På søndag går EM Terrengløp i Brussel, Belgia. Dette er det siste store løp utendørs for sesongen, og vi får her et spennende oppgjør om medaljer og plasseringer blant Europas beste løpere. I år blir det også et litt annerledes EM enn vi har vært vant med de siste 6 årene: Jakob Ingebrigtsen stiller ikke, og han har hvert av de siste årene forsynt Norge med en gullmedalje i den klassen han har deltatt i. Men vi har med Karoline Bjerkeli Grøvdal som har vunnet kvinner senior de to siste årene, og som dermed er på jakt etter sitt hat-trick i EM terrengløp. Dette er ikke nødvendigvis enkelt, hun vil blant mange gode konkurrenter møte en italiensk jente som har sin første sesong som senior.

Løypen er lagt i Laeken Park, som har stier, svingete gangveier og plener.

Mesterskapet har også en lagkonkurranse der det kreves minst tre løpere for at laget skal telle med. For det norske laget så er det kun i U20 for menn at vi ikke stiller nok løpere til et lag.

Kart over løypen i Laeken Park i Brussel:
((klikk for full skjerm)

EXCH2023-course-map-and-profile-1.jpg

 

Tidsskjema EM Terrengløp, søndag 10. desember:

Tidspunkt Klasse
12:25 U20 Kvinner
12:50 U20 Menn
13:10 Mix Stafett
13:35 U23 Kvinner
14:05 U23 Menn
14:35 Senior kvinner
15:15 Senior menn

NRK2 sender fra klokken 12:20 til 16:00

Værmelding for Brussel for 10. desember:

Værmelding_Brussel.PNG

Kvinner U20 5 km:

I fjor ble det en norsk sølvmedalje i klasse kvinner U20 i EM ved Ingeborg Østgård. Hun deltar ikke i år, og hun har dessuten også rykket opp i U23-klassen. De som skal representere Norge i denne klassen i år er disse fire:

 • Anna Marie Nordengen Sirevåg, SK Vidar
 • Thea Charlotte Knutsen, Varegg IL
 • Malin Hoelsveen, Raufoss IL
 • Marte Hovland, Vik IL

Malin Hoelsveen_h500.jpg

Malin Hoelsveen er en som vet hvordan det er å bli europamester, hun tok nemlig EM-gullet på 800 meter baneløp i U-18-klassen i fjor. Men i en 5 km lang terrengløype kan det bli litt verre for henne å gjenta den bragden. I årets nordiske mesterskap i terrengløp på Island var Malin den beste norske i denne klassen, med en 4. plass. Anna Marie Nordengen Sirevåg løp i mål like etter på en 5. plass. I det samme mesterskapet løp Thea Charlotte Knutsen og Marte Hovland inn til 8. og 10. plass.
(Bilde: Malin Hoelsveen)

Anna Marie Nordengen Sirevåg er også årets norgesmester i terrengløp for juniorer. Alle de 4 jentene på det norske laget i EM var blant de beste i NM, men vi mangler den som var aller best i NM, nemlig Wilma Bekkemoen Torbjörnsen, som har hatt en formidabel sesong. Hun satte blant mye annet ny norsk klasserekord i Hytteplanmila. Den 16 år gamle Ull/Kisa-løperen er for ung til å stille i EM, ifølge regelverket til Friidrettsforbundet. European Athletics ønsker derimot 16-åringer velkommen til EM. Denne regelen rammer også Magnus Øyen, som heller ikke blir å se i EM.

Fjorårets EM-vinner i U20 for kvinner ble Maria Forero fra Spania, og både hun og bronsevinner Ilona Mononen fra Finland har rykket opp til U23-klassen i årets mesterskap. I årets favorittsjikt hører det med en dansk jente, Sofia Thøgersen, som tok en klar seier i nordisk mesterskap, og hun kan kanskje gjenta den plasseringen i EM. Så langt har hun ikke vært inne på topp-ti-plassering i EM terrengløp, men kanskje denne gangen lykkes Sofia? Hun har årets nest beste tid på 5000 meter bane i Europa, kun forbigått av det latviske stortalentet Agata Caune, som ikke stiller på søndag. Her kan vi også nevne at Tilda Månsson fra Sverige har den tredje beste banetiden på denne listen, og hun stiller. Så det er godt mulig at det kan bli en vinner fra et av de nordiske land.

