Le Tour de Høle á Røros
De fleste fra Rogaland som skulle til Røros på speiderleir i sommer tok toget. 17 år gamle Espen Simonsen laget sin egen sjudagers sykkeltur med start i Høle utenfor Sandnes og mål i Bergstaden. Med i feltet var også Anders Christoffersen, Oskar Eie og Marius Risa Bachmann. Her er Simonsens egen fortelling om den 100 mil lange ferden.
Av Espen Simonsen
Dag 1
Turen begynte søndag 23. juli, og vi fikk en god og varm start. Syklistene dukket opp én etter én ved kirketunet på Høle. Sola var godt oppe på himmelen og varmet, og oppmøtet ved start var stort. Foreldre, venner og andre slektninger hadde stilt opp for å ta farvel med de fire rytterne.
Etter flere måneder med planlegging, forberedelser og trening gikk endelig starten. En hel uke på sykkelsetet lå foran oss, og bare etter noen få meter dukket det første problemet opp. En av klikkpedalene til Anders var ikke stilt skikkelig inn, men med det rette utstyret ble det fikset, og vi kom oss fort av gårde igjen.
Den første dagen var preget av mye stigning og høy temperatur oppgjennom Sirdalen. I løpet av den første dagen fikk enkelte smertelig erfare hvor viktig det er å starte dagen med en god frokost. Etter drøyt 80 km med en del små pauser innlagt var det på tide å fylle på med energi, og da passet det godt med et gatekjøkken på Sinnes som hadde åpent til klokka 23. Ikke akkurat det mest ideelle måltidet for en slik tur, men det hjalp godt på humøret.
Etter kveldsmaten slo vi oss ned ved et vann rett ved Fidjeland (Sirdalen) hvor Anders og Espen tok seg en dukkert.
Dag 2
Vi stod opp tidlig for å lage en liten pastafrokost før vi igjen var på sykkelsetet ved 9.tida. Ved foten av Suleskaret tok vi oss en stor frokost nummer to. Denne dagen skulle vi over Suleskaret, noe som innebar mye stigning. Den største stigningen var på 7 prosent og varte i 6,5 km. Etter noen timer med motbakke kom vi oss endelig opp på toppen av Suleskaret som ligger 1050 moh. Her tok vi oss litt tid til å ta bilder og vinke til bilister.
Etter oppoverbakker bruker det å komme like mange nedoverbakker, og disse falt i smak hos samtlige av oss. Toppfarten ble målt til 72 km/t ned de bratteste bakkene. En lastebil kjørte inn til siden og blinket oss forbi, og etterpå klarte den ikke å holde følge.
I Valle tok vi oss en velfortjent pause før vi fullførte dagens etappe på rundt 115 km.
Dag 3
Vi overnattet i Tokke, noen kilometer før Dalen, og fikk noen heftige nedoverbakker i starten neste dag. Bremsene fikk kjørt seg da helningen var på hele 12 prosent enkelte plasser! I Dalen tok vi oss en stor frokost bestående av salat med reker, skinke, kylling og mange grønnsaker.
Etter frokosten tok vi oss litt tid til å snakke med lokalbefolkningen i Dalen om veien videre, og av dem fikk vi høre at vi hadde en av Norges verste bakker foran oss. Bakken som skulle bestiges, lignet mer på en klatrevegg enn på en bakke
Her måtte vi bare bite tennene sammen og sette i gang, for oppover måtte vi. Bakken hadde 12 prosent stigning i 6,5 km! Først opp bakkene var Espen som ventet ved Eidsborg stavkirke på de andre. I løpet av 50 minutter var alle samlet igjen. Etter en god pause og væskeinntak på flere desiliter fortsatte vi mot Seljord
Etter å ha overvunnet de verste bakkene og kommet oss til Seljord begynte vi å sykle i kjede for å få farten opp. Vi passerte Notodden i 8-tiden, litt etter tidsskjema. Noen kilometer etter Notodden oppstod en massevelt. 50 prosent to av fire av hovedfeltet veltet.
Den lille dramatiske episoden førte ikke til noen store skader, og de involverte syklistene var raskt på syklene igjen. Kort tid etter dette slo vi oss ned ved et vann hvor vi alle tok et bad før vi tok kvelden. Dagens etappe hadde vært på omtrent 130 km.
Dag 4
Den fjerde etappen førte oss fra Notodden til Oslo og ble på 12-13 mil på grunn av problemer med å finne grei vei inn til Oslo. Denne dagen var det ikke så mange stigninger som de tidligere dagene, men temperaturen fortsatte bare å stige. På det meste var det opp imot 30 grader i skyggen.
Vi ankom Oslo litt ut på dagen, og første stopp var Hard Rock Café hvor det ble feiret med den største hamburgermenyen etterfulgt av den største desserten HRC kunne tilby.
Etter det enorme måltidet rullet vi oppover mot slottet og tok noen bilder. Klokka nærmet seg 23.00 da vi bestemte oss for å komme oss ut av Oslo, men det var lettere sagt enn gjort. Været skiftet brått, og det ble regn, lyn og torden. Etter en liten stund med leting etter en vei ut av Oslo bestemte vi oss for å overnatte hos en kjenning.
