs ultraløpsutvalg kommenterer resultatene

Løpsleder Hytjanstorp oppsummerer løpet på Spridon LLLs hjemmeside

Alle resultatene
Totalt, klassevis og maratonpasseringer.

BILDER:
1. Skråblikk på Eidsvoll 6-timers
2. Speedys bilder fra 6-timers


Omtale på Hedmarkssiden
Omtale på Møre&Romsdalssiden
Omtale på Romerikesiden

"Ultrabra" av Unni Skøien på Eidsvoll 6 timer RingSport.

Overraskende damevinner
Margrethe Løgavlen var selvsagt den store favoritten i kvinneklassen, og det startet også flott med 3.00.13 på maraton. Med samme fart til mål ville hun rundet 84 km - omtrent som verdensrekorden i 6-timersløp. Sikkert er det i alle fall at hun var i god rute til å slette sin norske og nordiske rekord fra i fjor på 79,090 km. Dessverre fikk hun tilbake lårskaden som har plaget henne tidligere i år, så 3.39 ut i løpet gikk hun ut med 51 km.

Dermed var det mer åpent med tanke på hvem som skulle vinne dameklassen. Ved maratonpassering lå Rita Nordsveen drøye 2 minutter foran danske May-Britt Hansen (samme PB i Randers tidligere i år med 63,732 km), og helt til det gjensto en halv time var det spenning om hvem av disse som skulle vinne. Rita viste seg å ha klart mest krefter igjen og passerte May-Britt 2 ganger i den 1,5 km lange runden.. slik at seiersmarginen til slutt ble på 3,28 km.

Rita løp dermed det nest raskeste 6-timersløpet av en norsk kvinne noensinne - med solid margin. Torill Fonn Hartikainen løp 64,287 km i 2005, mens altså Rita nå løp 71,060. May-Britt fikk ny flott pers på 67,780 - så det var to glade og fornøyde løpere vi møtte etter målgang.

Bak disse løp snart 17 år gamle Karen Skaali 2 kilometer lenger enn i fjor og sikret 3.plassen foran Tina Botten (som løp så bra på Bislett 12-timers i desember). Skøyteløper Karen fra Arendal viser at det ikke er noe i veien for at unge jenter kan løpe langt og enda lenger. Vi må også nevne Høvik Jogg's Elin Drangsholt som avsluttet med å løpe lengst av alle de siste 2 timene - og med 62,425 var hun på 5.plass i et sterkt damefelt hvor 59 km bare holdt til 9.plass.
Helge+Hafs%E5s+fra+Olden+har+ikke+hatt+like+gode+resultater+p%E5+maraton+i+%E5r+som+de+foreg%E5ende+%E5rene%2C+men+etter+en+litt+tr%F8blete+start+kom+han+godt+i+gang+og+endte+opp+med+finfine+83%2C2+km+p%E5+Trandum%2C+bare+2+km+bak+hans+egen+rekord+fra+i+fjor+%28Foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp%29.
Helge Hafsås fra Olden har ikke hatt like gode resultater på maraton i år som de foregående årene, men etter en litt trøblete start kom han godt i gang og endte opp med finfine 83,2 km på Trandum, bare 2 km bak hans egen rekord fra i fjor (Foto: Bjørn Hytjanstorp).
Helge Hafsås vant - som ventet
Etter Hornindalsvatnet Maraton sto det på kondis.no: Helge Hafsås satte i går personlig årsbeste på maraton med tiden 2.46.08 Ingen tvil om at Helge Hafsås er på gang i igjen etter at han en periode har vært plaget mye med ond muskulatur.. Så sent som i Fjellmaraton ble han "bare" nummer 3, slått av blant annet Jan Billy Aas som også sto på startstreken i Eidsvoll 6-timers.

Helge var favoritt, men det var 5-6 løpere på startstreken som kunne true seieren hans dersom han ikke helt hadde dagen. Han gikk umiddelbart i tet, og undertegnede som syklet foran første runden, så stort sett bare Helge og 2.mann på det tidspunktet, Jan Billy Aas. De dro av i gårde i mildt sagt frisk fart.

Helge fikk ganske tidlig mageproblemer, og etter 5 turer i skogen var det en litt oppgitt Helge vi pratet med et par timer ut i løpet. Jan Billy hade også fått problemer med knærne, og var allerede på gåstadiet (senere varierte det med gåing, jogg og sprint slik at han rundet 60 km og var fornøyd med det).