Menn U20 5 km:

Disse starter for Norge i U20 for menn:

 • Andreas Fjeld Halvorsen, Ullensaker/Kisa IL
 • August da Silva Sveen, IL Jotun - inn som reserve 24.11

I U20-klassen for guttene har vi fått et forfall fra et av de sterkeste kortene til det norske landslaget, Kristian Bråthen Børve fra Ullensaker/Kisa IL har pådratt seg en stressreaksjon i leggen og må trene alternativt noen måneder fremover. Han tok sølvmedaljen i nordisk mesterskap i terrengløp, og har vært i veldig god form i høst. Også Håkon Moe Berg, Kyrksæterøra IL og Simen Gløgård Stensrud, Ullensaker/Kisa IL har trukket seg. Disse var de tre beste i nordisk mesterskap med 2, 3, og 4. plass. Inn som erstatter har vi fått August da Silva Sveen, som tok 5. plassen i nordisk, like bak disse tre, så han holder omtrent det samme nivået.Andreas Fjeld Halvorsen_H500.jpg

Andreas Fjeld Halvorsen er årets juniornorgesmester i terrengløp, lang løype, og han er en norsk favoritt til en pallplass i EM. Norgesmesterskapet gikk i Frognerparken i oktober, så hvis formen er intakt kan dette bli en god plassering for Andreas.
(Bilde: Andreas Fjeld Halvorsen)

I fjor ble det et dramatisk løp i nettopp denne klassen i EM da det norske medaljehåpet Abdullahi Dahir Rabi plutselig segnet om etter en hard åpning. Esten Hansen-Møllerud Hauen imponerte her med 7. plass etter å ha stoppet for å hjelpe lagkameraten.
Denne gangen vil favorittstempelet måtte klistres på nederlandske Niels Laros. Han er 18 år, og løp VM-finale på 1500 meter for seniorer i sommer, og tok der 10. plassen på ny nederlandsk rekord.

Karl Ottfalk fra Sverige ble årets nordiske mester i terrengløp i denne klassen.

Irske Nicholas Griggs er også en løper som trekkes frem som en av favorittene i U20-klassen. I fjor tok han en sølvmedalje i denne klassen i EM terrengløp, og i årets EM i U20 på bane så hadde han en duell med Andreas Fjeld Halvorsen. Dessverre falt Andreas i den siste svingen, men nå blir det altså en ny sjanse for disse til å gjøre opp.

I fjor ble det en britisk seier i denne klassen ved Will Barnicoat, men han løper nå i U23. Storbritannia har like fullt et sterkt lag som vil kjempe for en ny EM-titel i år, og Henry Dover er en av dem som trekkes frem. Spanske Sergio Del Barrio har flere EM-titler i hinderløp, og slike løpere har en tendens til å også beherske terreng på en god måte.

Kvinner U23 7 km:

 • Ina Halle Haugen, IL Runar
 • Mari Roligheten Ruud, IL i BULIna Halle Haugen_H600.jpg
 • Sara Busic, IL Skjalg

I U23-klassen for kvinner stiller Norge med årets nordiske mester i terrengløp for kvinner senior, nemlig Ina Halle Haugen. I det nordiske mesterskapet var det ikke U23-klasser, og Ina Halle Haugen tok her seieren i sin første seniorsesong. Runar-løperen har vist stadig bedre form utover sesongen, og det kan derfor bli veldig spennende å følge henne i U23-klassen i EM.
(Bilde: Ina Halle Haugen)

