Fotografer:
Per Inge Østmoern, Bjørn Hytjanstorp og Kjell VigestadLes også: Martin Kjäll-Ohlsson tok SM-bronse

Mange finner: Hanna Vauhkonen var en 4425 fra Finland som fullførte Stockholm Maraton. Totalt kom 15.471 løpere i mål. Hele 30 % av deltakerne var med andre ord finner, og de satte sitt preg på løpet . 45 år gamle Hanna danset hula-hula ut fra start og kom i mål på 4.10.

Djurgården
Det er her maratonløpet starter for alvor


Bære eller briste: Etter 26 km er fortsatt fem løpere med i tetgruppa. Den mest meritterte er tanzanianeren i gul/blå drakt , Marwa Dickson - startnr. 11, som har 59.52 på halvmaraton og en 2. plass fra VM i halvmaraton. Han var med i 10.000 m finalen i OL 2008 og har 27.38 som pers.

Nr. 5, Philemon Rotich, Kenya har 2.10.36 på maraton fra Roma i fjor. Nr. 24, kenyaneren Dominic Ondoro, er løpets minst meriterte med beskjedne 2.17.58 fra Karlsruhe i 2009 som bestetid. Til høyre løper etioperen Shumi Garbaba, som har 2.09.03 på maraton fra Casablanca i 2009. Kenneth Korir, Kenya helt til venstre (nr. 27) har 2.14.04 som pers på maraton.

Ettert en rolig åpning på 1.08.37 halvveis, øker nå farten. Hvem henger på til slutt og hvem sprekker?

Svensk mester: Daniel Woldu er 22-årig asylsøker fra Eritrea og løper for arrangør-
klubben Spårvägen. Han løp på 2.19.34 og ble svensk mester.

Ville for mye: Svenske Emil Lerdahl, som bor i Trondheim og løper vanligvis for Strindheim, stilte i SM med en medalje som målsetting. Han fulgte med det "norske" løpsopplegget i 10 km, men likte seg ikke på 6. plass i SM og økte farten, og ble hardt straffet for det. Her ligger han nesten minuttet foran Martin Kjäll-Ohlsson. 4 km seinere er han drøye halvminuttet bak.


26 km: Og så kommer André Hammerø Løseth (29) og Martin Kjäll-Ohlsson (31). Martin er her på 19. plass og på 7. plass i det svenske mesterskapet.


Forbi Skansen: Det var lenge meget jevnt i tet også i dameklassen. Har leder russiske Irina Permitina (43 år - nr. 3 i EM-maraton 2006) foran Isabellah Andersson (nr. 105), som jager sin 4. strake seier i Stockholm Marathon, og Eri Okubo fra Japan i det de poasserer Cirkus og inngangen til Skansen..


Biologiska Muséet: Anders Szalkai (nr. 16) ligger sist av disse tre. 534 tippet hans sluttid i håp om å vinne premier i en konkurranse på marathon.se. Anders vant Stockholm Marathon i 2001 og har ytterligere to andreplasser og en tredjeplass. I vår ble han svensk mester på 100 km. Han løp med en strekk i leggen og nok litt dårligere ennforventet. I alle fall hadde 533 av de 534 trodd han ville løpe mye fortere enn sluttiden på 2.46,  På andrerunden: Løperne svinger over broa fra Djurgården og inn på Strandvägen, og så går det gjennom sentrum for andre gang.Første runde i Stockholm Marathon er på 17 km, mens andrerunden, som også går innom Djurgården, er på 25 km.
Mål på Stockholm StadionInn maratonporten: Etiopiske Shumi Gerbada løper inn på Stockholm Stadion som vinner akkurat der innkomsten var under OL i Stockholm i 1912. Neste sommer arrangeres det 100-års Jubileumsmarathon for det olympiske maratonløpet i 1912. Kondis arrangerer bussreise og har reserverte startplasser til løpet.

Gerbaba kom inn på 2.14.07, som er langt etter løyperekorden til Hugh Jones på 2.11.37 satt i 1983. Andrerunden gikk på 1.05.30 etter den forsiktige åpningsrunden på 1.08.37. Gerbaba var 16 sekunder foran kenyanske Dominic Ondoro. Han satte pers med 3,5 minutter.
Målet er nådd:  Vidars Martin Kjäll-Ohlsson har fortsatt svensk statsborgerskap etter å ha bodd over 20 år i Norge og har valgt å delta i SM istedenfor i NM. Med den høye status Stockholm Marathon har, og med solide premieprenger også til de beste i SM, så stiller alle de beste maratonløperne i Sverige opp i det svenske maratonmesterskapet. En SM-medalje henger derfor mye høyere enn en tilsvarende NM-medalje. Martin ikke valgt den enkleste veien til å vinne en mesterskapsmedalje. Desto stoltere var han når han kunne derfor strekke henderne i været  og vite at bronsemedaljen var hans.


