Publisert av Rolf Bakken og Kjell Vigestad

Siste om Abdullahi Rabi:
NFIFs idrettssjef Erlend er igjen i Torino og følger opp Abdullahi Rabi, som kollapset under EM i Torino. De prøver som er tatt på sykehuset i Torino viser ingen spesielle problemer, men Abdullahi vil bli fulgt med diverse prøver når han kommer hjem, og har derfor fått treningsforbud i første omgang fram til jul. 

Da Norges fem U20-løpere ble til fire i mål

Norge hadde fem mann på startstreken i MU20 på EMs første øvelse over 6 km på frossen mark i La Mandria Park i Piemonte utenfor Torino: Andreas Fjeld Halvorsen, Esten Hansen-Møllerud Hauen, Abdullahi Dahir Rabi, Vebjørn Hovdejord og Simen Gløgård Stensrud. Størst forventninger var stilt til Abdullahi Dahir Rabi, som tok sølv i fjor, og om de tre beste norske kunne sikre Norge medalje i lagkonkurransen. 

1100m_dobbetl_dansk_AZ3T2067.jpgHissige på grøten: Danskene Axel Vang Christensen og Joel Lillesø, her etter 1100 meter, åpnet svært optimistisk. (Foto: Kjell Vigestad)

Dramatisk exit

De to danske favorittene, Axel Vang Christensen og Joel Lillesø, la seg i tet i en voldsomt tempo fra start og fikk med seg briten Luke Birdseye og iren Nicholas Griggs. Abdullahi Dahir Rabi prøvde å tette luka på første runde - men så i en bratt kneik knakk Runar-løperen sammen og ble liggende bevisstløs. De to nærmeste lagkameratene, Esten Hansen-Møllerud Hauen og Vebjørn Hovdejord stoppet intuitivt opp for hjelpe lagkompisen før personell tok seg av det norske håpet. Runar-løperen fikk en dramatisk exit i mesterskapet, men var bevisst da han ble fraktet til sykehus for sjekk.

- Vebjørn og jeg prøvde å få Abdullahi opp og i gang igjen, men skjønte at vi bare måtte få han ut av løypa før annen hjelp kom til, fortalte Esten til Kondis på telefon fra Italia. Han anslo at han stoppet opp mellom 10 og 20 sekunder.

- Jeg følte meg pigg da jeg kom i gang igjen, så jeg vet ikke om jeg tapte så mye om det, sier den positive alvdølen som trodde at Vebjørn tapte noe mer på den svært uvanlige, men svært så sympatiske manøveren. 

2300m_Hovdejord_og_Hauen_foer_Rabis_kollaps_AZ3T2097.jpgTo beste norske: Vebjørn Hovdejord og Esten Hansen-Møllerud Hauen pent plassert i feltet etter 1100 meter før Abdullahi Dahir Rabis kollaps. (Foto: Kjell Vigestad)

Britisk-irsk oppgjør

Da de kom i gang igjen, lå Esten Hansen-Møllerud Hauen først av de norske rundt nummer 30. På den andre av de fire rundene var plutselig Axel Vang Christensen også borte fra tetbildet etter å ha brutt løpet, og også Joel Lillesø slet med å henge med på det britiske-irske kjøret i front. Danskene fikk nok smake sin egen medisin med alt for høy åpningsfart før de kaftsugende kneikene startet.

På den siste runden var det Nicholas Griggs som så ut til å ta hjem tittelen, men på oppløpet var iren nær ved å snuble og stivnet slik at briten Will Barnicoat knep seieren på 17:40. Det ble for øvrig en hel britisk-irsk dag da de to sterke terrengløpsnasjonene delte på de fem første plassene. 

5. plass i lagkonkurransen

Esten Hansen-Møllerud Hauen løp seg oppover i feltet og endte på en meget sterk 7. plass på 18:07, bare 27 sekunder bak vinneren. Norge tok en meget godkjent 5. plass uten at den antatt beste kom til mål. 17-åringen Simen Gløgård Stensrud disponerte meget bra og ble nest beste norske på 27. plass, Vebjørn Hovdejord sluttet på 30. plass etter dramatikken på første halvdel og Andreas Fjeld Halvorsen endte som nr. 67.

Dramatisk_innspurt_feil_vinnere_kanskje_AZ3T2376.jpgSnublet: Iren Nicholas Griggs var bare meter unna å bryte målseilet først, da han mistet balansen og måtte ta et par støttesteg. Da smatt briten Will Barnicoat forbi og ble europamester. (Foto: Kjell Vigestad)

Topp 10 - menn U20:

Plass
Navn
Nasjon
Resultat
1
BARNICOAT Will
GBR
17:40
2
GRIGGS Nicholas
IRL
17:41
3
CASEY Dean
IRL
17:46
4
MILLS Sam
GBR
17:54
5
BIRDSEYE Luke
GBR
17:56
6
MIGALLON Jaime
ESP
18:06
7
HAUEN Esten Hansen-Møllerud
NOR
18:07
8
MONREAL Mario
ESP
18:09
9
BIRD Edward
GBR
18:09
10
TAŞYÜREK Ismail
TUR
18:10
Øvrige norske:
27
STENSRUD Simen Gløgård
NOR
18:27
30
HOVDEJORD Vebjørn
NOR
18:29
67
FJELD HALVORSEN Andreas
NOR
19:12
 
