I desember er det klart for klimatoppmøte i Paris for å forhandle om klimasituasjonen.  Utfallet av disse diskusjonene vil bestemme hvordan regjeringene må møte klimaendringene.

Nå har klimaforskere med bl.a. norske Erlend Moster Knudsen på laget bestemt seg for å løpe og sykle til Paris for å få økt oppmerksomhet på klimasituasjonen. Prosjektet har fått navnet Pole to Paris.
 
Knudsen vil løpe fra Tromsø 3. august . Underveis blir det foredrag og skolepresentasjoner. Engelske Daniel Prycestartet har nettopp startet sin sykkeltur fra Brisbane i Australia og vil sykle gjennom Australia, Indonesia, Malaysia, Thailand, Bangladesh, India, Nepal, China, Central Asia og Europa på sin vei til Paris. De vil bruke sosiale medier som Facebook og Twitter for å spre mest mulig informasjon. De er også ute etter å gjøre klimaendringene personlige. Hvordan opplever folk endringene? Hva kan vi som enkeltpersoner gjøre? 

Målet er å vekke oppmerksomhet om hvorfor det er så viktig å få til en bindene og tilstrekkelig ambisiøs klimaavtale i Paris i år, sier Knudsen. Han mener at toppmøtet i Paris trolig er verdens siste mulighet til å bremse klimaendringene tilstrekkelig.

– Vi feilet i København i 2009 og har ikke råd til å gjøre det igjen, sia Knudsen til NRK Østafjells

Daniel Pryce sier han håper å bygge bro mellom folks forståelse av klimakrisen og hva vitenskapen vet.

Pole to Paris Hjemmeside

Pole to Paris på Facebook

Pole to Paris på Twitter

 

Slik blir løperuten i Norge:

  • Langs vegen over Kvaløya, Senja, Andøya, Vesterålen, Lofoten og med Hurtigruta fra Svolvær til Bodø.
  • Fra Bodø går turen langs DNT-stier mellom Svartisen og Saltfjellet, til Mo i Rana.
  • Fra Mo i Rana langs E1 og svenskegrensa til Meråker og videre vestover til Trondheim.
  • Fra Trondheim blir det igjen fjelletapper gjennom Trollheimen, Dovre og Rondane til Otta, før turen går vestover gjennom Jotunheimen og Filefjell til Hemsedal. 
  • Fra Hemsedal går vegen vestover gjennom Skarvheimen til Voss, videre over Bergsdalen til Samnager og inn til Bergen.
  • I Bergen blir det avsluttning og fest sammen med Bjerknessenteret.
  • Kilde faktaboks: Bjerknessenteret.