I fjor var det kun en norsk deltaker i denne klassen, Andrea Modin Engesæth, som løp inn til en 12. plass. Vinner i fjor ble italienske Nadia Battocletti, som er en slags Italias svar på Jakob Ingebrigtsen. Hun har vunnet EM terrengløp fire år på rad: to seire i U20 og to i U23. I år har hun rykket opp til senior, så her er tronen ledig i U23 for kvinner. Britiske Megan Keith som tok sølvet i fjor er fremdeles med i U23-klassen, og hun har årsbeste i Europa på 5000 meter baneløp. På den statistikken er også finske Nathalie Blomqvist høyt oppe, så kanskje kan det bli en finsk seier her i år.

Menn U23 7 km:

 • Ibrahim Buras, IL i BUL,
 • Vebjørn Hovdejord, Snøgg Friidrett
 • Kristoffer Sagli, Aure IL
 • Moa Abounnachat Bollerød, Sem IF

I fjor kjempet Magnus Tuv Myhre lenge om medaljer i U23-klassen i EM, men det endte med en 10. plass. Det er ikke helt enkelt å si noe om hvilken motstand disse fire guttene vil møte i EM, men en dansk kjenning som de ganske sikkert kommer til å bli utfordret av er Joel Ibler Lillesø. Han tok en 3. plass i seniorklassen i nordisk mesterskap i terrengløp og må absolutt regnes med her, selv etter en sesong med en del sykdom og skader. Hvis vi bruker årsbeste-statistikken for 5000 meter bane ser vi at irske Nicholas Griggs er et sterkt navn.

Kvinner senior 9 km:

 • Karoline Bjerkeli Grøvdal, IK Tjalve
 • Maria Sagnes Wågan, IK Tjalve
 • Ine Bakken, SK Vidar

Det er i kvinner senior at det i år antagelig er størst sjanse for å få en norsk gullmedalje. Karoline Bjerkeli Grøvdal har vunnet EM terrengløp to år på rad, og hun går nå for å ta en tredje gullmedalje. I fjor tok hun seieren etter en intens thriller av en sluttspurt mot tyske Konstanze Klosterhalfen, der Karoline avgjorde det hele på siste strekket inn mot mål. I år deltar ikke Konstanze Klosterhalfen, og heller ikke de to som fulgte på de neste plassene i fjorårets EM, Alina Reh og Hanna Klein. Derimot er det andre gode løpere som kan utfordre Karoline. En av dem er nevnte italienske Nadia Battocletti som altså har vunnet sin klasse fire år på rad.  Hun vil nok ganske sikkert prøve å fortsette med den praksisen det første året hennes i seniorklassen.

Karoline Bjerkeli Grøvdal_flagg_H800.jpg
I fjor tok Karoline Bjerkeli Grøvdal seieren i EM Terrengløp for andre gang. (Foto: Kjell Vigestad)

Av topp-ti-løperne fra fjorårets EM terrengløp finner vi foruten Karoline, britene Jessica Warner-Judd, Abbie Donnelly og nederlenderen Veerle Bakker.

Karoline Bjerkeli Grøvdal har en lang historie i EM terrengløp, der hun har en samling av 9 medaljer av ulik valør. Nå går hun altså for sin tiende medalje, og hvis den blir av gull kommer hun inn i et ekslusivt selskap av trippelvinnere: Britene Paula Radcliffe (1998 og 2003), Hayley Yelling (2004 og 2009) og irske Fionnuala McCormack (2011 og 2012). Men tyrkiske Yasemin Can er fremdeles selve dronningen av terrengløp, hun vant fire ganger mellom 2016-2019.

39 år gamle Fionnuala McCormack stiller forresten også i årets EM, for 18. gang.

