Maraton: Allsidige Strupstad til topps
John Henry Strupstad og Margaretha Baumann vant årets maratondistanse i Oslo Maraton.
Foto: Margaretha Baumann, SK Vidar gjentok seieren fra 2007, nå over 2 minutter raskere.
Nå med 27 bilder, intervju med Mari Brox og John Henry Strupstad
Foto: Runar Gilberg
John Henry Strupstad nærmer seg mål og kan meget fornøyd vise tommel opp!

John Henry Strupstad fortalte til kondis.no etter å ha kommet i mål som vinner av Oslo Maraton at han inntil juli hadde drevet med 800-meter trening ....men nå blir det maraton.
- Mye morsommere, kunne han fortelle til Kondis.
Men nå skal det sies at mannen har en ganske allsidig løpsbakgrunn med bla. 6-timers ultraløp og at han har pers fra sitt eneste maratonløp på 2.29.

Strupstad dro tidlig i tet med Jens-Cristian Berg og disse skaffet seg mange minutter på resten av deltakerne.
Strupstad var en stund bekymret for magen, men heldigvis roet den seg.
Omtrent halvveis i løpet begynte han å dra i fra Berg. Men fortsatt var ikke avstanden større enn at da Strupstad løp ut av Rådhusplassen løp Berg inn. Fortsatt ingenting avgjort.
Bakover var avstanden fortsatt så stor at det så ut til at de 2 første plassene var delt ut.Hvis ikke noe spesielt skjedde på slutten.
Men DET er nettop noe av det spennende og usikre og noe som gjør maratondistansen til noe spesielt, du vet aldri hva som kan skje.
Denne dagen ble det meget dramatisk. Jens-Christian Berg kollapset og da mener vi virkelig kollapset!
Fra å ligge på en "sikker" andreplass helt til det gjenstod ca. 800m da ble han forbiløpt av Gjermund Sørstad, ble nr.2, som han til slutt endte over 4 minutter bak!De siste kilometrene må ha vært et mareritt for Berg som sjanglet mot mål hvor han datt overrende fullstendig ferdig og ble liggende og fikk straks behandling av Norsk Folkehjelp og raskt bar ham på båre ut
av målområdet.
10 minutter hadde gått siden Strupstad hadde gått i mål som vinner. 5 mann hadde i gått i mål etter Strupstad før Berg kom.

10 beste menn
1 John Henry Strupstad Ren-Eng, FIK NOR 2:32:29
2 Gjermund Sørstad SK VIDAR NOR 2:37:55
3 Tom Roger Tangen Tåsen skole NOR 2:40:20
4 Håvard Nordgård Nike NOR 2:40:23
5 Rickard Westergren IK WILSKE SWE 2:40:57
6 Knut Eraker Hole Hadeland FIK NOR 2:42:14
7 Jens-kristian Berg Fearnley Fonds NOR 2:42:40
8 Gløer Gløersen Tønsberg fri. NOR 2:44:32
9 Erik Bergersen KIF NOR 2:47:15
10 Audun Skogen Hakallestranda fil NOR 2:48:05

- kondis.no: Forhåpningene? Løpsopplegget? Værforholdene underveis?

John - Planen på forhånd var å gå relativt hardt ut for å forsøke på pers. Værmeldinga samme morgen sa derimot at jeg burde legge meg med hovedfeltet 1. runden og forsøke å stikke på andrerunden, ikke tenke på tiden. Hovedfeltet viste seg å ligge bak fra start, og Jens Kristian Berg og jeg lå sammen i ca 30 km. Jeg syntes han virket sterk, og ble overrasket da han slapp. Vinden var sjenerende og la en demper på sluttiden, en tid jeg forøvrig var tilfreds med forholdene og forberedelsene sett under ett. Jeg sprakk aldri, et av de jevneste langløpene jeg har gjennomført.


- kondis.no: Løpsunderlaget og løypa?

John - Asfalt er en type underlag jeg trives med og tåler relativt bra. Løypa i Oslo er ganske variert, men etter min smak litt for kupert.- kondis.no: Forandrer dette løpet noe på målsettinger fremover?