Debut på 2.27.38: André Hammerø Løseth hadde tatt ut det meste da han passerte mål i sitt flotte debutløp, og hadde etter målpassering problemer.


Jubler for fjerdeplass i SM: Kristoffer Österlund løp London Marathon i fjor på 2.20.06 av var en av de store favorittene til en SM-medalje, men endte på den "sure" fjerdeplassen bak Martin Käll-Ohlsson, som passerte han  etter 30 km. Vi har likevel sjelden sett en gladere løper som såvidt unngikk pallen med noen sekunder. Han feiret 4. plassen på hele oppløpet mot mål.Fjerde strake: Etter å ha brukt nesten 1.15 på halvmaraton i Göteborgsvarvet uka før, så var det ganske usikkert om Isabellah Andersson kunne ta sin fjerde strake seier i Stockholm Marathon. Foran årets løp hadde hun og Ingrid Kristiansen begge tre strake seire. I tillegg hadde Evy Palm og Grete Kirkeberg tre seire hver, men ikke på rad. Nå troner hun med sine fire strake seire alene på toppen av adelskalendren for Stockholm Marathon. Sluttiden ble beskjedne 2.37.38, seks minutter bak hennes vinnertid i fjor og 14 minutter hennes maratontid i Dubai i januar. Og sett med norske øyne: 9 minutter etter løyperekorden til Grete Waitz.En glad gutt: Martin Kjäll-Ohlsson med bronsemedaljen. Han visste at om alle løp lurt og opp mot sitt beste, så var sjansen for å vinne medalje liten. Men det er alltid noen som henger med fra start og blir hardt straffet. Så den som løper et velberegnet løp, får alltid en bedre plassering enn kapasiteten skulle tilsi. Og slik ble det i Stockholm lørdag 28. mai. To av de store favorittene i SM ga seg etter drøye 25 km etter å ha hengt med teten fra starten av, og to passerte Martin mellom 25 og 30 km og avanserte dermed fra 7. plass til 3. plass. Etter en åpning på 1.12.19 halvveis og 1.13.46 på andre halvdel, ble 2.26.05 og bronsemedalje til Martin fra Oslo.


En av 251 norske: Anders Tøsse løp i mål på 3.13.02, og var sånn passe fornøyd med det. Men ut fra hans Facebook-side, så ble det likevel et flott løp:
"Fantastisk dag i Stockholms gater. Aldri har vel svenskene heiet så mye på Norge som til oss som løp med norsk drakt og flagg på brystet. Jeg ble til og med ropt "Heia Northug" fra en svenske til meg. Flotte forhold, eggende musikk og dansende lettkledde damer var langs ruta. Med slik opplevelse betyr det ikke så mye at tiden ikke ble helt kanon :-)"
Maraton nr: 337:
Bjørn Gjerde har løpt 221 av sine maraton under, men nå blir det helst litt over for den 56-årige professoren fra Oslo. I Stockholm Marathon ble det 3.14.35.


Gunnar: Med skikkelig markering av navn og nasjonalitet på T-skjorta ble det mye heiing på Gunnar Helge Sjøen fra Karmøy. 46-åringen løp på 3.17.05 i sin første maraton i Stockholm.Bølers representant: Osloklubben Bøler er en skikkelig løperklubb og stiller med løpere i veldig mange løp, men  Kurth Asle Magnussen var den eneste vi fant i Stockholm Marathon i år. 3.27.32 ble det på 53-åringen. Det er 8 minutter bedre enn da han løp i Stockholm i 2007.


Södermãlarstrand


Tung dag: Södra Mälarstrand passeres etter 6-7 km og igjen etter 31-32 km. John Henry Strupstad fra Ren-Eng har allerede etter 7 km lagt seg beskjedent bak i feltet. "Det var så tungt på førsterunden at jeg vurderte å gi meg", sa han etter løpet. Men han slet seg til mål på 2.33.38. Og det er ikke så veldig langt bak persen 2.29.43 fra Franfurt i 2007..


Båter og sjø: Båter med særpreg ligger tett i tett ankret opp langs Sõdra Mälarstrand.


Etter Södermälarstrand går løypa over Västerbroen, som er den store prøvelsen i Stockholm Marathon, og som attpå til passeres to ganger. På mosatt side ser vi Norrmälarstrand på Kungsholmen, hvor løypa går etter 10-11 km og 35-36 km.

Slottet


Essi Raitala: Ei finsk jente i baktroppen markerer at løpet passerer forbi det kungliga slottet. Vi så ingenting til Carl Gustav, som sikkert gjemte seg bort for plagsomme journalister som ville vite om han hadde vært på strippeklubber.Dusj ved slottet: Sola viste seg noen ganger gjennom skylaget som lå over Stockholm, men stort sett var temperaturen moderat og bare et fåtall løpere tok veien rett gjennom dusjen fra Ångtvättbilden.
Skeppsbroen i Gamla Stan:  Med bastskjørt i baktroppen.Rådhuset


Norsksvensk: Nicolas Santamarta fra Skjetnemarka i Tronheim lager show for fotografen foran Rådhuset. Det var fjerde ganghan løp Stockholm Marathon.

Bart:
Kåre Andersson er svensk, men bærer en bart en trønder verdig.
Mer bart: Her er det mer stil over både barten og løpsutstyret.


Heia Finland: Som har tid til en hilsen til fotografen rett foran Slottet.

Slussen


Inn mot Slussen: Tunnellen som fører løperne over fra Gamla Stan til Södermalm og Søder Mälarstrand.


4.30-fart: 4.25 var mediantiden (midterste tiden) for kvinner og 3.58 for menn. 


Prikkmannen!


Som et startfelt: Løperne har nesten løpt 6 km, men likevel er det så tett med løpere at det likner et startfelt. .


Alvorlige menn: De leder an på vei opp mot Slusen med et folkehav av løpere bak seg.


På Stockholm-sightseeing: Langs Skeppsbroen med Skeppsholmen i bakgrunnen.


Baktroppen mot mål

 
Finske tilskuere: Finnene stilte gjerne i ishockeyutstyr for å minne svenskene på hvordan de slo Tre Kronor i hockeyfinalen i VM.


Kjempa på! Fartsholderen klarte oppgaven - nesten. Han løp 5.25 eller 5 minutter for fort.


Norgesvenn: 65-årige Bertil Palmqvist tok det med ro og løp inn på 5.10.


Som alltid i Stockholm: Massevis av entusiatstisk tilskuere. Men kanskje litt færre i år enn de siste årene fordi løpet startet allerede kl. 11.30 mot kl. 14, som Stockholmsfolk er vant til.


Music to all my friends: Masse feiende flott musikk av alle sjangre rundt om i løypa. Her ved et superentusiastisk enmannsorkester, hvor det var en løper som ikke helt satte pris på det han hørte.For 14. gang: Olai Nepstad løp sin 14 maraton i Stockholm. Denne gang uten "djevlelue". Er skøyteentusiasten fra Lindås blitt myk mann når han hedret Grete Waitz med å løpe i utstyr fra "Aktiv mot kreft". Neste år blir det to maratonløp for Olai i Stockholm. Både Stockholm Marathon 2. juni og Jubileumsmarathon 1912 - 2012 den 14. juli. Kondis arrangerer reise til begge løpene.


Glade gutter! To unge finner som fulgte hveandre i tykt og tynt og kom inn på 5.30. Det eneste de manglet var kanskje litt ekstra trening på forhånd.


Internasjonalt: Sarah Mc Sharry fra Storbritannia løp i alle regnbuens farger og inn til rundt snittida for damer med 4.29.Det kom løpere til Stockholm fra 82 land. Av 15471 i mål var rundt 52 % fra Sverige.

Øistein Ackenhausen under Asics Stockholm maraton 2011
Krefter igjen til å hilse til fotografen: Øistein Ackenhausen fra Langhus løp sin maraton nr. 207 totalt og nr. 14 i Stockholm.

Rune Åsmot under Asics Stockholm maraton 2011
For femte gang i Stockholm: Rune Veikko Åsmot

Lars Try under Asics Stockholm maraton 2011
Klarte brasene: Lars Try forsøker å bli kvitt noen ekstra kilogram og tar maratonløping til hjelp. Han klarte tidsgrensen i Stockholm med god margin.


Repet: Disse klarte seg unna "repet" som stopper løpere underveis som ikke ligger an til å klare 6-timersgrensa.