25 kilometer er den klassiske distansen for Svanstul Fjelløp, og årets vinnere på nye løyperekorder var Kristin Antonsen fra NTNUI og Eirik Gramstad fra SK Vidar. Nytt i år var en ultradistanse på 44 kilometer (25-km-løypa + tillegg), og der var vinnerne Ingrid Norendal Brathen fra Skagerak Sportsklubb og Andreas Grøgaard fra Kagerø IF. Det var 66 startende på 25-kilometeren og 23 startende på 44 kilometeren. Det var også en løype på 10 kilometer. Alt i alt var det påmeldt 173 løpere, omtrent samme antall som i fjor. I tillegg var det 15 deltagere i barneløpet.

Speakeren intervjuer Andreas Grøgaard som var første løper i mål i tidenes første ultraløp på Svanstul
(arrangørfoto)

Løyperekorder på 25 km

Eirik Gramstad (ex Siljan, nå Sportsklubben Vidar) annonserte før start at han gikk for ny løyperekord i 25 km løypa. Eirik har hatt en stor sesong, senest med EM deltakelse i halvmaraton. Der hadde han imidlertid ikke helt dagen. Men den gode formen har han beholdt.  Løypene var generelt ganske tørre, men med regelmessige våte myrer og gjørmehull etter en del regn tidligere i sommer, var det skitne, våte og slitne løpere som kom i mål.

Eirik Gramstad (640x582).jpgEirik Gramstad (arrangørfoto).

I fjor ble Eirik eneste mann under 2 timer. I år presset han tiden ned ytterligere 1 min og 23 sek til 1:53:25 og løp inn til en klar seier med Gjerpen-løperene Olav Dokrød Strande (2:07:03) og Ole Heldal Larsen (2:17:30) på henholdsvis andre og tredje plass.

I kvinneklassen på 25 km løp Kristin Antonsen fra studentlaget NTNUI inn til den sterke tiden 2:12:23. Det var tredje beste totaltiden. Kristin er en allsidig idrettsutøver med gode prestasjoner nasjonalt  i både løp og langrenn. Andre plass gikk til fjorårsvinner Torgunn Ripigutu fra Kjapp IL (2:27:37) og tredjeplass til  Kari Beate Hovde fra Sauland IL (2:40:55)

Kristin Antonsen (918x1024).jpgKristin Antonsen (arrangørfoto).

Nytt ultraløp med 23 startende

På ultradistansen 44 km var det uvist før start hvor fort det gikk an å løpe den tøffe løypa med nærmere 1400 høydemetere. Andreas Grøgaard løp sammen i tet med ultraløperen Vegard Brun Saga fra Skien (nå Sportsklubben Vidar) de første 30 km. Ved passering Svanstul andre gang måtte Saga gi seg pga skade. Grøgaard løp så alene i tet og kom inn på sterke 3:53:11, hele et kvarter før Vegard Triseth (Norconsult BIL) og Kristian Quenild (IL Beveren).

Andreas Grøgaard (arrangørfoto).

Det var kun to damer som stillte til start på 44 km distansen. Beste dame ble Ingrid Norendal Brathen (Skagerrak Sportsklubb)på 5:47:52.

10 km med nye løyperekorder

På 10 km løp 15 år gamle  Mona Hegna fra Gransherrad IL  inn på sterke 49:26 og igjen ny løyperekord, fulgt av Inger Lise Vegheim fra IL Kjapp  (55:47) og Elin Akre Tellun fra Skien  (57:33)

Mona Hegna (arrangørfoto).

I herreklassen ble det og satt  ny løyperekord på 44:28 av Bård Ambjørndalen fra Gol IL fulgt av Kai Martens fra Kragerø (51:17) og Bjørn Rickard Kirste fra Skien orienteringsklubb (53:25)