John - Før Oslo Maraton hadde jeg 3 måneder med maratontrening, etter en vinter og vår med lite mengde og tøffe 800/1500-økter. Jeg har forandret treningsopplegg litt for ofte de seinere årene, og har nå bestemt meg for å gå for maraton fremover. Målsettingen min for neste sesong blir å løpe under 2:25 på maraton. Maratonløpene (det holder med to...) blir etter all sannsynlighet i Barcelona 7. mars (mitt neste løp) og NM maraton i Oslo neste september. Mulig jeg stiller opp på Sola halvmaraton i januar.- kondis.no: Og annet du kunne ha lyst til å formidle?

John - Jeg vil gjerne takke arrangøren for Oslo Maraton (SK Vidar) for et meget godt arrangement og publikum langs løypa som løftet løperne frem hele veien og som laget en elektrisk stemning i målområdet.

John Henry Strupstad til kondis.no etter seieren i Oslo Maraton i 2009.
Foto: Runar Gilberg
Baumann passerer operaen med solid ledelse.

Margaretha Baumann, samboer med Berg, hadde også hatt en tung dag, men seieren var aldri truet. Vinden hadde plaget henne mer enn hun satte pris på. Baumann vant Oslo Maraton også i 2007 og tok ifjor tredjeplass på halvmaraton i Oslo.

Mari Brox maratondebuterte tidligere i år på Nordmarka Skogsmaraton med 3.11.00. Nå løp hun inn til en andreplass i Oslo Maraton med 2.58.09
OSI-jenta har hatt et sterkt år både til fots og på ski med flere renn og løpsseiere.
Du kan lese intervju med henne tidligere i vinter på kondis.no Profilside.

Åslaug Golf Kaardal, Tyrving løp tidligere i år inn til en 6.plass i Rallarvegsløpet. Da ble hun bl.a. slått av Ida Flaaten, SK. Vidar. Nå fikk Kaardal revansj og tok tredjeplass.
Nettopp Flaaten lå en stund på tredjeplass men endte til slutt på 5.plass
Slått av de 3 forannevnte pluss sveitsiske Ruth Seliner.

10 beste kvinner

1 Margaretha Baumann SK VIDAR NOR 2:49:49
2 Mari Johanna Brox OSI NOR 2:58:09
3 Åslaug Golf Kaardal NOR 3:04:13
4 Ruth Seliner SUI 3:12:21
5 Ida Flaatten sk vidar NOR 3:14:23
6 Marte Tangvald NOR 3:16:16
7 Tine Søbstad Kjelsås IL NOR 3:17:58
8 Linda Wendelberg Strindheim il NOR 3:18:04
9 Astrid Grønningen Dahle HIL NOR 3:18:42
10 Marit Karlsen TRUST ME RECORDS NOR 3:19:31


Resultater maraton kvinner

Resultater maraton menn

kondis.no kommer med flere bilder de første dagene
Start Maraton
Foto: Per Inge Østmoen
Bjørn Tore Kronen Taranger, BFG Fana er den første som går i tet i det kanonskuddet går.
Gjermund Sørstad løper inn til andreplass
Foto: Kjell Vigestad
Gjermund Sørstad i flott driv foran Stortinget
Tom Roger Tangen nr.3
Foto: Per Inge Østmoen
Tredjeplass totalt og klasseseer i 40-44 år.
Haavard Nordgaard 4.plass og klasseseier
Foto: Heming Leira
Fighting spirit på Haavard som her ligger på hjul på Knut Eraker Hole som kom i mål som nr.6
på 2.42.14
Meget sterk tid av evigunge Haavard som nær hadde løpt under 2.40. (det ble 23 sekunder over) Det holdt til en suveren klasseseier med over 21 minutter til neste mann.
Neste år fyller Haavard 50 og blir ikke lett å ha å gjøre med i den klassen.
Jens Christian Berg nr.7
Foto: Heming Leira
Her ligger Jens-Christian Berg fortsatt ikke så langt etter Strupstad som leder.
I det Berg løper inn på Rådhusplassen løper Strupstad ut.
Richard Westergren beste utlending
Foto: Heming Leira
Svenske Richard Westergren ble nr.5 på tiden 2.40.57. Vant også klasse 35-39 år.
På bildet ser vi at han er langt fremme sammen med Gjermund Sørstad. Dette er etter ca.19.5 km
Gløer Gløersen nr.8
Foto: Heming Leira
Flott dag for familien Gløersen fra Tønsberg. Gløer ble nr.8 totalt på maraton og tok tredjeplass i klasse 40-44 år. Mens datter Marthe tok bronse i Juniorklassen i NM på halvmaraton.
Erik Bergersen nr.9
Foto: Heming Leira
Bergersen har ikke tid til å sjekke tida på Rådhusklokka idet han farer avgårde.
2.47.15 betyr god marginal til 4 blank på km. for løperen fra Kristiansand.
Audun Skogen nr.10
Foto: Heming Leira
Hakallestranda fil er laget til Audun og 2.48.05 betød at han var den siste løperen som kom inn til en tid som gir under 4 blank på km.
Mari Brox nr.2
Flott ny pers på Mari Brox i sitt andre maratonløp i karrieren. Det første kom i Nordmarka Skogsmaraton hvor hun vant.
Buskerudjenta, som nå løper for OSI, noterte 2.58.09 i den langt fra lette løypa og med en relativt kraftig vind.
Tiden bringer henne opp på en 5.plass på årsstatistikken.

