-------------------------------------------
Navn: Mari Johanna Brox
Klubb: OSI
Tidligere klubber: Nordreisa, Eiker-Kvikk, Heming
Alder: 22 år
Idrett: Langrenn, Løping
----------------------------------------
Foto: Mari Brox i innspurten på halvmaraton i vinterkarusellen
på Romerike (foto: Ole Arne Schlytter).

Mari representerer Oslostudentene (OSI), og har 3 år igjen ved universitet.
Hun har bodd både i Hokksund, Nord-Norge og andre steder i landet og vet faktisk ikke helt hvor hun opprinnelig kommer fra!

Hun er en ivrig deltaker i turrenn hvor det har blitt flere seiere og mange topplasseringer. Senest uka før NM ble hun nr.2 i Vestmarkrunden kun slått av den dobbelte NM-vinner Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
Sist helg konkurrerte hun med de aller beste i NM på og ikke minst på stafetten var hun langt fremme der hun gikk førsteetappe.

Om sommeren er hun ofte å se på løp i mjuke omgivelser som Sognsvann Rundt Medsols. I sommer ble det også debut på maraton i Nordmarka Skogsmaraton hvor hun noterte gode 3.23.27 og ble nr.4

- Brox er et velklingende navn for kondisjonerte idrettsutøvere.
Kan du si litt om noen av "Broxene" ?

- Farfar er min Vasaloppsinspirator. Han fortalte meg om hvor godt det er med blåbærsuppe på Vasaloppet, og det var derfor jeg også ville gå der, for å prøve blåbærsuppa! Den var enda bedre enn jeg hadde trodd. Mamma er en inspirator på løpinga. Da jeg var ung dro hun meg med på mange fine treningsturer, mens nå er det heller jeg som drar med meg henne.

- Når begynte du med kondisjonsidrett og hvilke idretter drev du med først?
- Da jeg var ung var det fotball som var det store, og det var det jeg begynte med først som organisert idrett. Når det gjelder langrenn ble det en glidende overgang fra skiturer med familien og onsdagsrenn med boller og saft til jeg begynte å trene med noen klubb.

- Hvordan trener du?
Når jeg våkner om morgenen tenker jeg på alle mulige treningsøkter jeg kan ha den dagen. Ofte blir det en litt for lang plan som må justeres ned med fornuften. Målet er å være med på mest mulig gøy uten å bli overtrent! I høst tok det litt av med antall timer siden jeg hadde undervisning på A-hus i Lørenskog to ganger i uka, og det tar en time å sykle hver vei. Jeg teller det som trening selv om det egentlig bare er transport, for man blir jo sliten av det også!

- Hvilken idrett satser du mest på?
Jeg mener selv at jeg ikke satser! I ordet ”satser” legger jeg at man lar idretten gå på bekostning av andre viktige ting i livet. Det vil jeg unngå! Før satset jeg langrenn, men så ble det litt mye kombinert med studier og det å klare seg i Oslo på egenhånd, og jeg ble kanskje overtrent. Jeg fant ut at jeg ikke syntes det var noe gøy lenger, og meninga med idretten må jo være at den skal gi mer lykke i livet, og ikke mindre! Jeg byttet klubb til OSI for å fortsette med langrenn bare på gøy, men nå trener jeg jo likevel mer enn noen gang, siden det plutselig ble gøy igjen da jeg sluttet å se så seriøst på det!

- Hvordan trives du i OSI?
- OSI har det beste klubbmiljøet jeg har vært borte i.

- Har du en langsiktig målsetting?
Nei, jeg tar livet som det kommer!

- Trener du når du er 60 år?
- Med mindre jeg blir lurt til å hoppe i fallskjerm og brekker alle beina i kroppen eller lignende!

- Hva er beste ved å konkurrere?
- Det er den gode følelsen i kroppen når man er ganske sliten men likevel har masse å gi og kjenner at det går superfort! Det er skigleden for meg!

- Hva er den fineste kondisjonsopplevelse uansett trening/tur/konkurranse?
- Det var en tur jeg gikk sammen med treneren min, Øivind Due Trier, i fjor, dagen etter Vestmarksrunden. Vi gikk fram og tilbake til Ringkollen. Da hadde jeg aldri gått så langt på ski før, og jeg syntes vi var kjempegærne!

- Hvilket arrangement synes du har vært best arrangert?
- Grenaderløpet! Alle var så glade på drikkestasjonene selv om det var iskaldt og sikkert langtekkelig å stå og vente på oss! Jeg ble veldig rørt av det!

- Hva er årets viktigste konkurranse i vinter?
- Nå er NM ferdig, så da blir det Vasaloppet!


- Hva er årets viktigste konkurranse i sommer?
- Jeg skal løpe halvmaraton sammen med ei venninne fra Tromsø. Kanskje det blir Stockholm. Det er veldig viktig at vi gjør det, men ikke viktig med plassering eller tid! Siden skal vi ta et maraton hvert år! Det er i alle fall planen!


- Hva gjør du når du ikke trener?
- Jeg studerer og tenker på saker og ting. Av og til, særlig når det er sol, er jeg ute og leiker i skogen. Ofte lager jeg mat og slumser med ingrediensene. Det er gøy, nesten som forskning. Jeg har et forskningsprosjekt også, på Rikshospitalet. Der er jeg en dag i uka.


Mari Johanna Brox mens hun fortsatt representerte IF Eiker-Kvikk var fjerde raskeste jenteløper i Råskinnet i 2006. Her tar hun en ikke helt frivillig (?) dukkert underveis.... (foto: Kjell Vigestad)

- Hva er det morsomste ved å trene?
- Det er pausene mellom intervallene! De bør være minst to minutter lange så man rekker å skravle! På friidretten har vi av og til bare 45 sekunders pause. Da rekker man bare å puste litt. Det fine er at man får mye å snakke om på nedjogginga.

- Er det en person det er ekstra gøy å slå i konkurranser?
- På Vasaloppet er jeg nødt til å slå Fredrik, en svensk mann som giftet seg i høst, for han hadde visst uttalt at han med litt trening lett kunne bli topp ti blant damene. Siden jeg ble nummer ti i fjor, sendte forloveren meg en mail der han spurte om jeg kunne spille inn en film hvor jeg utfordret Fredrik til duell i Vasaloppet. Det gjorde jeg, og den ble vist i bryllupet hans. Han har visst tatt utfordringen, så det er klart at det blir ekstra gøy å slå han, og ekstra ille å ikke slå han!

- Hvilke kondisjonerte nettsider besøker du mest?
- det er vel bare lov å svare kondis.no?

- Er du medlem av Kondis?
- Ja

- Hva er din neste konkurranse?
- Jeg tror det blir Vestergyllen, men er ikke helt sikker.

- Hvilken bok leser du nå (eller hvilken bok er den siste du har lest?)?
- Den siste jeg leste var ”kunsten å leve”, og nå leser jeg Pan og en bok om kjærlighet.

- Har du et forslag til UNGkondisser vi bør profilere?
- Kanskje noen nordfra. Tvillingene Anna og Frida Svendsen fra Tromsø er veldig ivrige i mange idretter. Anna var med på bronselaget til Tromsø i NM.

Les flere profiler