Vivian Cheruiyot vant VM på 10 000 m også i Daegu i 2011, og på 5000 m har hun VM-gull fra både 2009 og 2011. I tillegg har hun sølv på 5000 m og bronse på 10 000 m fra OL i 2012. Høsten 2013 fikk hun en sønn, og nå er hun tilbake for fullt.

10 000 meteren i Beijing-VM avgjorde Vivian Cheruiyot med en sisterunde på 60,8 sekunder, og i mål var hun 46 hundredeler foran Gelete Burka fra Etiopia.

Det var likevel kampen om bronsen som fikk størst oppmerksomhet etter løpet. Både Molly Huddle og Emily Infeld hang med teten til bare 250 gjenstod, og Huddle så ut til å ha et godt grep om bronsen. Ja, så sikker var hun på at medaljen var hennes, at hun løfta hendene i været 3-4 meter fra mål. Dessverre for henne kom Infeld i full fart på innsida og snappa bronsemedaljen med 9 hundredelers margin.

Molly Huddle var meget skuffa etterpå, og vil meget mulig resten av livet tenke på hvordan hun kunne gi fra seg den medaljen hun så å si hadde sikra seg. Vurdert ut fra TV-bildene så det ut som hun gjorde tre klassiske feil:

1. Ved å strekke hendene opp i været og juble slo hun automatisk av farten - før målstreken. Løpet var 10 000 m, ikke 9 995 m, og da var det veldig dumt å ikke løpe også de siste 5 meterne for fullt.

2. Hun gikk ut i bane to og åpna dermed opp innsida slik at Infeld kunne passere.

3. Den tredje tabben skjedde egentlig så å si fra start til mål. Molly Huddle lå utvendig nesten hele veien og løp ganske mye lenger enn mange av konkurrentene. Sjøl om farten var relativt lav, så gjorde det at hun var mer sliten enn hun hadde trengt å være da spurten virkelig dro seg til. Kanskje kunne hun vært med og kjempa om både sølv- og gullmedaljen dersom hun hadde løpt korteste veg. Emily Infeld lå inne ved lista i 99 prosent av løpet, og sjøl om Infeld hadde en dårligere snittfart per løpte km enn Huddle, kom hun altså før Huddle i mål.

For USA var 10 000 meteren uansett en stor triumf med bronsemedalje og tre løpere blant de seks beste. Shalane Flanagan som tok bronse på 10 000 meteren på samme bane - i Beijing-OL i 2008 - ble nå nummer seks.

Best av europeerne var nederlenderne, Susan Kujken og Jip Vastenburg på tiende- og ellevteplass med portugisiske Sara Moreira på tolvteplass.

Vinnertida var ikke bedre enn 31.41,31 og med tanke på at Karoline Bjerkeli Grøvdal i vår løp Sentrumsløpet på 31.41, så hadde det vært moro og sett henne i dette feltet. Vi får glede oss til 5000 meteren som har forsøk natt til torsdag, i stedet.

Firedobbelt kenyansk på 3000 m hinder

På forhånd var det venta at medaljekampen ville stå mellom fire kenyanere og amerikanske Evan Jager som tidligere i sommer løp inn til 8 blank sjøl med hekt i siste hinder og tilhørende fall.

Nå viste det seg at Jager ikke var i like god form som tidligere i sommer. Alle de fire kenyanerne i feltet passerte Jager på nest siste langside, og som vanlig når det er mesterskap, var Ezekiel Kemboi sterkest i spurten. Den danseglade kenyaneren tok sitt fjerde VM-gull på 3000 m hinder. I tillegg har han to OL-gull og tre VM-sølv på distansen. Den første sølvmedaljen tok han helt tilbake i 2003. Så det er litt av en hinderkarriere den nå 33 år gamle mannen har vært gjennom.

Conseslus Kipruto tok sølvet og Brimin Kipruto bronsen mens mannen som har vært klart best i Diamond League-stevnene i år, Jairus Birech, måtte nøye seg med fjerdeplass.

For Evan Jager var løpet en skuffelse, og til slutt måtte han registrere at han heller ikke ble beste amerikaner. Daniel Hulig kom forbi mot slutten, og Jager endte på sjetteplass. I likhet med Molly Huddle løp også Jager store deler av løpet i bane to. Meget mulig kosta det han en bedre plassering, men på hinder er det også en gevinst ved å bedre å kunne se når hindrene kommer.

Beste - og eneste - europeer var Krystian Zalewski fra Polen som kom på en niendeplass. Zalewski løp på 8.21 og var 10 sekunder bak den store mesterskapsløperen, Ezekiel Kemboi.

Ezekiel Kemboi er en av verdens mest meritterte løpere. Nå tok han sitt fjerde VM-gull på 3000 m hinder. (Arkivfoto: Per Inge Østmoen)