Dermed var det Kløftagutten Lars Lysbakken (bor nå på Rjukan) som lå i tet i nesten 2 timer. Lars debuterte på maraton i Nordmarka tidligere i år, og passerte nå maraton på ny pers 2.53.12 - men på dette tidspunktet var han nettopp blitt tatt igjen av Helge. Unggutten forsto tidlig at dette neppe kunne holde i 6 timer, og med kramper "over alt" måtte han kaste inn hånkleet etter drøye 4 timer (51 km).

Fra maratonpassering og inn var Helge aldri skikkelig truet, selv om flere av løperne bak holdt høy fart. Fra maraton og inn holdt Helge, Per Olav Bøyum, Jon Harald Berge og Peter Tubaas omtrent samme fart. Dermed ble de fire gutta 1,2,3,4 etter å ha ligget som 1,5,9,13 halvveis. Resultatene deres ble 83,205 km, 81,220 km, 78,530 km og 77,900 km. Også løperne på de 3 neste plassene, Rune Kvikstad, Egil Skarpsno og Tero Päivärinne kom over 76 kilometer.
Det+blir+ingen+l%F8psfest+uten+arrang%F8rer+og+medhjelpere.+Disse+fantastiske+jentene+s%F8rget+for+at+l%F8perne+fikk+drikke%2C+mat%2C+svamper%2C+applaus...+og+danseunderholdning+%28Foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp%29.
Det blir ingen løpsfest uten arrangører og medhjelpere. Disse fantastiske jentene sørget for at løperne fikk drikke, mat, svamper, applaus... og danseunderholdning (Foto: Bjørn Hytjanstorp).
Løpsfest da 25 løp over 65 km
Dette var fjerde gang Eidsvoll 6-timers ble arrangert, og deltagelsen øker stadig. Denne gangen var det 108 påmeldte og 96 som startet. Noe av det fineste med dette arrangementet er jo at det alltid er fint vær, så også i år.

En journalist fra lokalavisa Eidsvoll Ullensaker Blad var nesten lyrisk da han skulle beskrive for oss hvor fantastisk han synes dette ultraløpsmiljøet er. Journalisten med mange 10-talls år bak seg på alle mulige idrettsarrangementer kunne ikke få fullrost holdningen til - og stemningen blant deltagerne og de som er rundt.

Rundt ja; med nesten 100 deltagere betyr det at det befinner seg en løper i snitt hver 15. meter i den 1,5 km lange rundløypa på Trandum. Farten derimot varierer veldig, men enten du går, jogger sakte eller løper fort vil du aldri føle deg ensom. I motsetning til et maratonløp hvor man fort ender opp i ensomheten har man her hele tiden løpere rundt seg. Hyggelige tilrop fra svakere og bedre løpere suser gjennom lufta hele tiden, og det virker som de beste løperne synes dette er like trivelig som de svakeste som endelig får godt selskap helt til mål - som lsipper å starte tidligere - eller som slipper å forsinke arrangementet.

På 6 timers starter alle samtidig - de er "sammen" hele tiden - og ikke minst; de går i mål samtidig.

Det er ikke mulig å unnlate å nevne speaker Heming Leira etter et slikt arrangement. I 5 og en halv time er det full guffe med morsomme tilrop, oppfylling av musikkønsker og oppdateringer av alle slag - før det eksploderer den siste halvtimen med en nesten hysterisk speaker som står midt i løpstrasêen og jager opp farten på løperne. De aller fleste finner nye krefter oppildnet av norges kanskje galeste (positivt ment) speaker, en speaker som sannsynligvis fortsatt ligger hjemme og hiver etter pusten. Hvilken ultrainnsats.

Avsluttende bankett med en fornøyd løpsleder
Et par timer etter løpet var det en avsluttende bankett med premieutdeling og mat på Rica-hotellet i nærheten. Etter bespisningen var det en opplagt løpsleder, Bjørn Hytjanstorp, som oppsummerte løpet og viste masse bilder av deltagerne. Sponsorer ble takket og i tillegg til klassevinnerpremier var det mange gavepremier som skulle deles ut. I tillegg til vinnerne var det Bjørn selv som fikk den største applausen.