kondis.no har slått av en prat med henne etter løpet:

- kondis.no: Forhåpningene? Løpsopplegget? Værforholdene underveis?

Mari - Jeg ble veldig overrasket over at jeg kom under 3 timer. Jeg hadde planlagt å prøve å løpe på 4.15/km, som gir en sluttid på 3 timer, men trodde egentlig det var en litt vel optimistisk plan. Det er alltid litt vanskelig å løpe sakte nok i starten, så det ble litt fortere enn planen de første km. Siden det blåste ganske mye og jeg helst ville ligge i en gruppe, førte det til at jeg fulgte etter en gruppe som egentlig løp litt for fort for meg. Det ble mellom 4.05 og 4.10/km første halvmaraton, men jeg ville ikke slippe den gruppa uansett, for de var veldig hyggelige og lagde så fin levegg der det var vind. Siden det gikk så fort i starten var jeg veldig nervøs for at jeg kanskje skulle møte den mye omtalte veggen, men det gjorde jeg heldigvis ikke. Det ble bare veldig hardt å pine seg til mål uten å tape alt for mye på slutten.


- kondis.no: Erfaringen du gjorde deg fra Nordmarka Skogsmaraton?

Mari -
Jeg synes Oslo maraton var veldig forskjellig fra skogsmaraton. Her åpna jeg mye hardere, det ble et helt annet løpsopplegg, og jeg fikk erfare at også maraton kan være veldig hardt. Skogsmaraton var ikke like skummelt. Det er mer en koselig tur i skogen der man kan se litt på trær og blomster underveis hvis man blir sliten.- kondis.no: Løpsunderlaget og løypa?

Mari - Jeg var veldig spent på om det ville gå bra å løpe så langt på asfalt siden jeg ikke har trent noe på asfalt i år, men jeg tror beina klarte seg bra. Løypa er veldig fin fordi den er så flat. Det gjør det lett å holde oversikt over kilometertider og beregne litt underveis. Men alle sikksakkene gjorde at jeg mista retningssansen, særlig mot mål. Jeg trodde nesten jeg hadde løpt feil og begynt på ny runde igjen, men så svingte det heldigvis inn mot mål. Da ble jeg utrolig glad! Det verste underveis var egentlig at det bare var vann på drikkestasjonen på Skøyen. Jeg syntes det var veldig, veldig lenge å løpe uten sukkertilgang i en så kritisk periode av løpet.- kondis.no: Forandrer dette løpet noe på målsettinger fremover?

Mari - Jeg har ikke fått noen nye målsettinger, men det tar nok en stund før jeg får lyst til å løpe maraton igjen. Kanskje om du spør meg neste uke! Planen er å være med på morsomme ting jeg får lyst til å være med på. Det arrangeres jo veldig mye gøy her i Osloområdet, så det er jo bare å stille opp når det passer!


- kondis.no: Neste løp du har tenkt å delta på?

Mari - Neste løp blir Kjempesprekken på lørdag. Det er et veldig koselig o-løp der man løper to og to. Jeg får bare hvile godt og håpe beina gror innen den tid, sånn at jeg ikke blir en sinke for kameraten min!