Men antagelig kan det største hinderet for Karoline Bjerkeli Grøvdals vei til et EM-gull være italienske Nadia Battocletti, som i sin første sesong som senior kanskje kan true den mer garvede Karoline.
Nadia_Battocletti_i_maal_AZ3T3317.jpg
Nadia Battocletti er Italias svar på Jakob Ingebrigtsen: hun vinner hvert år sin klasse i EM Terrengløp. Her fra fjorårets seier i U23-klassen. I år er hun altså i seniorklassen. (Foto: Kjell Vigestad)

Menn senior 9 km:

 • Even Brøndbo Dahl, FIK Orion
 • Jacob Boutera, Ullensaker/Kisa IL
 • Magnus Tuv Myhre, Brandbu IF
 • Henrik Børkja Ingebrigtsen, Sandnes IL
 • Eivind Øygard, Jølster IL
 • Fredrik Sandvik, Ullensaker/Kisa IL

Det som er sikkert i klassen for menn senior er at vi vil få en annen vinner enn i fjor, og som det har vært de seks siste årene. Jakob Ingebrigtsen stiller nemlig ikke, og har han rett og slett pleid å ha god kontroll på EM-gullet i terrengløp. Årets EM har vært et av målene for Jakob denne sesongen, og arrangørene har markedsført EM med hans navn. Grunnen til at Jakob Ingebrigtsen ikke stiller, er ifølge TV2 at han har hatt en skade, og at han ikke har rukket å komme tilbake i form.
(Bilde: Even Brøndbo Dahl)Even Brøndbo Dahl_H500.jpg

Vi mangler også en del andre gode norske løpere her, slik som Narve Gilje Nordås, Per Svela, Awet Kibrab, Sondre Nordstad Moen og Zerei Kbrom Mezngi. Men vi har flere andre kandidater som kan levere gode norske prestasjoner i EM. Even Brøndbo Dahl vant nordisk mesterskap i terrengløp, med Jacob Boutera på andreplass med samme tid. Jacob Boutera har tydeligvis hatt en god formstigning utover høsten, og han har vist tidligere at terrengløp passer ham godt. Henrik Ingebrigtsen har EM-gull fra den gangen han løp i U23-klassen, og Magnus Tuv Myhre vant NM i fjor og har vært mye bedre i år. Både Even Brøndbo Dahl og Jacob Boutera har lagt i høydetreningsleir denne høsten og kan derfor kanskje komme med en formtopp akkurat til EM Terrengløp.

Henrik Ingebrigtsen, Eivind Øygard og Fredrik Sandvik er også løpere med en solid internasjonal erfaring, og som kan være med og kjempe langt fremme her.

I fravær av Jakob Ingebrigtsen er Isaac Kimeli en av dem som trekkes frem som favoritt til å innkassere gullmedaljen. Han ble nummer tre i fjor, og han er fra Belgia og har dermed en slags fordel av å løpe på hjemmebane. 29 år gamle Kimeli har en lang karriere som løper med flere gode prestasjoner som går tilbake til en sølvmedalje i U20-klassen i 2013. Han har fortalt til media at han avsluttet årets utendørssesong tidlig for å være i form nettopp til EM Terrengløp på hjemmebane. Og uten Jakob Ingebrigtsen på startstreken kan denne gulldrømmen ha blitt ganske mer realistisk.

Yann Schrub fra Frankrike ble i årets VM i friidrett beste europeer på 10.000 meter med en niendeplass, og i fjor tok han en 7. plass i EM terrengløp, rett bak landsmannen Bastien Augusto. Begge disse to stiller på startstreken på søndag. Og ikke minst Italias Yemaneberhan Crippa må nevnes når vi snakker om favoritter. I fjor ble det en fjerdeplass i feltet bak Jakob Ingebrigtsen, og han ble også europamester på 10.000 meter på bane.

Offisiell informasjon om EM terrengløp finner du her:

EM_logo_H500.jpg

Spar European Cross Country Championships

Slik gikk det:

Collage_EM_terreng_oppsummering_2a_1280.jpg

Oversikt EM terrengløp:
Norge ble tredje beste nasjon i EM terrengløp.