Han leverer som han skulle vokst opp på sykkelen, men den lovende unggutten fra Snåsa startet først å trene sykkel aktivt høsten 2009, samme år som hans eldre bror, Lorents Ola, slo igjennom for fullt.

Av Ingrid Lorvik

I fjor vår debuterte Kristian i rittsammenheng for første gang, og etter det har han i likhet med sin bror, innkassert en rekke seire og sterke plasseringer på sykkelen. Han har vist seg fram både i Ungdomsmesterskap og turritt, og mange har bitt seg merke i de fantastiske sykkelferdighetene til denne lille råtassen.

I hans første sesong imponerte han, ikke bare i konkurranse mot sine jevnaldrende, men også mot eldre og mer erfarne ryttere. Om distansen er lang eller kort, spiller ingen rolle. Til tross for sin unge alder, presterer Kristian godt også på lengre løp. I det 117 km lange turrittet Snåsavatnet Rundt, viste han seg fram på hjemmebane og vant en klar seier etter å ha rykket fra et felt med flere sterke seniorryttere.

Også under Bergmannsrittet, som er et todagers ritt som går fra Røros til Bruksvallarna i Sverige og tilbake igjen, viste den lille gutten konkurrentene ryggen. Det var nok ikke mange som hadde trodd at rittets yngste deltaker skulle bli den første til å krysse mållinja to dager på rad. At Kristian har et sjeldent talent for sykling, er det i alle fall ingen tvil om!


Inspirert av broren

Aasvold-navnet ble for alvor kjent i sykkelmiljøet i 2009 da Kristians eldre bror, Lorents Ola, slo igjennom med blant annet å ta en suveren sammenlagtseier i Norgescupen. Lorents sykler i dag for Plussbank Cervélo, Sørlandets sykkellag som Thor Hushovd står bak. Men selv om han satser for fullt på syklinga, tar han seg også tid til å hjelpe lillebror på veien mot toppen.

Det er veldig motiverende å ha han som både bror og trener med tanke på at han gjør det så bra som han gjør. Det var mye på grunn av Lorents Ola at jeg begynte å satse på sykkel. Vi dro til Trondheim og så på noen sykkelritt der han var med, og da fikk jeg også lyst til å satse aktivt, forteller Kristian.

- Får dere trent mye sammen?

- Vi trener ikke spesielt mye sammen siden det ikke er så ofte han er i Snåsa. Lorents Ola er mye i utlandet, og ellers bor han i Trondheim. Men når han først er hjemme, pleier vi å ta noen turer sammen, forteller en stolt lillebror.

- Hvordan er sykkelmiljøet i Snåsa?

- Sykkelmiljøet her i hjembygda er ikke spesielt stort, men noen syklister er det. Moren og faren min pleier å sykle Trondheim-Oslo sammen med en gjeng, så jeg trener noen langturer med dem. Ellers blir det mye trening på egenhånd.

Til tross for få treningskamerater i nabolaget har Kristian fått forberedt seg godt foran denne sesongen.

Sesongoppkjøringa har vært problemfri. Jeg har fått trent bra og hatt kun to dager med sykdom, forteller han. Og det virker som Aasvold har truffet godt med treningsopplegget, for så langt i år har han vært helt suveren. Det har blitt seier etter seier.

- Hva er hovedmålet for sesongen?

- Målsettinga for i år er å hevde meg i toppen i UM, både på fellesstart og tempo. I tilegg skal jeg sykle U6 i Sverige, så jeg håper å være i bra form til da.

- Har du noen faste rutiner du benytter for å lade opp best mulig før konkurranser?

- Egentlig har jeg ingen spesielle rutiner, men jeg pleier å sykle en kort rolig tur med noen innlagte ”vekkedrag” dagen før ritt. Er bare opp i sone 2 og lav sone 3 på dragene, da jeg kun kjører de for å få i gang beina. Ellers prøver jeg å slappe av og gjøre minst mulig på mest mulig tid. I tilegg til at det som regel blir en grundig sykkelvask, kan Aasvold fortelle.

- Hva er din største forse på sykkelen?

- Min sterkeste side som syklist er nok motbakkene. Jeg er liten og lett og trives best i bakker. Jeg er derimot ikke like god i tekniske løyper. Er for feig til å kjøre nedover og for dårlig til å kjøre svinger, avslører Trøndelags nye stjerneskudd på sykkelfronten.

Kristian har ikke satt seg noen langsiktige mål enda, men med den råskapen han viser på sykkelen, har han uten tvil en lysende karriere foran seg.

Jeg har tenkt å fortsette å satse aktivt for å se hvor god jeg kan bli. Til neste år håper jeg å komme inn på toppidrett sykkel ved Melhus videregående skole. Ettersom det ikke er så stort sykkelmiljø her i Snåsa, blir det veldig mange treningstimer alene. Derfor ser jeg fram til å starte der, hvis jeg kommer inn, sier han.

På toppidrett på Melhus får han tilrettelagt slik at han får god tid til både trening og skolearbeid. Blant annet er Thor Hushovds trener, Atle Kvålsvoll, med på å planlegge det sportslige opplegget der.

- Jeg syns det virker som de har et veldig bra opplegg og et godt miljø på skolen, forteller Aasvold. Han er klar for å forlate hjembygda for å få et best mulig tilrettelagt opplegg for videre utvikling og satsing.

 

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år
KONDISbladet nr.4
KONDIS-Årgang 2011
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)