- kondis.no: Og annet du kunne ha lyst til å formidle?

Mari - Jeg vil gjerne beklage at jeg sølte sportsdrikk over hele buksa til en funksjonær ved drikkestasjonen på aker brygge. Det er jo utrolig bra at folk stiller opp som funksjonærer og gjør arrangementet mulig, så det er naturligvis veldig ille å lage sånne uhell på en person som heller burde fått en tusen takk for innsatsen. Så det er jeg veldig lei meg for!


Hilsen Mari
Åslaug Golf Kaardal nr.3
Foto: Kjell Vigestad
Kaardal sikret seg tredjeplass på tiden 3.04.13
Her har hun godt følge: Øystein Lillevik, Griegteam, som vinner klasse 55-59 år på tiden 3.07.10
Ida Flaatten nr.5
Foto: Heming Leira
Vidarjenta Flaatten tok femteplass med tiden 3:14:23
Marte Tangvald nr.6
Foto: Heming Leira
Med tiden 3.16.16 ble det sjetteplass for 24-åringen.
Tine Søbstad 18 år nr.7
Foto: Heming Leira
Kjelsåsjenta som er bare 18 år gamle Søbstad ble nr.7 totalt med 3.17.58.
Linda Wendelberg nr.8 og klasseseier
Foto: Heming Leira
Linda Wendelberg, Stridnheim noterte 3.18.04 ble nr.8 totalt og vant klasse 40-44 år.
Astrid Grønningen Dahle nr.9
Fra Haugesund IL Astrid Grønningen Dahle løp inn til en 9.plass med tiden 3.18.42
Hun startet med en skjorte utenpå startnummeret, men etterhvert som sola kikket frem og det ble varmere forsvant den av.
Marit Karlsen nr.10
Foto: Heming Leira
Allsidige Marit Karlsen som skrev artikler og redigerte bøker for Stayer og som driver plateselskapet Trust Me Records (som hun også løper for) løp seg inn til en plass blant de 10 beste i Oslo Maraton. Det ble også andreplass i klassen 40-44 år.

(Flere bilder følger)
3x100 maraton
Foto: Kjell Vigestad
Kjente Maratonfjes som har kommet seg inn i 100-klubben: Jan Röhdin, Aase Hovden og Rune Fossheim
Fartsholder Hompland
Fartsholder Andreas Hompland kommer alene i mål.
Bjørn Gjerde
Foto: Kjell Vigestad
Bjørn Gjerde, BUL samler på maratontider under 3 timer og det blir vanskeligere og anskeligere for hvert år. Denne gang manglet det akkurat 5 minutter. Bjørn fikk en 52.plass på 3.04.59 og det holdt til en andreplass i klasse 50-54 år.
Bjørn Tore Tananger
Foto: Kjell Vigestad
Bjørn lå lenge langt fremme, men må ha fått det tøft etterhvert for det endte med en 29.plass med 2:59:16
Hans-Jacob Berntsen
Foto: Kjell Vigestad
Jernmannen fra Bergen, Hans-Jacob Berntsen (bildet), måtte i år gi seg etter en runde på grunn av sykdom. Det er dermed bare 5 igjen som har løpt maratondistansen samtlige 26 ganger.
Vera Nystad nr.1 60-64 år
Foto: Kjell Vigestad
Meget sterkt løpt av Vera Nystad Søgne IL: 3:29:13 betød en 22.plass totalt av jentene!
Men årsbeste var det ikke, den satte hun i London med 3.27.28
Vidar Dvergedal fartsholder i mål
Foto: Kjell Vigestad
Vidar er sjefskontrollmåler i Kondis og selv med en maraton i beina var han klar for en ny kontrollmåling dagen etter.
Fartsholderne Dvergedal og Laursen
Selv med 1200 fullførende maratonløpere spredte løperne seg veldig fort og ikke mange hadde store felt å løpe i.
De feltene som var så du rundt fartsholderne.
Her er det Vidar Dvergedal som sjekker at Stig Laursen fortsatt er med som fartsholder til 4 timer.

Stig Laursen holdt farten å løp inn på 3:58:11 mens Dvergedal kom inn på 3:58:06