--------------------------------------------------------------------------
Les hele artikkelen i KONDIS!
Bli medlem i KONDIS og få hele 8 nummer i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende
Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
OKTOBER 2006
ÅRGANG 2006
KONDISARKIVET
Av Espen Simonsen
Dag 1
Turen begynte søndag 23. juli, og vi fikk en god og varm start. Syklistene dukket opp én etter én ved kirketunet på Høle. Sola var godt oppe på himmelen og varmet, og oppmøtet ved start var stort. Foreldre, venner og andre slektninger hadde stilt opp for å ta farvel med de fire rytterne.
Etter flere måneder med planlegging, forberedelser og trening gikk endelig starten. En hel uke på sykkelsetet lå foran oss, og bare etter noen få meter dukket det første problemet opp. En av klikkpedalene til Anders var ikke stilt skikkelig inn, men med det rette utstyret ble det fikset, og vi kom oss fort av gårde igjen.
Den første dagen var preget av mye stigning og høy temperatur oppgjennom Sirdalen. I løpet av den første dagen fikk enkelte smertelig erfare hvor viktig det er å starte dagen med en god frokost. Etter drøyt 80 km med en del små pauser innlagt var det på tide å fylle på med energi, og da passet det godt med et gatekjøkken på Sinnes som hadde åpent til klokka 23. Ikke akkurat det mest ideelle måltidet for en slik tur, men det hjalp godt på humøret.
Etter kveldsmaten slo vi oss ned ved et vann rett ved Fidjeland (Sirdalen) hvor Anders og Espen tok seg en dukkert.
Dag 2
Vi stod opp tidlig for å lage en liten pastafrokost før vi igjen var på sykkelsetet ved 9.tida. Ved foten av Suleskaret tok vi oss en stor frokost nummer to. Denne dagen skulle vi over Suleskaret, noe som innebar mye stigning. Den største stigningen var på 7 prosent og varte i 6,5 km. Etter noen timer med motbakke kom vi oss endelig opp på toppen av Suleskaret som ligger 1050 moh. Her tok vi oss litt tid til å ta bilder og vinke til bilister.
Etter oppoverbakker bruker det å komme like mange nedoverbakker, og disse falt i smak hos samtlige av oss. Toppfarten ble målt til 72 km/t ned de bratteste bakkene. En lastebil kjørte inn til siden og blinket oss forbi, og etterpå klarte den ikke å holde følge.
I Valle tok vi oss en velfortjent pause før vi fullførte dagens etappe på rundt 115 km.
Dag 3
Vi overnattet i Tokke, noen kilometer før Dalen, og fikk noen heftige nedoverbakker i starten neste dag. Bremsene fikk kjørt seg da helningen var på hele 12 prosent enkelte plasser! I Dalen tok vi oss en stor frokost bestående av salat med reker, skinke, kylling og mange grønnsaker.
Etter frokosten tok vi oss litt tid til å snakke med lokalbefolkningen i Dalen om veien videre, og av dem fikk vi høre at vi hadde en av Norges verste bakker foran oss. Bakken som skulle bestiges, lignet mer på en klatrevegg enn på en bakke
Her måtte vi bare bite tennene sammen og sette i gang, for oppover måtte vi. Bakken hadde 12 prosent stigning i 6,5 km! Først opp bakkene var Espen som ventet ved Eidsborg stavkirke på de andre. I løpet av 50 minutter var alle samlet igjen. Etter en god pause og væskeinntak på flere desiliter fortsatte vi mot Seljord
Etter å ha overvunnet de verste bakkene og kommet oss til Seljord begynte vi å sykle i kjede for å få farten opp. Vi passerte Notodden i 8-tiden, litt etter tidsskjema. Noen kilometer etter Notodden oppstod en massevelt. 50 prosent to av fire av hovedfeltet veltet.
Den lille dramatiske episoden førte ikke til noen store skader, og de involverte syklistene var raskt på syklene igjen. Kort tid etter dette slo vi oss ned ved et vann hvor vi alle tok et bad før vi tok kvelden. Dagens etappe hadde vært på omtrent 130 km.
Dag 4
Den fjerde etappen førte oss fra Notodden til Oslo og ble på 12-13 mil på grunn av problemer med å finne grei vei inn til Oslo. Denne dagen var det ikke så mange stigninger som de tidligere dagene, men temperaturen fortsatte bare å stige. På det meste var det opp imot 30 grader i skyggen.
Vi ankom Oslo litt ut på dagen, og første stopp var Hard Rock Café hvor det ble feiret med den største hamburgermenyen etterfulgt av den største desserten HRC kunne tilby.
Etter det enorme måltidet rullet vi oppover mot slottet og tok noen bilder. Klokka nærmet seg 23.00 da vi bestemte oss for å komme oss ut av Oslo, men det var lettere sagt enn gjort. Været skiftet brått, og det ble regn, lyn og torden. Etter en liten stund med leting etter en vei ut av Oslo bestemte vi oss for å overnatte hos en kjenning.
--------------------------------------------------------------------------
Les hele artikkelen i KONDIS!
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende
Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
OKTOBER 2006
ÅRGANG 2006
KONDISARKIVET
Siste medlemssaker
Annonse