Dubai2010pressekonferanse_640x335
Haile Gebrselassie i hovedrollen blant rike sjeiker på pressekonferansen i går

Haile Gebrselassie går for verdensrekord

Jon Henry og Nina kommer nok ikke hjem med noe av premiepotten på 1 million dollars. Det er de 10 beste i dame- og herreklassen som deler på millionen. Nr. 10 får 10.000 dollars. Ninas 2.56.33 fra Frankfurt Marathon ville holdt til 13. plass i fjorårets Dubai Marathon, men det var 26 minutter opp til 10. plassen. For menn var løp nr. 10 på 2.15. Litt større sjanser har "svenske" Isabellah Andersson, som i fjor høst har vist meget god form og er trolig god for bedre enn persen på 2.33.52. Også Said Regragui, som i liket med Isabellah Andersson har fått svensk statsborgerskap, stiller i Dubai. Det er slett ikke så varmt i Dubai på denne årstida. Ved starten i morgen kl. 06.30 er det trolig 11-12 grader. Og løypa er superlett. Den går 21 km fram og tilbake langs strandveien og er helt flat. I 2008 løp Gebrselassie på 2.04.53, som da var verdens nest beste tid på maraton noen sinne. Bare han selv hadde løpt fortere. I fjor var det regnvær og vanskelige forhold. Likevel ble det sterke 2.05.29. I år stiller det 12 løpere med personlige rekorder under 2.09. Sammy Korir som dro Paul Tergat fra til verdensrekord i Berlin i 2003 og selv fikk 2.04.56 er trolig tiltenkt en rolle som hare denne gangen også. Men det er to "aldrende" menn som skal jekte verdensrekorden. Haile fyller 37 i april, mens Sammy Korir ble 38 i desember. Førstepremien er 250.000 dollar. Og skulle det bli verdensrekord vanker det ytterligere en million dollar til vinneren. Det er tydelig at finanskrisen som nesten slo hele Dubai konkurs i fjor høst, ikke har rammet Dubai Marathon ennå.
Dubai_Gebrselassie_maal
Haile Gebrselassie vant fjorårets regnværsløp på 2.05.29. Det er faktisk regnvær en gang i blant, om sjelden, også i Dubai.
De to siste årene har verdensrekordholder Haile Gebrselassie forsøkt å sette verdensrekord i Dubai Marathon. Mange spør om det er mulig i varmen i en arabisk ørken. Men det er det! Det er slett ikke så varmt i Dubai på denne årstida. Ved starten i morgen kl. 06.30 er det trolig 11-12 grader. Og løypa er superlett. Den går 21 km fram og tilbake langs strandveien og er helt flat. I 2008 løp Gebrselassie på 2.04.53, som da var verdens nest beste tid på maraton noen sinne. Bare han selv hadde løpt fortere. I fjor var det regnvær og vanskelige forhold. Likevel ble det sterke 2.05.29. I år stiller det 12 løpere med personlige rekorder under 2.09. Sammy Korir som dro Paul Tergat fra til verdensrekord i Berlin i 2003 og selv fikk 2.04.56 er trolig tiltenkt en rolle som hare denne gangen også. Men det er to "aldrende" menn som skal jekte verdensrekorden. Haile fyller 37 i april, mens Sammy Korir ble 38 i desember. Førstepremien er 250.000 dollar. Og skulle det bli verdensrekord vanker det ytterligere en million dollar til vinneren. Det er tydelig at finanskrisen som nesten slo hele Dubai konkurs i fjor høst, ikke har rammet Dubai Marathon ennå.
Haile_Gebrselassie_i_hagen
kondis.no møtte Haile Gebrselassie på løpetur

Haile Gebrselassie stilte opp for nye kondis.no

Befolkningen i Dubai er ikke verdens sprekeste. De kjører stort sett bil fra dør til dør. Og forholdene for fotgjengere, joggere og syklister er håpløse. Så i løpet av en halv dag i Dubai hadde jeg ikke sett en eneste løper noen steder. Ikke før en liten kar kommer småjoggende forbi. Men det er jo verdens beste maratonløper som kommer forbi i 7.30-fart. Jeg rekker å si "Hei Haile" og han vinker tilbake. Jeg har fotosekken på ryggen og tenker med meg selv; her skulle jeg hatt fotoapparatet klart. Det er dagen før den store maratondagen, og Haile er tydeligvis ute kun for å myke litt opp foran maratonløpet. Så jeg løper det jeg kan og når igjen verdensrekordholderen og spør om å få ta noen bilder? - Yes, sier Haile og løper videre. Men jeg ser at han snur og kommer mot meg igjen. Jeg åpner fotosekken i rekordfart, åpner deksler og setter på et objektiv fortere enn svint. Og rekker å ta et bilde. Men Haile snur nok en gang og tar fire fem runder forbi meg, så det blir en hel fotosesjon. - Good luck tomorrow, sier jeg, og han forsvinner videre i samme rolige tempo.