Neste år skal NM i ultraløp være på 6-timers distansen (10 km i år). Det er ikke utpekt arrangør ennå, men ingen tror noe annet enn at neste års Eidsvoll 6-timers også vil være NM i Ultraløp - og da med et tresifret antall deltagere.
Her+er+Ole+Arne+Speedy+Schlytter+i+aksjon+som+fotograf.+Han+skulle+helst+ha+l%F8pt%2C+men+er+skadeplaget+og+konsentrerte+seg+i+stedet+om+fotograferinga+p%E5+Trandum.+B%E5de+han+og+Bjj%F8rn+Hytjanstorp+har+et+firesifret+%28%21%29+antall+bildet+fra+Eidsvoll+6-timers+2008.+Senere+vil+vi+legge+ut+noen+bildeserier+her+p%E5+kondis.no+og+ogs%E5+link+til+guttas+egne+bildegallerier+%28Foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp%29.
Her er Ole Arne Speedy Schlytter i aksjon som fotograf. Han skulle helst ha løpt, men er skadeplaget og konsentrerte seg i stedet om fotograferinga på Trandum. Både han og Bjjørn Hytjanstorp har et firesifret (!) antall bildet fra Eidsvoll 6-timers 2008. Senere vil vi legge ut noen bildeserier her på kondis.no og også link til guttas egne bildegallerier (Foto: Bjørn Hytjanstorp).
To+lokale+debutanter.+Til+venstre+Ola+Scage+Sander+fra+Gjerdrum+som+ikke+hadde+tid+til+%E5+l%F8pe+mer+enn+snaue+5+timer+f%F8r+han+skulle+av+g%E5rde+til+en+kamerats+utdrikningskag+%28hva+slags+prioritering+er+n%E5+det+da%2C+Scage%3F%29.+Ola+holdt+derimot+det+han+lovet%2C+og+l%F8p+over+50+km+i+sin+ultral%F8psdebut.%0D%0ATil+h%F8yre+ser+vi+Per-Einar+Roth+fra+Ull%2FKisa+IL+som+var+p%E5+sitt+livs+lengste+l%F8petur%2C+og+som+var+godt+forn%F8yd+med+sine+63%2C150+kilometer.+Det+gikk+ikke+like+fort+som+med+hans+to+superraske+s%F8nner+%28eldstemann+Thomas+p%E5+17+%E5r+er+fersk++junior-NM+vinner+p%E5+800+meter%2C+mens+yngstemann+Andreas+fikk+s%F8lv+i+KM+800+G15+samme+dag+som+6-timersl%F8pet%29%2C+men+til+gjengjeld+l%F8p+far+79+stk+800+metere+i+l%F8pet+av+6+timer.+Gutta+var+forresten+til+stede+og+heiet+p%E5+opphavet...+%28Foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp%29.
To lokale debutanter. Til venstre Ola Scage Sander fra Gjerdrum som ikke hadde tid til å løpe mer enn snaue 5 timer før han skulle av gårde til en kamerats utdrikningskag (hva slags prioritering er nå det da, Scage?). Ola holdt derimot det han lovet, og løp over 50 km i sin ultraløpsdebut. Til høyre ser vi Per-Einar Roth fra Ull/Kisa IL som var på sitt livs lengste løpetur, og som var godt fornøyd med sine 63,150 kilometer. Det gikk ikke like fort som med hans to superraske sønner (eldstemann Thomas på 17 år er fersk junior-NM vinner på 800 meter, mens yngstemann Andreas fikk sølv i KM 800 G15 samme dag som 6-timersløpet), men til gjengjeld løp far 79 stk 800 metere i løpet av 6 timer. Gutta var forresten til stede og heiet på opphavet... (Foto: Bjørn Hytjanstorp).
Margrethe+L%F8gavlen+har+imponert+voldsomt+i+sine+f%F8rste+ultral%F8p%2C+og+selv+om+hun+har+slitt+med+en+l%E5rskade+tidligere+i+%E5r+var+det+ingen+forsiktighet+%E5+spore+i+%E5pningsfarten.+Med+42+kilometer+etter+3+timer+l%E5+hun+an+til+en+ny+fantastisk+nordisk+rekord+f%F8r+l%E5rskaden+slo+til+p%E5+nytt.+Trist+for+Margrethe%2C+b%E5de+med+tanke+p%E5+dette+l%F8pet%2C+men+kanskje+enda+mer+bekymringsfult+med+tanke+p%E5+de+kommende+NM+og+VM+p%E5+100+km+hun+satser+mot.+Vi+krysser+fingrene+og+h%E5per+hun+restituerer+seg+i+tide+%28Foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp%29.
Margrethe Løgavlen har imponert voldsomt i sine første ultraløp, og selv om hun har slitt med en lårskade tidligere i år var det ingen forsiktighet å spore i åpningsfarten. Med 42 kilometer etter 3 timer lå hun an til en ny fantastisk nordisk rekord før lårskaden slo til på nytt. Trist for Margrethe, både med tanke på dette løpet, men kanskje enda mer bekymringsfult med tanke på de kommende NM og VM på 100 km hun satser mot. Vi krysser fingrene og håper hun restituerer seg i tide (Foto: Bjørn Hytjanstorp).
%C5+l%F8pe+i+6+timer+kunne+v%E6rt+forferdelig+kjedelig+dersom+l%F8ypa+hadde+g%E5tt+p%E5+landeveien+slik+de+fleste+maratonl%F8p+gj%F8r.+I+ei+rundl%F8ype+som+den+p%E5+Trandum+har+man+derimot+hele+tiden+selskap%2C+selv+om+farten+er+ulik+og+antall+runder+varierer+voldsomt.+Her+ser+vi+blant+annet+Oline+Yksn%F8y+fra+Rustad+IL+p%E5+66+%E5r+%28startnr+40%29+som+presterte+imponerende+54%2C920+km.+L%D8peren+med+startnummer+13+er+Tom+Rune+Bertelsen+fra+Drammen+Kickboxingklubb%2C+80+er+Arne+Lundby+fra+Sandefjord+og+66+er+Thomas+Pettersen+fra+Romerike+Politiidrettslag+%28Foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp%29.
Å løpe i 6 timer kunne vært forferdelig kjedelig dersom løypa hadde gått på landeveien slik de fleste maratonløp gjør. I ei rundløype som den på Trandum har man derimot hele tiden selskap, selv om farten er ulik og antall runder varierer voldsomt. Her ser vi blant annet Oline Yksnøy fra Rustad IL på 66 år (startnr 40) som presterte imponerende 54,920 km. LØperen med startnummer 13 er Tom Rune Bertelsen fra Drammen Kickboxingklubb, 80 er Arne Lundby fra Sandefjord og 66 er Thomas Pettersen fra Romerike Politiidrettslag (Foto: Bjørn Hytjanstorp).
Heming+hopp+og+sprett+Leira+jager+her+p%E5+L%F8renskoggutten+%C5ke+Fagereng.+%C5ke+bor+for+%F8yeblikket+i+New+Zealand+og+er+en+meritert+ung+ultral%F8per+med+orienteringsbakgrunn+i+%D8stmarka+OK+og+ikke+minst+flere+eventyrultra+i+fjellterreng+bak+seg.+Han+slet+stadig+mer+med+det+harde+underlaget+og+ble+ganske+stiv+etter+hvert%2C+men+l%F8p+likevel+68%2C240+kilometer+p%E5+6+timer+%28Foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp%29.
Heming hopp og sprett Leira jager her på Lørenskoggutten Åke Fagereng. Åke bor for øyeblikket i New Zealand og er en meritert ung ultraløper med orienteringsbakgrunn i Østmarka OK og ikke minst flere eventyrultra i fjellterreng bak seg. Han slet stadig mer med det harde underlaget og ble ganske stiv etter hvert, men løp likevel 68,240 kilometer på 6 timer (Foto: Bjørn Hytjanstorp).
Arrang%F8ren+m%F8nstrer+et+langt+bord+med+en+oppdekning+som+skulle+dekke+de+fleste+behov+for+drikke+og+mat+under+6-timersl%F8pet.+Likevel+er+det+mange+av+l%F8perne+som+stiller+med+sine+egne+support-stasjoner.+Her+ser+vi+en+av+de+desidert+mest+str%F8mlinjeformede+%28Foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp%29.
Arrangøren mønstrer et langt bord med en oppdekning som skulle dekke de fleste behov for drikke og mat under 6-timersløpet. Likevel er det mange av løperne som stiller med sine egne support-stasjoner. Her ser vi en av de desidert mest strømlinjeformede (Foto: Bjørn Hytjanstorp).