RABI Abdullahi Dahir
NOR
DNF


800m_fem_i_tet_en_mangler_Rabi_AZ3T2033.jpg
Tøff åpningsfart: Etter 800 m har fem løpere fått en god luke bakover. Axel Vang Christensen, dansk friidretts vidunderbarn, drar i stort fart opp mot slottet foran landsmannen Joel Lillesø og briten som vant til slutt, Will Batnicot, pluss iren Nicholas Griggs og en løper til. Men vår egen gullfavoritt Abdullahi Rabi mangler. (Foto: Kjell Vigestad)

Danskene falt for eget grep
I fjor gikk da 17 år gamle Axel Vang Christensen knallhardt ut og så seg aldri tilbake - og vant suverent foran vår egen Abdullahi Rabi og sin landsmann Joel Lillesø. Alle som tippet på forhånd inklusive European Athletics, holdt disse tre som store favoritter i år også. I ettertid ble fasiten: Nr. 1 og 2 i fjor fikk DNF og nr. 3, Joel Lillesø, ble nr. 13. 

U20-juniorene startet direkte på motbakkrunden på 1500 m og inn gjennom slottet på toppen, mens de andre klassene stort sett hadde en eller to flate 1000 m-runder først som strakk ut feltet. Det gjaldt derfor å være tidlig opp til toppen for juniorene hvor det kunne bli kø ved inngangen til slottet. Det ble derfor en enda hardere åpning enn i fjor hvor selv ikke Rabi klarte å henge med. Men den tøffe starten straffet seg for danskene. Å gå nesten rett inn i en slik motbakke med 800 m-fart er kanskje ikke så lurt? Men briten Griggs var med på denne åpningen og klarte seg likevel, så det er nok mer enn én årsak til danskenes fall.

1100m_Abdullahi_Rabi_foerste_runde_AZ3T2080.jpg
På førsterunden: Abdullahi Rabi ser allerede preget ut etter 1100 m når motbakken er unnagjort for første gang av fire. Han kom litt dårlig ut i starten og prøvde å hente inn teten, som løp alt for fort både for Rabi og danskene. (Foto: Kjell Vigestad)

2600m_Hovdejord_Stensrud_AZ3T2242.jpgHovdejord og Stensrud: Etter at motbakken er unnagjort for andre gang, dvs. like etter at Vebjørn Hovdejord har hjulpet Abdullahi Rabi ut av løypa, er han og Simen Stensrud sammen nedover bakkene mot rundepassering. De holdt følge stort sett følge til mål og kom inn på 27. og 30. plass med yngstemann, Simen 17 år, to sekunder foran. (Foto: Kjell Vigestad)

1100m_Fjeld_Halvorsen_brattbakken_MAZ3T2258.jpgTøft møte med U20-klassen: Andreas Fjeld Halvorsen var yngstemann av Norges dem løpere i Torino. Etter to sølvmedaljer i U18-EM i Jerusalem i sommer og en flott banesesong, så var det kanskje ikke en 67. plass av 101 startende han hadde håpet på.

Litt av en arv til neste U20-generasjon
Vi måtte fram til 2009 før Norge hevdet seg i U20-klassen for gutter. Da ble det snust på medalje med 4. plass til Sondre Nordstad Moen i 2009 og 5. plass i 2010, mens Ferdinand Kvan Edman ble nr. 4 i 2012. Så hopper vi til 2016 da Jakob Ingebrigtsen tok gull som 16-åring og deretter tre U20-gull til de neste tre årene pluss gull for lag i 2018 og sølv i 2019. Og så ble det sølv i Dublin i fjor til Abdullahi Rabi og en 4. plass for lag.

Nå går Abdullahi Rabi, Esten Hansen-Møllerud Hauen og Vebjørn Hovdejord over i U23-klassen fra nyttår av, så neste år faller det et stor ansvar på årets to 17-åringer, Simen Gløgård Stensrud og Andreas Fjeld Halvorsen å bringe stolte norske tradisjoner videre.

Start_U20_menn_foto_Fidal_Colombo_Endelig_093531_FG_4760.jpgKl. 09.35 - første start: U20-guttene er først ute mens det fortsatt er mange kuldegrader, barfrost og frostrøyk. Kanskje ikke det man venter seg i Italia, men i 2006 arrangerte Torino vinter-OL. (Foto: FIDAL/Colombo)

Når vi ikke ser noen med norske drakter på bildet, så skyldes det at de fem norske ikke var blant dem som ruste mest ut i starten av de 101 på startstreken..
 

ALLE RESULTATER

Øvrige reportasjer fra EM terrengløp 2022: