Fredag kveld går startskuddet for fellesstarten under nyvinningen Night Hawk i Vestmarka utenfor Oslo.

Og stafetten som har tatt mål av seg til å være den norske utgaven av svenskenes 10-mila og finnenes Jukola, kan sole seg i stjerneglans fra flere av verdens beste o-løpere på direkten.

- Det er tidenes startfelt på norsk jord, sier styreleder i Night Hawk organisasjonen Johan Bernt Michelsen.

- Fredag kveld står Jani Lakanen, Johan Runesson, Anders Nordberg, Magne Dæhli, Emil Wingstedt, Fredrik Johansson, Filip Dahlgren og Håvard Lucasen på startstreken samtidig, fortsetter Michelsen.

VM-medaljører fra Norge, Sverige og Finland står da altså skulder ved skulder i kamp om å være først inn til veksling, og skaffe sin klubb best mulig utgangspunkt til lørdagens jaktstart.

- Spesielt den lengste nattetappen har høy status, sier Michelsen og snakker om de 10,3 kilometerne som venter 4. etappeløperne.

De tre ande nattetappene måler 7,4 kilometer.

Tøft nok i nattemørket i Vestmarka.

- Jeg har selv vært gjennom en del av løypene på dagtid denne uken, og jeg har aldri løpt i så fine deler av Vestmarka tidligere. Men det er likevel tøft.

Hvem blir nattens konge i denne typen terreng?

- Skogsløperne favoriseres, sier kjapt Michelsen og tenker seg litt om før han fortsetter.

- Håvard Lucasen er en skogsløper, og han kan fort bli «Natt Hauk».

Betegnelsen «Natt Hauk» går til første mann inn på den lengste nattetappen, en etappe norske Lucasen er tildelt hos den finske favoritten Vaajakosken Terä.

Men det er i dagslyset lørdag det hele avgjøres.

- De som takler terrenget kan løpe ned mot 6 minutter på kilometeren, men om en ikke er aggressiv nok kan en fort tape tid. Det er et interessant poeng, for dette kan gi større utslag enn en kanskje skulle tro. Det er krevende, både fysisk og teknisk, forteller Michelsen som altså har testet utfordringen, før han understreker.

- Men løypene er lagt til de fine delene av terrenget hele veien, uten at det på noen måte blir «gamping».

Real orientering hele veien altså, med muligheter for at løperne kan løpe både på natt- og dagetapper, gir en spennende stafett med avgjørende taktikkeri.    

- Jeg legger merke til at to av de sterkeste lagene, Halden og Vaajakosken Terä, stiller med «friske bein» på første etappe lørdag. Ellers dobler de, med først natt- og deretter dagetappe, på resten av løperne.

- Jeg tror at dette blir avgjørende. «Friske bein» på en 10 kilometer lang løype i Vestmarka, kan fort være det som tipper i favør av nettopp et av de nevnte lagene.

De to nevnte lagene mønstrer henholdsvis Mats Haldin og Ville Keskisaari på en nevnte etappen lørdag.

Men løperne i resten av topplagene, som Kristiansand OK, Frol IL, Södertälje Nykarn Orientering, Turun Metsänkävijät, Paimion Rasti, Göteborg Majorna OK, IFK Lidingö, OK Linné og Malungs OK er nok innstilt på å selge seg dyrt.

Kilde: Norsk orientering

Night Hawk

Night Hawk live