Sykkelklassikeren Bergen-Voss ble gjennomført for 35. gang den 4. juni med nesten 5000 fullførende. Siden starten første gang i 1977 har rittet hatt en jevn økning i antall syklister, men det var først i 2006 at det virkelig tok fart med over 1000 deltakere.

Av Jørgen Pettersen

Siden har det 165 km lange rittet bredt seg som en farsott blant vanlige mosjonister som alle vil prøve seg på utfordringen. Flere treningssentre i Bergen har gjennom vinteren og våren egne spinninggrupper og utesykling for medlemmer som har rittet som det store målet. Slik har Bergen-Voss økt i omfang.

Flere av Vestlandets beste syklister har opp gjennom tidende har brukt turklassikeren til å teste formen innimellom sine viktige konkurranser. Knut Bøe var med å vinne de tre første gangene, og så fulgte proffsyklistene Torjus Larsen og Bo A. Namtvedt opp med flere seire i rittet.

I den senere tid har Bjarte Vethe fra Voss og Ove Matland vært de to som har vunnet flest ganger med hele åtte seire hver.

På kvinnesiden er det Marit Iden fra Åsane CK som med sine 6 seire har vunnet flest ganger. Rekorden for kvinner er det Elin Steinsbø fra Bømlo SK som har, med tiden 4 timer og 17 minutter. Hun har også vunnet kvinneklassen fire ganger. 


Surt vær

Løpet har hatt for tradisjon å starte på Festplassen midt i Bergen sentrum. Så ble starten flyttet til Arenum i Solheimsviken, og denne gang gikk den utenfor Grieghallen. Dagens løype er ca.165 km, og det er noe kortere enn tidligere år fordi man nå kan sykle gjennom en del tunneler, og veier er utbedret flere steder.

Når 5200 forhåndspåmeldte syklister skal ut i løypen må det organiseres godt. BCK har grytidlig start klokka 05.00 med maks 80 ryttere i hver pulje og 3 minutts intervall mellom puljene. Med en slik tidlig start er det bedre for syklistene som møter langt færre biler underveis til Voss.

Løpet starter lørdag morgen med regn og surt vær for syklistene, noe som kan ta motet for noen hver. Men ute ved Paradis skole fyker de best seedete puljene forbi uten å tenke på vær eller vind. De er opptatt av en ting, nemlig en kanontid på Voss. Dette har de trent for hele vinteren og våren.

Etter ca. 40 km ved Trengereid kommer den første prøvelsen. Her er det en 2,5 km lang oppoverbakke som er utrolig seig mot toppen. Når den antatt best seedete gruppen passerer meg nesten på toppen av Gullbotn, er det full sprekk i feltet. Her skiller det seg ut en mindre gruppe som er langt sterkere i motbakken enn de øvrige som er seedet i pulje 1. Fra denne gruppen er det 11 mann som kommer først til Voss.

Like bak jager seedet gruppe nummer 2, men farten er betydelig lavere i motbakken. Dette feltet får en sluttid på 4 timer og 25 minutter.

 

Velfortjent hvil

Innimellom store felt kommer vanlige mosjonister pesende opp til toppen av Gullbotn vel vitende om at det kun er 2 mil til neste lange motbakke, nemlig Kvamskogen. Den er nesten 4 km lang og ligger 450 moh. På Kvamskogen kan syklistene ta en velfortjent hvil. Her serveres det varm suppe og saft.

Etter Kvamskogen blir løpet langt lettere. Utforkjøring i tunneler ned til Norheimsund og lange flate partier til Øystese. Her blir det lett kupert terreng gjennom Ålvik til Kvanndal og Granvin. Den siste store prøvelsen er like etter Granvin. Med nesten 150 km i beina skal syklistene opp bratte og seige Skjervet. Motbakken er ca. 2,5 km lang med serpentinsvinger. Fra toppen er det 15 km flatt og lett nedoverbakke til mål.

På Voss er det sol og en behagelig temperatur. I målområdet holder speaker Erik Hanøy stemningen på topp, og det er trivelig å være tilskuer. Seedet pulje nr.1 får æren av å komme først til Voss på dagens beste tid, 4 timer og 15 minutt. Den består av Bjarte Vethe (Voss SK), Ole Andre Austevoll (Fana IL), Øystein Blom Olsen (Åsane CK), Jørgen Eide (Hardanger SK), Otto Eikeset (Fana IL), Georg Feed (CK Haugalandet), Gunnleiv Gjøsæter (Bømlo SK), Joachim Jordan (Fana IL), Yngve Kiserud (Mædicinernes CK), Fredrik Olsen (Åsane CK) og Thomas Kristiansen Grønfur (Førde CK).

Dermed tangerte Bjarte Vethe med sin åttende seier Ove Matland som denne gang kom i feltet like bak på 4 timer og 16 minutt. I feltet med Ove Matland kom også BCK sine fremadstormende juniorer med Benjamin Donovan Steinsland, Jonas Hopsdal og Nicholas Hammersland. De blir trent av veteranen Bjørn Hopsdal som også klarte å være med denne sterke gruppen like bak vinnerpuljen.

Beste kvinne til Voss ble Linnea Fredång fra Åsane CK på tiden 4 timer og 25 minutt. Linnea som var aktivt med i puljen, deltok for tredje gang og vant også i fjor sammen med Josie Loane.

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år
KONDISbladet nr.5

KONDIS-Årgang 2011
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)