Publisert av Rolf Bakken og Kjell Vigestad

Opploep_Forero_feirer_Oestgaard_Mononen_mot_maal_best_AZ3T2705.jpgTre sekunder fra seier: Ingeborg Østgård over mål til sitt andre EM-sølv i terrengløp bak en jublende Maria Forero fra Spania mens finske Ilona Mononen tar bronsemedaljen sekundet bak Ingeborg. (Foto: Kjell Vigestad)

På kvinnenes 4 km i U20-klasen stilte Norge med kvartetten, Ingeborg Østgård, Anna Marie Nordengen Sirevåg og tvillingene Maren og Ina Halle Haugen.

Det britiske stortalentet Innes Fitzgerald (16) åpnet svært optimistisk med spanske Maria Forero nærmest. Ingeborg Østgård åpnet kontrollert på 7. plass med en luke på 10 sekunder ut på den siste av de to lange rundene på 1500 m.

Ingeborg kjempet med finske Ilona Mononen bak tetduoen der spanske Maria Forero fikk en klar luke i bakkene på siste runden, mens den litt uryddige britiske ungjenta fikk den tungt på oppløpet. Forero kunne juble for gullet, men bak avsluttet Ingeborg Østgård som så ofte før meget godt og passerte Mononen og som i fjorårets mesterskap i Dublin. tok hun sølv tre sekunder bak vinneren.

Ingeborg_Oestgaard_Ilona_Mononen_A20G2996.jpgNordisk på pallen: Ingeborg Østgaard sammen med den finske bronsemedaljøren Ilona Mononen. (Foto: Kjell Vigestad)

Maren Halle Haugen ble nest best av de norske på en sterk 15. plass 44 sekunder bak vinneren. Anna Marie Nordengen Sirevåg ble nr. 36. på 14:07 og Ina Halle Haugen endte på 49. plass av de 88 startende med 14:20.

De norske jentene tok 5. plassen i lagkonkurransen ikke langt bak Storbritannia. Spania tok laggullet foran Tyrkia og Tyskland.

Start_u20_jenter_AZ3T2554.jpg88 U20-jenter til start: Vi ser både Ingeborg Østgård og Ina Halle Haugen i fremste rekke. (Foto: Kjell Vigestad)

Moderat åpning: Bare Ingeborg Østgård måtte bruke albuene i starten og passerte 600 m på 9. plass. Ina startet bra og lå på 15. plass mens Maren lå på 26. plass og Anna Marie på 51. plass. (Foto: Kjell Vigestad)

ALLE RESULTATER

Maren_Halle_Heugen_og_danskenes_beste_Marie-L_Joergensen_AZ3T2780.jpgFint comeback: Maren Halle Haugen på vei mot mål til en fin plassering. Hun har stått over de fleste løpene i år, men i EM gikk det fint. Maren var strålende fornøyd med en 15. plass. (Foto: Kjell Vigestad)

Rett etter målpassering var Maren Halle Haugen godt fornøyd med at hun slo tvillingsøster Ina i et løp for første gang på veldig lenge.

I langrennssporet er Maren best, mens Ina er en av de beste Europa i lange løp i U20-klassen. I fjorårets U20-EM ble det bronse på 3000 m. Men hadde Maren visst hvor dårlig det gikk med søsteren i søndagens løp, så hadde det satt en demper på gleden over seieren i familieduellen. Hadde Ina delt 15. plassen med Maren, så hadde Norge tatt bronsemedaljen for lag. Nå ble det 45. plass for Ina av de 88 som startet.

Det 5. plass for Norge i lagkonkurransen med Anna Marie Nordengen Sirevåg 36. plass som ett av tre tellende resultater. Danmark ble nr. 10 av de 16 landene som stilte til start.

Tvillingene_Halle_Haugen_AZ3T2633.jpgTvillingene Halle Haugen: Her har Maren nådd igjen Ina og løper etter hvert fra henne. EM ble ikke en god dag for Ina, som kom i mål litt etter midten i feltet blant de 88 som startet. Hun var ikke alene om å ha en dårlig dag. Hele vinnertrioen fra EM i 2021 i U20-gutter, som var årets skyhøye favoritter i år, hadde alle en dårlig dag. (Foto: Kjell Vigestad)

Årets vinner i jenter U20, spanske Maria Forero, var ikke tippet som vinner av noen. Hun tok tidlig ledelsen og styrte løpet nesten fra start til mål. Vi har sett på årsbeste på bane for henne og de to norske som vi hadde store forventninger til.

Årsbestetider på bane:

Maria Forero nr. 1 Født 24. mars 2003
1500 Metres 4:26.65 Castellón (ESP)
3000 Metres 9:25.14 Torrent (ESP)
5000 Metres 16:17.31

Ingeborg Østgård nr. 2 Født  5. oktober 2003
800 Metres 2:04.91 Greveskogen idrettspark, Tønsberg (NOR)
1500 Metres 4:09.91 Bislett Stadion, Oslo (NOR)
3000 Metres 9:22.75 Trondheim Stadion, Trondheim (NOR)

Ina Halle Haugen  nr. 49 Født 22. november 2003
800 Metres 2:07.66 Sentralidrettsanlegg, Nittedal (NOR)
1500 Metres 4:17.09 Bislett Stadion, Oslo (NOR)
3000 Metres 9:14.51 Østerbro Stadion, København (DEN)

Løypa for U20-jenter er 4 km, så tider både på 3000 m- og 5000 m-tider har betydning for kapasiteten. Både Ingeborg og Ina er klart bedre baneløpere enn Maria Forero. Forero har et bra løp på 5000 m, en distanse Ingeborg og Ina ikke har løpt i år. Ina har løpt 10 km på 34.11 og har klasserekord for klasse 16-17 år. Hun er så absolutt et talent for lange løp.

Nå ble Maria Forero nr. 1 og Ina nr. 45. Terrengløp er ikke baneløp og det er mange faktorer som teller. Danske Sofia Thøgersen var den største favoritten. I fjor tok hun sølv på 3000 m i U20-EM som 16-åring. I år har hun løpt 5 km på 15.53 og vant nordisk mesterskap foran Ingeborg Østgård for 5 uker siden. I Torino ble hun nr. 25. Beste danske kom i mål som nr. 16 på plassen etter Maren Halle Haugen .(Se bildet av henne og Maren tidligere i reportasjen).

Anna_M_N_Sirevaag_mot_maal_AZ3T2813.jpgNr. 36: Anna Marie Nordengen Sirevåg hadde ikke det største forventningspresset på seg av de norske. Hun løp et jevnt løp og plasserte seg på beste halvdel av resultatlista. Hun er den eneste av de fire norske som også neste år kan delta i U20-klassen. (Foto: Kjell Vigestad)