Lørdagsjoggerne – vårpuss hele året
Nede+fra+v.%3A+Mary+Kristensen%2C+Dag+Mangseth%2C+G%F8rild+Malm%2C+Odd+Ulltveit%2C+Alf+Einar+Lamo%0D%0ARekke+to%3A+J%F8rn+Petter+Herland%2C+Eva+Brandal+Laran%2C+Bj%F8rn+Kristensen%2C+Monika+Strand%2C+Kalle+Jensen%0D%0ARekke+tre%3A+Helge+Kristiansen%2C+%C5se+Hartvigsen%2C+Knut+L%F8ken%2C+Ivar+Castberg%2C+Per+Kristian+Paulsen%2C+Lasse+R%F8geberg%0D%0A%0D%0AFor+meg+er+Sentrumsl%F8pet+det+n%E6rmeste+jeg+kommer+religion%2C+sier+Per+Kristian+Paulsen%2C+som+skal+delta+i+sitt+27%92ende+Sentrumsl%F8p.+Han+var+en+av+initiativtagerne+til+L%F8rdagsjoggerne%2C+som+l%F8per+hver+l%F8rdag+i+Frognerparken.+De+har+l%F8pt+sammen+siden+1983.%0D%0A%0D%0A
Nede fra v.: Mary Kristensen, Dag Mangseth, Gørild Malm, Odd Ulltveit, Alf Einar Lamo Rekke to: Jørn Petter Herland, Eva Brandal Laran, Bjørn Kristensen, Monika Strand, Kalle Jensen Rekke tre: Helge Kristiansen, Åse Hartvigsen, Knut Løken, Ivar Castberg, Per Kristian Paulsen, Lasse Røgeberg For meg er Sentrumsløpet det nærmeste jeg kommer religion, sier Per Kristian Paulsen, som skal delta i sitt 27’ende Sentrumsløp. Han var en av initiativtagerne til Lørdagsjoggerne, som løper hver lørdag i Frognerparken. De har løpt sammen siden 1983.
FOTO og TEKST: Christin Aronsen

Av alle gjenger du kan støte på i Oslo er Lørdagsjoggerne blant de mest harmløse. Det er en gjeng som på det meste teller 30, og møtes hver lørdag kl.10 i Frognerparken. Hele året rundt, i snøvær i januar og stekende sol i juli. Det er alltid noen der. ”410 lørdager har jeg vært med” sier Bjørn (68), som holder mer enn bena i form.

Ung som gammel
Den eldste er 72 og den yngste 32, og like slitne blir de etter en times trening.” Den aldersmessige spredningen er det som gjør denne gruppen så bra”, sier den yngste i gruppen, Kalle Jensen. ”Jeg la merke til dem når jeg var ute og løp alene, og lurte på hva slags gjeng dette var. Da jeg fant ut at de startet ved den store parkeringsplassen, ble jeg med. Jeg er med i andre løpegrupper også, men denne er den mest sosiale.”

Det hele startet i 1983, noen møttes 4-5 lørdager for å trene til Sentrumsløpet. Det var så hyggelig at de ville fortsette å trene sammen hele året, og siden har lørdagsmorgenene i Frognerparken blitt en institusjon for den harde kjernen. De kommer fra Bærum og Fjellhamar, menn og kvinner, de er i ulik form og de har ulike ambisjoner. Noen trener for å delta i løp, andre fordi det er hyggelig å ha noen å trene sammen med. Og hyggelig har de det. Under oppvarmingen skravles det. De mingler som i et cocktailselskap, og passer på at de får pratet med de fleste. Etter oppvarmingen løper de stafett, og tar seg helt ut.

Per Kristian Paulsen med 27 Sentrumsløpetopplevelser!
”Løping er den mest effektive treningen”, sier Per Kristian Paulsen (58), primus motor i gjengen. Han er blant dem som ikke bare trener for å holde kroppen i form, men for å delta i løp. Sentrumsløpet er det første løpet som står på programmet, der har han deltatt i alle år siden starten i 1981. ”Å løpe Sentrumsløpet er det nærmeste jeg kommer en religion. Det er Oslos nasjonalløp og starter løpssesongen. Jeg forsøker å ikke bli så mye dårligere enn det jeg var i fjor”, ler Per Kristian.
På 80-tallet var Kirkegaten fylt opp av løpere, 15-18 000 var med. Nå er andre ting mer populære. ”Jeg tror ikke folk er blitt latere, men det koster mye å løpe. Du kan ikke hvile et sekund. Nå har du tatt i gutten min!, sier jeg til meg selv når det verker etter et løp, men det er greit for jeg vet hva det kommer av, og så fortjener jeg både det ene og det andre.” smiler Per Kristian og tar en slurk øl. Vi sitter på Lorry, hvor de møtes et par ganger i året. ”Men vi sitter ikke her hver lørdag, altså!”

Fra det norske fjell til det flate Danmark via Gøteborg
I mai fyller de opp bilene, og kjører nedover for å delta i Gøteborgsvarvet. Slitne hjem med Danskebåten, kommer de også. Men ikke etter å ha fylt opp kvoter med flesk og fyll, men fordi de har deltatt i Eremitageløbet i København. De smiler lurt når praten kommer inn på alle turene de har hatt sammen. ”Vi er ikke så opptatt av hvem som vinner, vi konkurrerer med oss selv”
”Etter at jeg ble pensjonist trener jeg oftere.” Sier Bjørn Kristensen (68) ”Jeg skal holde på resten av livet. Den eneste måten jeg merker alderen på er at jeg bruker lenger tid på 10 km nå enn det jeg gjorde før”
”Alle kan være med på sitt eget nivå, her er det rom for å ta snarveier” sier Jørn Petter Herland (50), som også deltar i Fjellmaraton i tillegg til de andre løpene, dog uten å ta snarveier. ”Jeg er blant de siste som kommer i mål på lange løp, men jeg henger med. Foruten at treningen holder meg i form, sover jeg godt og har ikke problemer med ryggen Jeg begynte å trene da jeg var ferdig med småbarn, og håper at det kan gi meg litt når jeg blir voksen”

Bli med du også!
”Jeg trener med andre også, men her følte jeg meg veldig godt tatt i mot”, sier Monika Strand, en av de unge. ”Vi kan godt være flere, så det er bare å stille opp.”

kondis.no Samleside for Sentrumsløpet

Sentrumsløpets hjemmeside