De+tre+beste+jentene+i+langl%F8ypa%2C+fra+venstre%3A+Treer+Kjersti+Karoline+Danielsen%2C+toer+Inger+Saanum+og+ener+Solveig+Pedersen.
De tre beste jentene i langløypa, fra venstre: Treer Kjersti Karoline Danielsen, toer Inger Saanum og ener Solveig Pedersen.
Mens løpet totalt hadde en deltakerøkning på 28 prosent, fra 258 i fjor til 330 i år, økte antall kvinnelige deltakere med hele 41 prosent, fra 46 til 65. Den største økningen fant vi i kortløypa på 12 kilometer, men antall jenter som sleit seg gjennom 27-kilometeren økte også.

I år som de to foregående år viste den evigunge KIF-jenta Solveig Pedersen de øvrige jentene hvor skapet skulle stå. Til tross for en lei strekk under foten som plaget henne hele løpet igjennom, vant hun som hun ville på ny pers, 2.14.54, snaue åtte og et halvt minutt foran Inger Saanum fra MHI. På tredje kom Kjersti Karoline Danielsen fra Vidar, halvannet minutt bak Saanum igjen.

Satt fast i myra

Kristiansandsjenta Kjersti Karoline hadde tatt med seg samboeren, Øystein Sylta, til Sørlandet, så han skulle få smake på de svalandske myrer. Og det fikk han til gagns.

- Det gikk greit i de lette partiene, men myrene taklet jeg ikke i det hele tatt. Jeg er vant til å løpe hinder, men ikke til å sitte fast i hindrene, sa årets NM-bronsevinner på 10.000 meter bane. Han var ikke snauere enn at han berømmet vinneren, Odd Snerthammer, for sterk løping:

- På myrene dro han bare fra meg. Jeg hadde ikke sjans, sa Sylta som til slutt ble nummer to, slått med snaue to minutter.

Vinneren sjøl måtte innrømme at han var overrasket over seieren.

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle vinne i dag. Han som ble nummer to er bare en så mye bedre løper enn meg. Men jeg fikk til et kjempeløp, traff på form, traff på sko og på alt, sa flekkefjordgutten som løper for Knaben. Tidligere har han løpt juniorløypa seks ganger og seniorløypa fem ganger, og har alltid hatt lyst til å vinne gubben en gang. Og nå gjorde han nettopp det, på tida 1.49.20.

På tredje kom veteranen Helge Dolsvåg fra KIF, drøye fire og et halvt minutt bak vinneren.

Unge Solveig for sterk

I damenes kortløype ble orienteringstalentet Solveig Steinsland fra Vindbjart for sterk for hjemmefavoritten Anna Helene Hodne på de siste fem kilometerne. I mål skilte det snaue halvannet minutt mellom orienteringsløperen og skiskytteren. Vinnertida ble 57.25. På tredje kom Siri Bjorvand, også hun fra arrangørklubben Birkenes IL, på 1.04.57, et halvt minutt dårligere enn sluttida hun hadde i 1974!

Juniorguttenes 15 kilometer ble vunnet av Stian Flo fra Sørild på 1.08.30. Snaue fem minutter etter gikk Alexander Jørgensen fra Vegårshei i mål som nummer to. På tredje kom Flos klubbkamerat Hans Kristian Fløystad.

Ny løyperekord

Minigubben opplevde også en formidabel deltakerøkning fra i fjor til i år. Mens 15 unge løpsentusiaster kjempet seg gjennom gubbeløypas siste fem kilometer i fjor var antallet økt til 27 i år. Raskest var 16 år gamle Jørgen Kittelsen fra KOK på ny løyperekord, 20.43. De største vinnerne var imidlertid de to jentene, Kathrine Birkeland fra Birkenes IL og Marie Usland fra Marnardal, som stilte til start sammen med 25 gutter. Måtte de få selskap av flere jenter neste år.

Svalandsgubbens heimeside med bilder
Resultater
Odd Snerthammer har tatt teten
Ved+passering+Svaland%2C+hvor+flagget+var+heist+til+topps+til+%E6re+for+gubbel%F8perne%2C+l%E5+Odd+Snerthammer+ett+minutt+foran+andremann+%D8ystein+Sylta.
Ved passering Svaland, hvor flagget var heist til topps til ære for gubbeløperne, lå Odd Snerthammer ett minutt foran andremann Øystein Sylta.
Tre spreke gubber
Vinnertrioen+i+herrenes+langl%F8ype.+Fra+venstre%3A+Helge+Dolsv%E5g+som+ble+nummer+tre%2C+%D8ystein+Sylta+p%E5+andre-+og+Odd+Snerthammer+p%E5+f%F8rsteplass.
Vinnertrioen i herrenes langløype. Fra venstre: Helge Dolsvåg som ble nummer tre, Øystein Sylta på andre- og Odd Snerthammer på førsteplass.
Vinneren i kvinnenes korte løype
Solveig+Steinsland+har+ristet+av+seg+konkurrentene+og+kommer+i+ensom+majestet+over+Flakkebrua.
Solveig Steinsland har ristet av seg konkurrentene og kommer i ensom majestet over Flakkebrua.
Mingubbene - og to jenter - klar til start
Kathrine+Birkeland+%28401%29+var%2C+som+en+av+to+jenter+blant+25+gutter%2C+en+av+de+st%F8rste+vinnerne+i+Minigubben.
Kathrine Birkeland (401) var, som en av to jenter blant 25 gutter, en av de største vinnerne i Minigubben.